új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel mára zárul az Index világbajnoki eseménykövetője! Köszönjük még egyszer a figyelmet mindenkinek! 

    Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

  • Németország nem bírta legyőzni Spanyolországot, ám így sem esett még ki a katari világbajnokságról: az E csoport másik mérkőzésén ugyanis Costa Rica óriási meglepetésre egyetlen kaput eltaláló lövéssel is legyűrte Japánt. Óriási számolgatás és dráma lesz még a kvartettben az utolsó csoportfordulóban.

    A németek megúszták, a belgák nem tudták elkerülni az égést: Kevin De Bruynéék halovány teljesítménnyel 2–0-ra kikaptak Marokkótól a játéknap legnagyobb meglepetését szolgáltatva. Az F csoport másik találkozóján Horvátország 4–1-re verte Kanadád, ezzel kiejtve az észak-amerikaiakat.

    A nyolcadik vb-nap legjobb képeit itt találja! 

  • Újra a pályán Portugália, Uruguay és Brazília is a hétfői programban, nézzük is a meccseket!

    • 11 óra: Kamerun–Szerbia
    • 14 óra: Dél-Korea–Ghána
    • 17 óra: Brazília–Svájc
    • 20 óra: Portugália–Uruguay
  • Az F csoportban Kanada sorsa pecsételődött meg, az E-ben még bármelyik válogatott továbbjuthat, de a németek az utolsó helyről várják a csoportkör utolsó fordulóját...

    A mai eredmények...

    E csoport

    • Japán–Costa Rica  0–1
    • Spanyolország–Németország  1–1


    F csoport

    • Belgium–Marokkó   0–2
    • Horvátország–Kanada  4–1
  • A katari világbajnokságon kezd elterjedni egy jó szokás, hogy a csapatok és a szurkolók rendet raknak maguk után. Ehhez csatlakoztak most a marokkói drukkerek, akik – miután csapatuk a pályán eltakarították Belgiumot – összeszedték a szemetet lelátón

  • 1–1-es döntetlennel zárult a mérkőzés, Borbély László kollégánk a helyszínen követte az eseményeket, a bővebb összefoglalót ide kattintva olvashatják!

  • EGYENLÍTENEK A NÉMETEK! Sané indítja a spanyol védelem mögé beinduló Musialát, aki kapunak háttal átveszi, felpörgeti a labdát, majd balra fordulva lerázza a védőjét, Füllkrug lendületből, szemből érkezik, és csapattársát megelőzve 6 méterről, erőből a jobb felsőbe vágja! 1–1.

  • VEZETNEK A SPANYOLOK! A 62. percben Jordi Alba keverget a bal szélen, majd viszonylag távolról, a vonal és a tizenhatos vonala közt félúton laposan centerez, az ötös előterében a röviden Morata érkezik, és nagyot nyújtózva, Sülét megelőzve a rövid felsőbe perdít! Neuer esélytelen! 1–0. Élő közvetítésünket ide kattintva olvashatja. 

  • A spanyol–német mérkőzésen látható volt, hogy több szurkoló Mesut Özilt ábrázoló posztert, fotót vagy rajzot tart az egyik kezében, a másikkal pedig a száját takarja – akárcsak a német játékosok a Japán elleni mérkőzés előtt. Nézői videók alapján többen a lelátó felé mutogatták a képeket, a biztonsági szolgálat pedig semmit sem tett – noha elvileg a poszterek és az ehhez hasonló képek ki vannak tiltva a stadionokból Katarban – írja a német Bild

    Hogy pontosan mi a célja tiltakozásnak, az még nem derült ki, de valószínűsíthetően a 2018-as eseményre utalnak vele, amikor Özil az igencsak kétes megítélésű török miniszterelnökkel, Recep Tayyip Erdogannal fotózkodott, akinek aztán a világbajnokság előtt a német játékos adott egy mezt „az én miniszterelnökömnek” aláírással. Özilt pedig ezért komoly kritikával illették a német sajtóban, majd visszamondta a válogatottságot. Emellett pedig rasszizmussal és tiszteletlenséggel vádolta a Német Labdarúgó-szövetséget (DFB). Özil szerint a médiában is kettős a megítélése: amikor nyerünk, német vagyok, amikor veszítünk, bevándorló.

  • Azt nehéz lenne állítani, hogy lebilincselő a második félidő, de a közönség feltalálja magát a lelátón.

  • A spanyolok jóval jobban kezdtek, labdabirtoklási fölényük már-már fullasztónak tűnt, aztán a játékrész közepétől a németek egyre jobban felpörögtek, és többnyire ugyan kontrából és pontrúgásokból, de csak-csak eljutottak Simón kapujáig, sőt, Rüdiger fejesével egy lesgólt is tudtak szerezni. Spanyolország összességében kontroll alatt tartja a játékot, ránézésre azért inkább az ő meccstervük érvényesül, de a németekben azért ott a veszély. Ha nem is volt eszelősen sok helyzet, tempós, izgalmas a meccs. 

  • Marokkó 2–0-ra legyőzte Belgiumot, Brüsszelben pedig túl nagy hévvel ünnepeltek a marokkói szurkolók. Autókat és rollereket gyújtogattak, a legfrissebb videók alapján pedig a rendőröket is tűzijátékkal lőtték. A belga rendőrség tájékoztatása szerint egy újságíró megsérült a tűzijátéktól. 

    Több mint száz rendőrt mozgósítottak a zavargások megfékezésének érdekében, több metrómegállót és utcát lezártak a városban. 

  • Ezúttal nem takarták el a szájukat a német futballisták, nem úgy, mint a Japán elleni mérkőzésen. Aggódhatnak a spanyolok? 

  • A nevek alapján nemhogy a nap, hanem a világbajnokság eddigi legjobb mérkőzése lehet a spanyol–német. Élő közvetítésünk már elkezdődött, minden fontos történés percről percre ebben a cikkben! 

  • Mindkét válogatott a nyolcak közé tartozott, akik a OneLove feliratú csapatkapitányi karszalagot használták volna Katarban. A karszalagok egyelőre nem kerültek elő – a FIFA vb előtti útmutatása szerint sárga lapot érdemelne a játékos, aki viselné –, de ez nem jelenti azt, hogy a tervezett üzenetet ilyen vagy olyan módon a csapatok ne akarnák képviselni. Emlékezetes, sőt már emlegettük is ma, a németek szájukat eltakarva álltak a csapatképre a Japán elleni első vb-meccsükön. Most nehéz nem belelátni az általuk és a spanyolok által is használt bemelegítőpóló vállrészének díszcsíkjaiba a szivárványt, amely a karszalagokon is domináns szerepet kapott volna. Képek alább! 

  • Akik megnézték a katari vlog második adását, tudhatják, hogy bármikor érkezhet várólistáról megerősítés, ezúttal helyi idő szerint 19.25-kor jött meg, amikor indultam kifelé a belga–marokkói meccs után az interjúzónából, és 19.30-kor indult az utolsó shuttle busz az esti meccs helyszínére.

    Volt egy kis futás ezúttal is, de meglett a busz és az időben megérkezés is, ráadásul a jegyem nyomtatásakor örömmel láttam, hogy még asztalt is kaptam. Ahhoz képest, hogy elsőre jegyet sem, ez remek hír!

    A stadion fél órával a kezdés előtt még nincs tele, de azért már szállingózik befelé a nép rendesen.

  • 20 órakor kezdődik a nap utolsó meccse, a spanyol–német szuperrangadó az E csoportban. 

    Spanyolország: Unai Simón – Carvajal, Laporte, Rodri, Jordi Alba – Gavi, Busquets, Pedri – Asensio, F. Torres, Olmo. 
    Németország: Neuer – Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Gündogan, Musiala – T. Müller. 

    A németeknél jóval több a változás a Japán elleni első meccshez képest. Hansi Flick négyvédős felállást választott, ennek Schlotterbeck a kárvallottja, aki Thilo Kehrer kárára került ki a csapatból. A középpályán ezúttal a bayernes tengely, azaz a Joshua Kimmich, Leon Goretzka kettős próbál ütközni és labdákat szerezni, Ilkay Gündogan pedig várhatóan valamivel előrébb, amolyan tízesként kap szerepet. Gündogan másfél idénnyel ezelőtt a Cityben kifejezetten gólérzékeny volt, amikor picit előrébbről, rendre a baloldali félterületet támadva kapott szerepet Guardiolától, talán ma is hasonlókat vár tőle Hansi Flick. A center, mintha csak 10-12 évet mentünk volna vissza az időben, Thomas Müller lesz. Itt van Kai Havertz, aki a japánok elleni kezdőhöz képest kispadra került. 

  • Megvan a katari világbajnokság második kiesője, miután Kanada 4–1-re vereséget szenvedett Horvátországtól. Ugyan a vezetést a kanadaiak szerezték meg a 3. percben, a horvátok utána vérszemet kaptak, és lefocizták a pályáról Kanadát. Bővebb összefoglalónkat ide kattintva érheti el. 

  • Amint arról beszámoltunk, a marokkóiak ünneplése zavargásokba, autógyújtogatásba és rongálásba csapott át Brüsszelben, miután válogatottjuk 2–0-ra legyőzte Belgiumot a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörében. A világszövetség Twitter-oldala is közölt néhány felvételt ünneplő marokkói szurkolókról – ők még a stadionban és jóval visszafogottabban reagálták le kedvenceik diadalát.

  • A második félidőben magasabb fokozatra kapcsolt Horvátország, Kanada mintha ott sem lenne a pályán. A nagy munkának megvan az eredménye, a 70. percben Perisic adott pazar labdát Andrej Kramaricnak a kapu előterében, aki precízen a jobb alsóba lőtte azt, Borjan hiába vetődött, nem érte el a labdát. Ezzel Kramaric megszerezte második gólját a mérkőzésen. Horvátország–Kanada 3–1.

  • A másik oldal természetesen rendkívül elégedett a belga–marokkói eredményével.

    „Rendkívül büszke vagyok a csapatra, jó munkát végeztünk, úgy érzem, megérdemelten nyertünk” – kezdte Asraf Hakimi, akit az újságírók az interjúfolyosón arról is faggattak, ez volt-e a legnagyobb győzelme eddig a nemzeti együttesben: „Az egyik legnagyobb, az biztos. Marokkó nagyon régóta nem nyert világbajnoki mérkőzést, úgyhogy történelmet akartunk írni, és be akarunk jutni a nyolcaddöntőbe.”

    A PSG jobb oldali mindenese szerint a csapat megérdemelte a sikert, a kapitány remek munkát végzett, és így kell folytatniuk. Lépésről lépésre haladnak.

    A célunk, hogy bejussunk a nyolcaddöntőbe, aztán ki tudja, egy meccsen bármi megtörténhet a vb-n.

    A korábban a Real Madridban, a Dortmundban és az Interben is futballozó játékos külön köszönetet mondott a rendkívül lelkes marokkói szurkolóknak.

  • Az AP hírügynökség szerint Brüsszel utcáin zavargás tört ki, miután Belgiumot 2–0-ra legyőzte Marokkó. A rendőrség vízágyút és könnygázt is bevetett a tomboló szurkolók ellen, akik autókat és elektromos rollereket gyújtottak fel. 

    The Sun értesülései szerint nagyjából 100 marokkói szurkoló kezdett rombolásba, Philippe Close, Brüsszel polgármestere pedig letartóztatásokat rendelt el, és erősen elítélte a történteket, illetve kérte a szurkolókat, hogy maradjanak távol a belvárostól. Eddig egy sérültről adott tájékoztatást a rendőrség. 

  • A belga–marokkói mérkőzést követően Amadou Onana, az Everton belga középpályása arról beszélt, hogy csapata közel tökéletesen játszott, „csak” a gól hiányzott.

    „A pályán magabiztosnak éreztem az együttest, úgy érzem, az első és második félidőben is kontrolláltuk a játékot, de az első marokkói gól nagy gyomrost jelentett. Az öltözőben természetesen mindenki csalódott, mert mindenki szerette volna, ha ma tovább tudunk jutni, de ilyen a futball.”

    A záráson a világbajnoki ezüstérmes horvátokkal találkoznak a belgák.

    Amadou Onana (b) és Sofiane Boufal (j) játék közben.
 
„Nincs más lehetőségünk, mint készülünk a horvátok elleni meccsre, hogy nyerjünk.”
 
Hogy mi hiányzott ma?
 
„A gólok, ennyi. A labdabirtoklásban számomra közel tökéletesek voltunk, az első félidőben talán 75 százalékban (valójában 70) volt nálunk a labda, majdnem mindent tökéletesen csináltunk, csak nem szereztünk gólt.”
 
Romelu Lukaku visszatérésével kapcsolatban hozzátette, sok nagyon jó támadójuk van, de természetesen az ő játéka további pluszt ad a csapatnak.
    Amadou Onana (b) és Sofiane Boufal (j) játék közben.

     

    „Nincs más lehetőségünk, mint készülünk a horvátok elleni meccsre, hogy nyerjünk.”

     

    Hogy mi hiányzott ma?

     

    „A gólok, ennyi. A labdabirtoklásban számomra közel tökéletesek voltunk, az első félidőben talán 75 százalékban (valójában 70) volt nálunk a labda, majdnem mindent tökéletesen csináltunk, csak nem szereztünk gólt.”

     

    Romelu Lukaku visszatérésével kapcsolatban hozzátette, sok nagyon jó támadójuk van, de természetesen az ő játéka további pluszt ad a csapatnak.

    Fotó: Soccrates Images / Getty Images Hungary
  • Hiába kezdett jól Kanada, jó 15 perc elteltével visszaesett az észak-amerikaiak teljesítménye, Horvátország fokozatosan átvette az irányítást, a 36. percben megérdemelten egyenlített Kramaric találatával, majd Livaja közép-távoli lapos lövésével a vezetést is megszerezte a 44. minutumban. Az alapján, ahogy a 20-22. perctől kezdve a horvátok fociznak, még hízelgő is az állás a kanadaiakra nézve. Pedig Davies fejes gólja után még nagyon nem így nézett ki a dolog... 

    Folytatás 15 perc múlva. 

  • A mérkőzésen szenzációs formában játszó Livaja kapott jó labdát Juranovic-tól a tizenhatos előtt, a Hajduk Split játékosa pedig ballal a jobb alsóba bombázott, Borjan hiába nyújtózott nagyot, nem érte el a lövést. Horvátország–Kanada 2–1.

  • Az előbbi érvénytelen gólt követően sem adta fel Horvátország, és beérett a munka gyümölcse. Nagyjából tíz perce komoly nyomás alatt volt a kanadai kapu, Ivan Perisic adott óriási labdát a kapu előterében Andrej Kramaricnak, aki közelről kilőtte a bal alsó sarkot. Horvátország–Kanada 1–1.

  • A 26. percben a félpályáról indított komoly támadást Horvátország, ám a gólpasszt adó Livaja ugyan pár centivel, de lesen volt. A játékszituációt persze hagyták végigmenni, Andrej Kramaric szemet gyönyörködtetően vert át három védőt is a tizenhatoson belül, mielőtt a hálóba lőtt. A játékvezető ezt követően fújta be a lest, az állás továbbra is 1–0 Kanadának. 

  • A vb első napjainak leglángolóbb témája volt, hogy a nemzetközi szövetség állásfoglalása alapján sárga lappal büntetendő az a játékos, aki akárcsak a csapatkapitányi karszalagját is arra használja, hogy üzeneteket – jelen esetben politikai üzeneteket – fogalmazzon meg vele. Emiatt aztán az a nyolc európai válogatott, amely egységesen a melegjogok mellett kiállva „OneLove” feliratú, a szivárvány színeiben pompázó szívvel díszített karszalagot használt volna, kénytelen volt a klasszikus szerelés-kiegészítő mellett maradni.

    A dánok és az angolok még a FIFA-ból való kilépést is belengették, a németek pedig emlékezetes gesztussal „üzentek” az első fordulóban, a Japán elleni meccs előtt. Kapusuk, Manuel Neuer állítólag minden követ megmozgatott a menedzsmentnél, hogy dacoljanak a FIFA iránymutatással, és viselhesse a karszalagot a torna további részében. A német szövetség (DFB) hivatalos közleményben jelezte, hogy a Nemzetközi sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak, gyorsított eljárásban kérve a szervezet állásfoglalását. No már most, a CAS honlapján elérhető, lezárt ügyek között november 27-én, 16 óra 50 perckor a Leeds United és az RB Leipzig peres ügyéről olvasható az utolsó hivatalos döntés...

    Mindez nem jelenti azt, hogy a DFB-hez és a FIFA-hoz ne érkezhetett volna határozat „karszalagügyben”, viszont kérdésessé teszi, teljesülhet-e Neuer vágya a Spanyolország elleni második csoportmeccsre, és előkerülhet-e a „OneLove” felirat.

  • Szinte ki sem élesítettük a mérkőzés kezdetéről szóló posztot, Kanada a harmadik percben máris megszerezte a vezetést. A jobbszélről érkező beadást nagyjából nyolc méterről fejelte hálóba az az Alphonso Davies, aki Belgium ellen büntetőt hibázott. Úgy tűnik jó meccsnek nézünk elébe, Horvátország–Kanada 0–1

  • Útjára indult a labda a horvát–kanadai meccsen, fehér mezben Horvátország, feketében Kanada. Utóbbi csapat bár nagyon jól futballozott a Belgium elleni nyitómeccsen, a focit még mindig nem szépségre, hanem gólra játsszák, azon a meccsen pedig csak Belgium tudott gólt rúgni, szám szerint egyet. Ha Horvátország legyőzi Kanadát, akkor a teljesen vb-újonc játékosokkal felálló csapat biztosan kiesik a katari világbajnokságról.