Vizsgálatot indított a FIFA Németország ellen

A labdarúgó-világbajnokság kilencedik napjának eseményei egy helyen

Index
2022.11.28. 15:14
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A találkozót a helyszínen tekintette meg pár pillanat erejéig egy kis madárka, amely az alattam lévő sor kis tévéjének tetején pihent meg, mielőtt tovaillant volna.

    Így a ghánai gólokról már le is csúszott...

  • A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség vizsgálatot indított a DFB ellen a sajtótájékoztató szabályainak megsértése miatt.

    A világszövetség fegyelmi bizottsága vizsgálja a vb-szabályzat 44. cikkelyének, a Média- és marketingszabályzat több cikkének és a csapat kézikönyvének megsértését.

    Mint ismert, Hansi Flick szövetségi kapitány a Spanyolország elleni mérkőzés előtt egyedül vett részt a németek sajtótájékoztatóján, holott a szabályzat előírja, hogy egy játékosnak is meg kell jelennie az eseményen.

    Az ok egyébként az volt, hogy a játékosok számára túl közeli lett volna az időpont (szombat 14.15) a meccs előtti utolsó edzésükhöz (17.30).

    Ráadásul egyórányi autóút lett volna csak az odautazás.

    „Nem akarjuk ezt az utat egyetlen játékossal sem megtenni, ez majdnem három órát jelent összesen. A játékosoknak fontos fázisban kell felkészülniük az edzésre” – fogalmazott Flick.

    A német szövetség minden bizonnyal figyelmeztetést vagy pénzbüntetést kap.

  • Nagyon megijedtek az ecuadori szurkolók, miután a nemzeti csapat egyik legjobb támadóját, Enner Valenciát (aki Kylian Mbappéval holtversenyben vezeti a katari labdarúgó-világbajnokság góllövőlistáját 3-3 góllal) hordágyon vitték le a pályáról a Hollandia elleni mérkőzésen.

    Ecuador kedden Szenegál ellen lép pályára, amelyik csapat nyer, biztosan továbbjut a torna kieséses szakaszába.

    „Reméljük” – mondta a sérülést követően Valencia, amikor arról kérdezték, ott lesz-e a pályán a csoportkör harmadik fordulójában. Valencia abszolút alapembernek számít, Ecuador legutóbbi hat vb-gólját kivétel nélkül mind ő szerezte.

  • Rövid időn belül megduplázza vezetését az afrikai csapat. A 34. percben Jordan Ayew kiváló, bal oldalról érkező beadásába csúsztatott bele Mohammed Kudus, a labda pedig a dél-koreaiak hálójában kötött ki. 2–0 Ghánának! 

  • A 24. percben Mohammed Salisu kotorta be közelről a labdát a kapuba egy bal oldali szögletet követően: Dél-Korea–Ghána 0–1.

  • Kulcsfontosságú mérkőzés következik a továbbjutás szempontjából mindkét csapatnak, mivel Ghána az első fordulóban vereséget szenvedett Portugáliától, míg Dél-Korea döntetlenre végzett Uruguay ellen. 

  • A világbajnokság során először a Dél-Korea–Ghána-összecsapás kapcsán jutottunk el az Education City Stadionba.

    Nem véletlenül viseli ezt a nevet, mivel a létesítmény al Rajján egyetemi negyedének szélén épült fel, ahol több egyetem és diákközpont található.

    Mindez azt jelenti, hogy már csak a 974 Stadion hiányzik a listánkról – remélhetőleg ez sem sokáig!

  • A H csoport tabellájára talán rá sem kell pillantani ahhoz, hogy a 14 órakor kezdődő, Dél-Korea–Ghána-mérkőzés kezdőcsapatait elnézve kijelenthessük, mindkét együttes számára a három pont megszerzése a cél ma. 

    A koreaiaknál természetesen pályára lép a Tottenham támadója, Szon Hung Min, a védelem pedig ismét Kimekkel áll fel: a kapus Kim Szun Kju mellett a védelemben helyet kapott Kim Csin Szu, Kim Min Dzse, Kim Moon Hvan és Kim Jung Kvon is. 

    Ghána is a legerősebb keretével támad, Jordan Ayew mellett André Ayew, Inaki Williams és Thomas Partey is ott van a kezdőcsapatban.  

    Dél-Korea kezdője: 

    Ghána együttese:

  • Háromnegyed órával a kezdés előtt kijött melegíteni az ázsiai együttes, felálltak egy vonalban a játékosok a pálya közepén, majd mindkét irányban meghajoltak, hogy köszöntsék a nekik szurkolókat.

  • Kisebb meglepetésre több gól nem született, de az iksz egyik csapatnak sem jó, mivel a G csoportban Brazília és Svájc is győzelemmel rajtolt.

    Összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el!

  • A brazil labdarúgó-válogatott egyik legnagyobb sztárja, Neymar megsérült a Szerbia elleni világbajnoki mérkőzésen Katarban, emiatt ki kell hagynia a Selecao soron következő meccsét, de az sem elképzelhetetlen, hogy a rá következő találkozón sem küldik pályára elővigyázatosságból.

    A Marca most azt írja, hogy a PSG játékosa a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) technológiájához fordult, hogy minél gyorsabban felépüljön a lábsérüléséből.

    Neymar a közösségi médiában mutatta meg, hogy kompressziós csizmával kezelik. A NASA technológiáját használó szerkezet három különböző masszázstechnikát kombinál, és serkenti a vérkeringést.

    Emellett csökkenti a duzzanatot és az izomfáradtságot, enyhíti a fájdalmat, megszünteti a görcsöket és javítja a lágyrészek és a csontok gyógyulását.

  • Potyognak a gólok, a 64. percben Castelletto szöktette Vincent Aboubakart, aki egy csel után átemelte a kapust (2–3). Két perccel később Eric Maxim Choupo-Moting is betalált, Kamerun pillanatok alatt egalizált, 3–3! 

  • A fordulást követően Alekszandar Mitrovics is betalált az ellenfél kapujába, Kamerun–Szerbia: 1–3.

  • Az első félidő hosszabbításában Szerbia szabadrúgáshoz jutott, a labdát Dusan Tadics ívelte középre, amit aztán Sztrahinja Pavlovics bólintott a kapu jobb oldalába, 1–1.

    Két perccel később a kameruniak eladták a labdát a saját kapujuk közelében, majd Szergej Milinkovics-Szavics kilőtte a bal alsó sarkot, 1–2.

  • Jean-Charles Castelletto 29. percben szerzett találatával Kamerunnál az előny, 1–0.

  • Ahogyan arról az Index is beszámolt, nem mindennapi jeleneteknek lehettek szemtanúi a Lengyelország–Szaúd-Arábia világbajnoki mérkőzést a helyszínen megtekintő szurkolók, ugyanis az első vb-gólját szerző Robert Lewandowski találatakor egy addig szaúdi mezben szurkoló férfi levette a zöld szerelést, amely alatt egy lengyel válogatott felsőt viselt. 

    A találatot már a lengyelek mezében ünneplő drukker mozdulatsoráról készült videót azonnal felkapta az internet, vélhetően pedig nagyban ennek köszönhetően kedvenc támadójával is összefuthatott Dohában. 

  • Ahogyan azt már az afrikai csapatok esetében megszokhattuk, annak ellenére, hogy a végső győztes vélhetően nem a kontinens együttesei közül kerül ki, a világbajnokságokra négyévente mégis remek, felejthetetlen jókedvet és hangulatot varázsolnak. 

    Nincsen ez másképp idén sem, a ghánai nemzeti együttes a ma 14 órakor kezdődő, Dél-Korea elleni meccsre készülve az edzésen sem hazudtolta meg magát, a játékosok énekelve, táncolva tapsolva ütötték el az időt a tréning egy részében. 

  • A Spanyolország elleni mérkőzésen (1–1) bordazúzódást szenvedett David Raum, a német válogatott védője. 

    A Nationalelfnél bizakodóak, hogy a Leipzig játékosa csütörtökön már pályára léphet Costa Rica ellen. 

    A 24 éves futballista a Japán elleni találkozón végig a pályán volt, vasárnap a 87. percben cserélték le a hispánok ellen.

    Az E csoport állása

    1. Spanyolország 4 pont (+7)
    2. Japán 3 pont (0)
    3. Costa Rica 3 pont (–6)
    4. Németország 1 pont (–1)
  • A Szerbia elleni, magyar idő szerint hétfő délelőtti csoportmeccs előtt fegyelmi okokra hivatkozva kirakták a kameruni válogatott keretéből az első számú kapust, André Onanát. A szerbek ellen Devis Epassy védi az afrikaiak kapuját.

    Fabrizio Romano értesülései szerint Onana összeszólalkozott a szövetségi kapitánnyal, aki kritizálta játékstílusát – az Inter kapusa azonban határozottan állította, hogy nem hajlandó változtatni azon, így repült a keretből. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kameruniak utolsó, Brazília elleni csoportmeccsére visszakerül-e a keretbe.

  • A katari világbajnokság hétfői játéknapja a G csoportban szereplő Kamerun és Szerbia összecsapásával kezdődik, 11 órakor.

    Az afrikaiakat irányító Rigobert Song és a szerbeket vezénylő Dragan Sztojkovics az alábbi kezdőt küldi pályára: 

    Kamerun: Epassy–Nouhou, NKoulou, Castelletto, Fai–Kunde–Hongla, Anguissa–Ekambi, Choupo-Moting, Mbeumo

    Szerbia: V. Milinkovics-Szavics–Pavlovics, Veljkovics, Milenkovics–Kosztics, Makszimovics, Lukics, Zivkovics–Milinkovics-Szavics, Mitrovics, Tadics 

  • Kicsivel több mint egy óra van már csak hátra a 11 órakor elstartoló Kamerun–Szerbia-mérkőzés kezdőrúgásáig, ehhez mérten pedig már az al-Dzsanúb stadionban a szerb öltöző is csak arra vár, hogy a játékosok megérkezzenek és belebújjanak a szereléseikbe. 

  • Argentína életben tartva továbbjutási esélyeit, szombaton 2–0-ra legyőzte a mexikói válogatottat a C csoportban, a latin-amerikai rangadót követően pedig ehhez mérten hatalmas ünneplés vette kezdetét az argentin öltözőben. 

    A lefújást követő percek hevében nem mindenki bírt azonban a vérével, ugyanis Lionel Messi bizonyos képsorok szerint az ünneplés közben egy mexikói mezt is megtaposott, majd arrébb rúgott az öltözőben.

    Nem is nézte ezt jó szemmel a mexikói publikum, így köztük a profi ökölvívó Canelo Álvarez sem, aki komoly veréssel fenyegette meg a taposás miatt a súlycsoportban őt jócskán alulmúló Messit. 

    Láthattátok Messit, amint a címeres mezünkkel a padlót takarította. Jobb, ha imádkozik Istenhez, hogy ne találjam meg! Ahogy én tisztelem Argentínát, neki is tisztelnie kell Mexikót!

    – írta Twitteren az ökölvívó, aki vélhetően nem egy poénnal ütné el a konfliktust egy esetleges találkozó esetén…

  • Belgium a Marokkó elleni 2–0-s vereséggel a kiesés szélére sodródott a világbajnokságon. Az afrikaiak elleni csoportmeccs után a belga sajtó beleállt a válogatottba, erős kritikákat fogalmaztak meg Kevin de Bruynéékkel szemben.

    „Vérfrissítésre van szükség!” – írja szalagcímében a HLN nevű belga lap, amely a csapatkapitány De Bruynét is megtalálta, méghozzá a legerősebb statisztikával: a Manchester City középpályása 27-szer veszítette el a labdát.

    A Le Soir nevű lap a játékososztályzatoknál sem finomkodott: Michy Batshuayi és Thibaut Courtois 3-as, De Bruyne 4-es osztályzatot kapott. A De Standaard főcíme az öltözőbeli széthúzásra utal: „a Marokkó elleni vereség azt mutatja, hogy nem bíznak egymásban a játékosok”. Hozzáteszik: „valaki felébresztené De Bruynét?”

  • A katari világbajnokságra, ahogyan az egy ilyen világesemény esetében lenni szokott, a világ minden tájáról érkeztek futballfanatikusok, hírességek, különböző országok vezető politikusai és üzletemberei. 

    Ennek ellenére is nagy médiavisszhangot keltett, hogy az Egyesült Államok korábbi első emberének, Donald Trumpnak a lánya, Ivanka Trump és családja is a helyszínen szurkolt az USA csapatának. 

    Nem csak hazája válogatottját tekintette meg azonban az édesapja mellett korábban tanácsadóként dolgozó nő, férje és három gyermekük a Franciaország–Dánia- (2–1) találkozón is ott volt a lelátón. 

    Sőt nemcsak ott, hanem az öltőfolyosón is feltűnt a família, ahol nem maradhatott el a két gólt szerző Kylian Mbappéval való fotózkodás sem. 

  • Hiába a rossz emlékek a legutóbbi Európa-bajnoki döntőről, a világbajnokságon is odaállna a válogatott színeiben a tizenegyesponthoz Marcus Rashford – ezzel javítva az olaszok ellen elveszített finálé büntetőpárbajában kihagyott próbálkozását. 

    A Manchester United fiatal játékosa reménykedik, a katari tornán lesz esélye tizenegyest lőni, és javítani a rossz emlékeken. 

    Remélem, sikerül egy büntetőt kiharcolnunk a tornán, nagyon várom ezt a lehetőséget. Senki sem szeretne kihagyni egy tizenegyest. Úgy érzem, ez egy nagyszerű esély arra, hogy egy játékos gólt szerezzen. Ezek nyilvánvalóan nagy pillanatok, és én egyénileg mindig jól éreztem magam ezekben a szituációkban, élvezem, hogy a sorsdöntő történéseknek része lehetek

    – idézi a The Sun a támadót. 

    Az angol válogatott kedden, magyar idő szerint 20 órakor Wales ellen lép pályára a B csoport utolsó fordulójában.

  • Vasárnap 1–1-es döntetlent játszott egymással Spanyolország és Németország válogatottja a katari világbajnokság E csoportjában. 

    A fordulatos mérkőzésen a németek egyenlítő találatát a csereként beállt Niclas Füllkrug szerezte, a kispadról beszállva legutóbb erre a Nationalelf színeiben Mario Götze volt képes vb-n, aki még a 2014-es torna döntőjében volt eredményes csereként. A gólra pedig legalább akkora szüksége volt a német válogatottnak, mint az argentinok elleni fináléban… 

  • A két éve meghalt Diego Armando Maradona ereklyéiből nyílik kiállítás a dohai Hamad Nemzetközi Repülőtéren. A megnyitón természetesen ott volt a katari uralkodó testvére, al-Majassza al-Tani. 

    A december közepéig látogatható tárlaton Maradona személyes tárgyait és ereklyéit, valamint egy arcképével díszített magánrepülőt is megtekinthetnek az érdeklődők.

  • Ma zárul a csoportkör második fordulója, azaz kiderül, marad-e hibátlan csapat a világbajnokságon. Erre Brazíliának, Portugáliának és Svájcnak van esélye, hiszen az első körben győzni tudtak. A mai program:

    • 11 óra: Kamerun–Szerbia
    • 14 óra: Dél-Korea–Ghána
    • 17 óra: Brazília–Svájc
    • 20 óra: Portugália–Uruguay
  • Köszöntjük kedves olvasóinkat a labdarúgó-világbajnokság kilencedik napjának élő hírfolyamában. A vasárnapi történéseket itt találja. Tartsanak velünk ma is!