új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget értek a mérkőzések a labdarúgó-világbajnokság kilencedik játéknapján. A sűrű események közepette továbbjutott a csoportkörből Portugália és Brazília is, míg Szerbia Kamerunnal, Dél-Korea Ghánával játszott eseménydús, fordulatos mérkőzéseket. 

    Holnap kezdődik a csoportkör utolsó fordulója, a menetrend így fest: 

    16 óra: Hollandia–Katar, Szenegál–Ecuador

    20 óra: Anglia–Wales, Irán–Egyesült Államok

  • Portugália 2–0-ra győzte le Uruguayt a H csoport rangadóján, így Cristiano Ronaldóék bebiztosították továbbjutásukat a csoportkörből. A mérkőzésről helyszíni tudósítással jelentkezik Borbély László kollégánk, amit alább olvashatnak. 

  • Éppen a rendes játékidő lejártakor az egyik uruguayi védő kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül, így a játékvezető a büntetőpontra mutatott. A megítélt tizenegyest Bruno Fernandes higgadtan értékesítette, megszerezve ezzel saját maga és csapata második gólját.

    Több mint valószínű, hogy eldőlt a mérkőzés.

  • Korábban megírtuk, hogy Canelo Álvarez profi ökölvívó azzal vádolta meg az argentin labdarúgó-válogatott sztárját, Lionel Messit, hogy nem tiszteli Mexikót. A bunyós üzent is a PSG klasszisának:

    „Láttátok, srácok, hogy Messi a mi mezünkkel és zászlónkkal takarította a padlót. Jobb, ha imádkozik Istenhez, hogy ne találjam meg. Én maximálisan tisztelem Argentínát, de neki is tisztelnie kell Mexikót!”

    Sergio Agüero azonnal védelmébe védte barátját, és a következőket írta Álvareznek: „Canelo úr, ne keressen kifogásokat vagy problémákat, ön bizonyára nem érti a futballt és azt, hogy mi történik az öltözőben. A meccsek végén az izzadság miatt a levett mezek a földhöz tapadhatnak, az pedig tiszta, hogy Messi mozdulatában semmi szándékos nem volt.”

  • Szinte a semmiből érkezik a portugál vezetés, miután Bruno Fernandes ívelte be a labdát Cristiano Ronaldo irányában, de végül az ötszörös aranylabdás nem ért bele a labdába, amely egyenesen a kapuba hullott. Kissé szokatlan gól, de a lényeg ugyanaz, 1–0 Portugáliának!

  • Stuart Andrew, az Egyesült Királyság sportminisztere kijelentette, hogy a keddi Wales–Anglia világbajnoki mérkőzésen felhúzza a OneLove karszalagot Katarban – írja a Sky Sports.

    Az Egyesült Királyság első nyíltan meleg sportminisztere leszögezte, annak ellenére is eltökélt a gesztus mellett, hogy a világ labdarúgását irányító FIFA figyelmeztette a játékosokat: politikai véleménynyilvánításért eltilthatják őket.

  • Kedden az Egyesült Államok sorsdöntő mérkőzést vív Iránnal a katari labdarúgó-világbajnokságon, aki nyer, továbbjut a B csoportból. A feszültség emiatt máris forrong a két csapat között, amire csak rátett egy lapáttal az amerikai szövetség húzása. A hétfői sajtótájékoztatón pedig nem hagytak alább a kedélyek.

    Az iráni újságírók Gregg Berhalter szövetségi kapitányt és Tyler Adamset faggatták, de a kérdéseik nem a futballra összpontosítottak. Ehelyett többek között az Amerikában tapasztalható rendszerszintű rasszizmusról és az iráni állampolgárokkal szemben érvényben lévő szigorú amerikai vízumszabályokról kérdezgették a szakvezetőt és a csapatkapitányt.

    Adamset külön elővették, mert állítólag rendszeresen rosszul ejti ki Irán nevét.

    „Számunkra ez egy futballmeccs egy jó csapat ellen, nem látunk bele többet” – fogalmazott Berhalter, aki igyekezett távol tartani magát mindenféle politikai irányvonaltól.

    Adams is igyekezett szívélyesen válaszolni: „Elnézést kérek az országuk helytelen kiejtéséért. Ami a másik kérdést illeti, minden országban tapasztalható diszkrimináció. Mi arra fókuszálunk, hogy minél tovább jussunk ezen a tornán”.

  • Egyelőre nem született gól a H csoport rangadóján. A gólszerzéshez Uruguay járt közelebb Rodrigo Bentancur ziccerénél, de Diogo Costa kapus bravúrral hárított.

    Folytatás 15 perc múlva. A mérkőzésről szóló percről percre közvetítésünket itt találja. 

  • Sergio Busquets várhatóan kihagyja a Japán–Spanyolország-mérkőzést a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörében – írja a Marca.

    A rutinos középpályás egy sárga lapra van az eltiltástól, plusz szüksége van a pihenésre. Luis Enrique spanyol szövetségi kapitány nyugodtan átszervezheti a csapatát, hiszen Spanyolország gyakorlatilag már továbbjutott a csoportjából.

  • Pepe, miután a kezdőcsapat tagja Uruguay ellen, minden idők harmadik legidősebb mezőnyjátékosa lett, aki világbajnokságon szerepel – a kameruni Roger Milla és a kanadai Atiba Hutchinson mögött.

    Az agresszív játékstílusáról is ismert középhátvéd kora ellenére továbbra is fontos szereplője a portugál csapatnak. Pepe 39 évesen, kilenc hónaposan és kétnaposan szerepelhet a dél-amerikaiak ellen.

    A Real Madrid korábbi játékosa a Ghána elleni találkozón nem játszott, a kispadról nézte végig a mérkőzést.  A rutinos Európa-bajnok védőnek a mai a 130. fellépése a válogatottban.

  • A H csoport rangadója, azaz a Portugália–Uruguay-mérkőzés zárja a világbajnokság csoportkörének második fordulóját. A Cristiano Ronaldo vezette portugálok esetleges győzelmükkel már ma bebiztosíthatják továbbjutásukat a csoportkörből. 

    A mérkőzés minden eseményéről percről percre közvetítésünkben számolunk be, majd helyszíni tudósítással is jelentkezünk. 

  • Legalábbis a belépésnél látott tömeget tekintve minden bizonnyal az európai csapat szurkolói lesznek fölényben az Uruguay elleni ütközeten.

  • A Loszaílban lévő ikonikus stadion a legnagyobb az egész katari palettán, nem véletlen, hogy a torna három legnézettebb meccsét is itt rendezték meg 88-89 ezer közötti nézőszámokkal.

    Így néz ki a létesítmény kívülről:

  • Magyar idő szerint ma 20 órakor kezdődik a Portugália–Uruguay-mérkőzés a katari labdarúgó-világbajnokságon. A H csoportot jelenleg Portugália vezeti, amely az első fordulóban 3–2-re nyert Ghána ellen. Uruguay az első meccsén gól nélküli döntetlent játszott Dél-Koreával. Mutatjuk a kezdőcsapatokat:

    Portugália: Diogo Costa – Joao Cancelo, Rúben Dias, Pepe, Raphaël Guerreiro – Ruben Neves – William, Bernardo Silva, Bruno Fernandes – Joao Félix, Cristiano Ronaldo.

    Uruguay: Rochet – J. Gímenez, Godin, Coates – Varela, F. Valverde, Bentancur, Vecino, M. Oliveira – Cavani, D. Núnez.

  • 1–0-ra nyert Brazília Svájc ellen a G csoport rangadóján, így a dél-amerikaiak bebiztosították továbbjutásukat az egyenes kieséses szakaszba. A mérkőzés Casemiro irtózatos nagy góljával dőlt el. 

    Részletes összefoglalónkat a találkozóról itt olvashatja. A hétfői játéknap utolsó mérkőzése a Portugália–Uruguay-mérkőzés lesz, amelyről helyszíni tudósítással és percről percre közvetítéssel is jelentkezünk! 

  • A találkozó 82. percében góllá érett a brazil mezőnyfölény, a kapu előtti kavarodás után Rodrygo passzolt Casemiro elé a tizenhatoson belül, aki kicsit külsővel, irtózatos erővel találta el a labdát, és lőtte ki a jobb felsőt. 

    Sommer kapus mozdulni sem tudott a lövésre, hatalmas gól volt, 1–0

  • A mérkőzés 64. percében Vinícius lódult meg egy tökéletes kiugratás után, és kiváló ütemben passzolt a kapuba Sommer kapus mellett, de a gól érvénytelen, mivel a korábban a játékba avatkozó Richarlison lesen helyezkedett. 

  • Sokáig úgy tűnt, hogy Karim Benzema kénytelen lesz kihagyni a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot, hétfőn azonban a Marca arról írt, hogy az aranylabdás támadó sérülése a vártnál gyorsabban gyógyul, és még a világbajnokság vége előtt bevethetővé válhat.

    Tekintettel arra, hogy Dider Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya senkit nem hívott be Benzema helyére, elvileg nincs akadálya annak, hogy a Real Madrid csatára magára húzza a válogatott mezét Katarban a torna későbbi szakaszában.

  • A vasárnapi Horvátország–Kanada világbajnoki mérkőzésen (4–1) a horvát szurkolók megállás nélkül inzultálták a kanadai kapust, Milan Borjant, aki szerb nemzetiségű, Horvátországban született, és onnan gyermekkorában elmenekült.

    A mérkőzés alatt elhangzott szóbeli sértések mellett néhány horvát szurkoló egy transzparenst is feltartott a nézőtéren, amely a horvátországi szerbek 1995-ös etnikai tisztogatására utalt a Vihar hadművelet során, amely után több mint 300 000 szerb menekült el az országból.

    A sértegetésekre reagálva Borjan a szerb nemzeti tisztelgést mutatta az irányukba.

    „Nincs mit mondanom, ez csak róluk szól. Kiabáltak és sértegettek engem, ami elég primitív dolog. Kezdhetnének valamit az életükkel, mert nyilván van bennük egy csomó frusztráció, amit ilyen formában vezettek le” – nyilatkozta Borjan, akinek nyilvánosságra került a telefonszáma, és állítása szerint több mint 2000 szöveges üzenet kapott a horvát drukkerektől.

  • Brazil mezőnyfölénnyel és helyzetekkel telt az első játékrész, Svájc többnyire csak védekezett, de ennek ellenére sem született még gól a mérkőzésen, így 0–0-s állással vonulnak negyedórás pihenőjükre a felek. 

  • Sokáig kellett várni az első igazán veszélyes helyzetre a Brazília–Svájc-találkozón, de a 28. percben Raphinha tűpontos beadására Vinícius érkezett, azonban a Real Madrid szélsője nem találta el jól a labdát, így Sommer kapus hárított. 

    Svájc egyelőre nem jegyezhetett fel lövési kísérletet a mérkőzésen. 

  • Ahogy arról mi is beszámoltunk, fordulatos mérkőzésen 3–3-as döntetlent játszott Kamerun és Szerbia a G csoport hétfői mérkőzésén. 

    A találkozó első szerb gólját Sztahinja Pavlovics szerezte, aki találatával a legfiatalabb szerb vb-gólszerző lett, a Salzburg játékosa 21 évesen és 188 naposan volt eredményes. 

  • Elkezdődött Brazília és Svájc összecsapása, ahol nem kisebb a tét, mint a továbbjutás, mivel amennyiben valamelyik csapat megnyeri a mérkőzést, az egészen biztosan kvalifikál az egyenes kieséses szakaszba. 

  • Svájc perceken belül pályára lép Brazília ellen a G csoport sorsdöntő mérkőzésén, de a találkozót megelőző órák közel sem voltak problémamentesek. Több helyszíni beszámoló és felvétel is arról tanúskodik, hogy 

    a csapatbuszt felvezető rendőrautó lelassított, aminek eredményeképpen összeütközött a mögötte érkező busszal. 

    Ennek ellenére a svájci válogatott időben megérkezett a 974 Stadionhoz, személyi sérülés sem történt az ütközés során, így semmi nem áll annak útjában, hogy a csapat kifusson a pályára 17 órakor. 

  • Az Inter kapusa, Andre Onana távozott Katarból, miután összeveszett a kameruni labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával.

    Ezt a spanyol Cadena COPE műsorszolgáltató jelentette be. A hírek szerint a 26 éves játékos a Rigobert Song edzővel való nézeteltérése miatt nem játszik a továbbiakban a világbajnokságon.

    Onana kezdett a kameruni kapuban a Svájc elleni nyitómérkőzésén, mostanra viszont kikerült a keretből.

    Ennek taktikai okai voltak: Song (aki jobban kedveli a klasszikus vonalkapusokat) arra kérte az Internazionale játékosát, hogy változtasson stílusán, amire Onana nem volt hajlandó.

  • A nap harmadik mérkőzésén Brazília néz farkasszemet a svájci válogatottal, a sérüléssel bajlódó Neymar helyét pedig Fred veszi át a kezdőcsapatban.  

    A csapatok összeállításai így festenek:

    Brazília: Alisson – Militao, T Silva, Marquinhos, Sandro – Fred, Casemiro, Paqueta – Raphinha, Vinicius Jr, Richarlison.

    Svájc: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez – Freuler, Xhaka, Rieder – Sow, Vargas, Embolo.

    A találkozó 17 órakor kezdődik. 

  • Dél-Korea a meccs végén mindent megtett, hogy legalább az egyik pontot megszerezze, de nem sikerült újabb gólt szereznie, így 3–2-re kikapott Ghánától.

    A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a lefújást követően Paulo Bento, a dél-koreai válogatott szövetségi kapitánya piros lapot kapott, miután leteremtette a játékvezetőt, aki nem engedte, hogy a dél-koreai csapat még egy szögletet elvégezzen.

    Helyszíni összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el!

  • Közel a gólrekord – már ami a 2022-es világbajnokságot illeti. Pontosan egy héttel ezelőtt, amikor Anglia 6–2-re legyőzte Iránt, 12 gól esett a játéknapon. 

    Ma eddig 11-nél tartunk, és hátravan még két meccs.

  • Egy bal oldali lapos beadást követően a labda eljutott a hosszú oldalon érkező Mohammed Kudushoz, aki 11 méterről szépen kilőtte a jobb alsó sarkot (2–3).

  • Az 58. percben egy labdaszerzést követően Cso Ku Szung fejelt a kapuba öt méterről (1–2). Három percre rá újfent Cso Ku Szung villant, aki ismét fejjel volt eredményes közelről (2–2).