Messi és Lewandowski egy csapatban

A katari foci-vb legérdekesebb hírei, eseménye egy helyen

Index
2022.11.29. 16:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az A csoport harmadik, egyben utolsó fordulójában mindkét találkozón egy-egy találat született az első játékrészben, az Ecuador–Szenegál-meccsen az állás 0–1, míg Hollandia szintén 1–0-ra vezet Katar ellen.

    A félidei eredmények szerint jelenleg a hollandok elsőként, míg a szenegáliak másodikként jutnának tovább a négyesből.

  • 42. percben büntetőhöz jutott Szenegál, miután Sarrt buktatták a 16-oson belül. A tizenegyeshez a sértett állt oda, és a bal alsóba gurított, a kapus mozdulni sem tudott.

    44. perc, 01.

  • Hiába az eddig remekül helytálló katari válogatott küzdeni akarása, a 26. percben ismét Cody Gakpo szerzi meg a vezetést Hollandia számára, a fiatal támadó egy remek kiugratást követően lőtt a kapu jobb oldalába. 1–0-ra vezet Hollandia!

  • Az első huszonöt perc nem hozott gólt a Hollandia–Katar-mérkőzésen, a házigazda egyelőre jól állja a sarat a hollandok támadásaival szemben, sőt alkalmanként maguk is veszélyeztetni tudnak.

    Pedig már ott van a kezdő sípszó óta a pályán Memphis Depay is, aki először kapott kezdőként lehetőséget a világbajnokságon, így nem meglepő, hogy tőle várják elsősorban a gólszerzést ma a hollandok. 

     A 0–0-s állás miatt azonban nem kell kétségbe esnie egyelőre a hollandoknak, ugyanis a csoport másik mérkőzésén Ecuador és Szenegál válogatottja szintén nem szerzett még gólt. 

  • Egy magas rangú katari tisztviselő, Hasszán al-Tavadi sokkal nagyobb számot mondott, mint amit eddig a FIFA vagy Katar elismert. Az eddigi hivatalos narratíva az volt, hogy negyven haláleset köthető a vb-hez, de ebből csupán három köthető az építkezésekhez. A maradék 37-et úgy írták le, mint amelyek nem kötődnek közvetlenül a munkához, például szívroham vagy agyvérzés vagy koronavírus-fertőzés. Mindeközben más források három- és 16 ezer közé teszi a világbajnokság által követelt életek számát. 

    Éppen ezért ennyire fontos, hogy a szervezők oldaláról először beszélt valaki arról, hogy az eddigi számok nem stimmeltek. Mindez Piers Morgan interjújában hangzott el, amikor Morgan rákérdezett, hogy al-Tavadi szerint mi a reális, hány vendégmunkás halt meg a világbajnokság miatt. 

    A becslés valahol négyszáz körül, négy-ötszáz között van. Nincs pontos számom. De egy halálos áldozat is túl sok

    – mondta az interjúban a katari szervező. 

  • Ez pedig már az Aspire Tower, más néven The Torch Doha, amely egy háromszáz méter magas felhőkarcoló szálloda a stadion mellett.

    A torony jelenleg a legmagasabb építmény és épület az országban, és hatalmas, 360 fokos kivetítőt tud a magáénak.

  • 16 órakor elkezdődött az A csoport zárófordulójának két találkozója, Hollandia Katar ellen, Ecuador pedig Szenegállal szemben zárja a csoportkört.

  • 16 órakor kezdődik az Ecuador–Szenegál az A csoportban, a mérkőzés pedig valószínűleg a csoport második helyéről dönt. Ha Ecuador nem kap ki, továbbjut, Szenegálnak kötelező győznie, ha nem akar idő előtt búcsúzni a tornától. Íme a két csapat kezdő tizenegye:

    Ecuador: Galíndez – A. Preciado, Félix Torres, Hincapie, Estupinán – Franco, Gruezo, Caicedo – Plata, Estrada, E. Valencia.

    Szenegál: É. Mendy – Sabaly, K. Koulibaly, Jakobs, Abdou Diallo – Ciss, P. Gueye – I. Ndiaye, I. Gueye, I. Sarr – Dia.

  • A Kalifa Nemzetközi Stadionban csap össze egymással hamarosan Ecuador és Szenegál, hogy megküzdjön a nyolcaddöntőért. Így fest a létesítmény kívülről kivilágítva. Mit ne mondjunk, nem rossz!

  • A brazilok már biztonságban, a nagy rivális Argentína viszont élet-halál harcot vív. Hogyan lesz-e ebből dél-amerikai álomelődöntő a katari labdarúgó-vb-n? Hová tűnt a legendás szamba a brazil fociból? A 2002-es válogatott vajon gólokkal verné a mostanit? Pontot teszünk a vita végére: Tité, Csicsi vagy Csics? 

    A Sportcast legújabb epizódja Könczey Zsolttal és Ribeiro da Silvával, az MTK Budapest labdarúgóedzőivel már elérhető, fókuszban a dél-amerikai labdarúgás gigászaival. Itt hallgatható meg!

  • Hollandia a házigazda Katar ellen fejezi be a csoportkört. Louis van Gaal együttese így vág neki a mérkőzésnek: Noppert – Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind – De Roon, F. De Jong – Klaassen – Gakpo, Memphis.

    Ön szerint melyik két csapat jut tovább az A csoportból?

  • Nem csak a futballról szól a 16 órakor pályára lépő Ecuador válogatottjának a mai nap, ugyanis a csapatot komoly tragédia rázta meg nem sokkal a Szenegál elleni, utolsó csoportmérkőzést megelőzően. 

    Az együttes Katarban tartózkodó erőnléti edzőjének, Sergia Chiarellinek a mérkőzést megelőzően ugyanis elhunyt az édesanyja – számolt be a gyászhírről az ecuadori futballszövetség Twitteren. 

    A történtek miatt nem lesz egyszerű így pályára lépnie a csapatnak sem, akik vélhetően a szomorú hír hallatán azonban még többet beleadnak majd a szenegáliak ellen a továbbjutás kiharcolása érdekében. 

  • Távozott a katari labdarúgó-világbajnokságról Andre Onana, a kameruni labdarúgó-válogatott kapusa.

    Az afrikai csapat első számú hálóőre, az Internazionale játékosa kezdő volt Kamerun első vb-csoportmérkőzésén  a csapat 1–0-ra kikapott Svájctól , de Rigobert Song szövetségi kapitány kritikával illette a teljesítményét. A szakember szerint a kapus a mérkőzésen túl sok kockázatot vállalt, és ebben változtatást kért tőle.

    Onana azonban ezt nem fogadta el, így nézeteltérése támadt a szakemberrel. Song ezt követően fegyelmezési céllal kihagyta a kapust a meccskeretből a kameruniak második csoportmérkőzésén, amelyen 3–3-as döntetlent játszottak Szerbiával.

    A kameruni szövetség (FECAFOOT) végül kedden foglalt hivatalosan is állást az ügyben, és ideiglenesen a kereten kívül helyezték Onanát. Addig ugyanis mutatkozott némi remény arra, hogy Samuel Eto’o, a szervezet elnöke orvosolja a helyzetet.

    A keddi döntést követően Onana úgy határozott, hogy elhagyja a válogatottat, és elutazik Katarból.

  • Az Adidas labdába épített szenzora is megmutatta, amit sokan a képek és a lassítások alapján is látni véltek: Cristiano Ronaldo nem ért hozzá Bruno Fernandes labdájához, így a gól Fernandest illeti. Az alábbi képeken látszik, amikor a labdát valamilyen hatás éri (belerúgnak, pattan egyet stb.), a szenzor ezt érzékeli. C. Ronaldo fejesénél azonban nincs kiugrás az adatokban, ami bebizonyítja, hogy a jelenleg csapat nélküli ötszörös aranylabdás nem ért hozzá a beíveléshez. 

  • Kedd délután a katari hatóságok büntetés nélkül elengedték a portugál–uruguayi mérkőzést pályára rohanással megszakító aktivistát. Mario Ferri Instagram-posztban jelentkezett délután, melyben azt is leírta, számára ez volt az utolsó ilyen akció. Minden további itt

  • A Nemzetközi szövetség kiadta a csoportkör második fordulójának álomcsapatát. A 4–2–3–1-es formációban összeállított együttes hemzseg a támadóktól, olyannyira, hogy még a középső szűrők szerepkörét is olyan labdarúgókra bízták, mint Antoine Griezmann és Bruno Fernandes. 

    Íme…

  •  A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megbüntette a német válogatottat, amiért a Spanyolország elleni világbajnoki csoportmérkőzés előtti kötelező sajtótájékoztatón a csapatot egyetlen játékos sem képviselte. A FIFA kedden jelentette be, hogy a németeket hivatalos figyelmeztetésben részesítette, továbbá 10 ezer svájci frankos (4,13 millió forintos) büntetést rótt ki – írja az MTI. 

    A sajtótájékoztatón egyedül Hansi Flick szövetségi kapitány vett részt, de az előírásoknak megfelelően a keret egyik játékosának is ott kellett volna lennie. A szakember azonban úgy döntött, hogy a zavartalan felkészülés érdekében egyik labdarúgóját sem viszi magával.

    A németek múlt szerdán, a nyitómeccsükön 2–1-re kikaptak Japántól, majd vasárnap 1–1-es döntetlent játszottak Spanyolországgal. Egy pontjukkal jelenleg az E csoport utolsó helyén állnak, a harmadik, zárókörben majd Costa Ricával találkoznak csütörtökön. A további sorsukat döntően meghatározó meccs előtti sajtóeseményre szerdán kerül sor.

  • Akad néhány igencsak izgalmasan alakuló csoport Katarban. Ennek apropóján a Magyar Távirati Iroda hívta fel a figyelmet arra, hogy a megszerzett pontoktól a sorsolásig többféle variáció dönthet a nyolcaddöntőbe jutásról a katari labdarúgó-világbajnokság csoportjaiban.

    Amennyiben egy vagy több csapat azonos pontszámmal áll a harmadik forduló után, először a gólkülönbség rangsorol, majd a több lőtt gól, s ezután az egymás elleni eredmény.

    Amennyiben egyik sem dönt, az úgynevezett sportszerűségi versenyt veszik figyelembe – a csoportmeccsek során kapott sárga kártya mínusz egy pontot, a sárga-piros mínusz hármat, a piros mínusz négyet, a sárga majd egyből piros mínusz öt pontot jelent –, végső esetben pedig sorsolás dönti el a továbbjutó együttes kilétét.

    Négy évvel ezelőtt, az oroszországi vb csoportkörében Japán úgy végzett Szenegál előtt, és jutott a H csoportból másodikként nyolcaddöntőbe, hogy a sportszerűségi rangsorban –4 ponttal zárt, míg az afrikai rivális –6-tal – emelte ki az MTI.

  • A hétfői csoportmeccsen duplázó portugál Bruno Fernandes szerint nem az a fontos, hogy ki szerezte az első góljukat az Uruguay ellen 2–0-ra megnyert találkozón a katari labdarúgó-világbajnokságon, hanem az, hogy győzelmükkel egyben biztosították nyolcaddöntős helyüket.

    A portugál válogatott az 54. percben szerzett vezetést, amikor Fernandes balról ívelt a kapu elé, ahol magasan felugorva érkezett Cristiano Ronaldo. Utóbbi azonban nem ért bele fejjel a labdába, amely így is a kapu bal oldalában kötött ki. A gólt Fernandesnek könyvelték el, aki sportszerűen elismerte, hogy akár ötszörös aranylabdás társa is lehetett volna a gólszerző.

    A pályán az volt az érzésem, hogy Cristiano hozzáért a labdához, amit én passzoltam neki. De igazából nem is az a fontos, hogy melyikünk szerezte, hanem az, hogy egy kiváló ellenfelet győztünk le, és ezzel máris továbbjutottunk a következő körbe

    – mondta.

    A két meccs után hat ponttal álló portugálok a csoportkör zárásaként majd az egy pontot gyűjtött dél-koreai csapattal találkoznak, és Bruno Fernandes szerint azon a meccsen is győzelemre törekednek, valamint a csoportelsőség megszerzésére.

    Hasonló célokat fogalmazott meg a portugál szövetségi kapitány, Fernando Santos is, aki azt is elárulta, hogy a biztos továbbjutás tudatában eszében sincs a dél-koreaiak ellen pihentetni a legjobbjait, és egy rotált kezdőcsapatot kiállítani.

    A csoportelsőségünk egyáltalán nem garantált, márpedig mi azért hajtunk. És nem csak Brazília miatt

    – tette hozzá a szakember, utalva arra, hogy a H csoport második helyezettje majd a G csoport győztesével játszik a nyolcaddöntőben, amely a papírforma alapján a szintén két győzelemmel álló Brazília lesz.

  • A világbajnokság hétfői napján az utolsó meccsen a pályára rohant egy aktivista, aki pólóján Ukrajnára és az iráni nők helyzetére, szivárványszínű zászlójával a katari LMBTQ+-közösségek elnyomására próbálta felhívni a figyelmet. Volt olyan játékos a mérkőzésen, aki kiállt mellette, azóta pedig kiderült, egy tapasztalt labdarúgóról van szó. Minden további itt.

  • A mai naptól nincsenek 11 és 14 órási mérkőzések. 16 órakor az A csoport, 20 órakor a B csoport utolsó mérkőzéseit rendezik meg.

    Fontos, hogy azonos pontszám esetén először a gólkülönbség rangsorol, utána a több szerzett gól, majd az egymás elleni eredmény.

    Így áll most az A csoport

    1. Hollandia 4 pont (+2)
    2. Ecuador 4 pont (+2)
    3. Szenegál 3 pont (0)
    4. Katar 0 pont (–4)

    16 óra: Hollandia–Katar, Szenegál–Ecuador 

    Ön szerint melyik két csapat jut tovább az A csoportból?

    Így áll most a B csoport

    1. Anglia 4 pont (+4)
    2. Irán 3 pont (–2)
    3. Egyesült Államok 2 pont (0)
    4. Wales 1 pont (–2)

    20 óra: Anglia–Wales, Irán–Egyesült Államok 

    Ön szerint melyik két csapat jut tovább a B csoportból?

  • Sportújságíróként egy csomó rendhagyó helyesírású kifejezést kell ismernünk, megannyi olyan nyelvtani szabállyal egyetemben, amely a köznyelvben csak ritkán kerül elő. 

    Ezek a napok a labdarúgó-világbajnokságról szólnak. Nem csoda, hogy mindenütt, így az Indexen is megszaporodtak a legnépszerűbb sportág legnagyobb eseményéről szóló írások. Most vesszük a bátorságot, és megmutatjuk a leggyakoribb focis nyelvi botlásainkat.

    Vajon önök jobban tudják nálunk, hogyan kell ezeket a kifejezéseket helyesen írni?

    Az Index kvíze itt érhető el!

  • A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint 32 mérkőzés után, azaz félidőben Brazília futballválogatottja megerősítette favorit státuszát a katari világbajnokságon – emelte ki a Magyar Távirati Iroda. 

    A Nielsen adatelemző leányvállalata a rajt előtt húsz százalék esélyt adott a dél-amerikai csapatnak a végső győzelemre, ez most – a csoportkör második fordulója után – 26 százalékra nőtt.

    A brazilok mellett eddig a címvédő franciák és a portugálok biztosították a helyüket a legjobb 16 között, jelenleg mindkét együttesnek – ahogy a spanyoloknak is – kilenc százalék az esélye a világbajnoki címre. A favoritok képzeletbeli rangsorában az argentinok követik a brazilokat 12 százalékos győzelmi eséllyel. Az előrejelzés szerint nagy az esély egy brazilargentin elődöntőre – tette hozzá az MTI.

  • Neymar, a brazil labdarúgó-válogatott első számú sztárja a Szerbia elleni mérkőzésen sérült meg múlt csütörtökön, a hétfői, Svájc elleni találkozón nem lépett pályára. Mi több, a stadionban sem volt ott, de nem a bokája miatt. Vinícius Jr. a lefújást követően elárulta, csapattársuk belázasodott. Mindez napjainkban nem sok jóval kecsegtet… 

    Részletek itt! 

  • Nem hibáztatja játékosait a braziloktól elszenvedett 1–0-s vereséget követően Murat Yakin, a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjában két forduló után második svájci válogatott szövetségi kapitánya.

    Elég jó munkát végzett a csapat. Nem gondolom, hogy ez csalódás lenne

    – értékelt a szakvezető, hozzátéve, hogy van mit magukkal vinni a hétfői mérkőzésből a pénteki utolsó fordulóra, melyben kontrollálniuk kell majd a szerbeket.

    A mérkőzést eldöntő Casemiro, aki egy szép lövéssel vette be Yann Sommer kapuját a 83. percben, arról beszélt, tisztában voltak vele, hogy nem kerültek könnyű csoportba.

    „Nagyon nehéz volt a szerbek elleni mérkőzés, a svájciak pedig igen jó teljesítményre képesek, de türelmesek voltunk. Az ilyenek nem mindig szép meccsek, a csapatok semlegesítik egymás játékát, kis dolgokban mutatkoznak meg a különbségek. Tökéletesen találtam el a labdát, de a legfontosabb, hogy ezzel segíthettem a csapatnak. Az elsődleges cél a továbbjutás kiharcolása volt, ezt pedig elértük” – értékelt a középpályás, aki a gólját illetően úgy fogalmazott.

    Brazília egymás után a 17. világbajnoki csoportmérkőzésén maradt veretlen – 14 győzelemmel és három döntetlennel –, ezzel egyedüli csúcstartóvá lépett elő. A németeknek van egy 16-os sorozatuk 1990 és 2010 között, a hollandok pedig jelenleg 15-nél járnak.

    Az utolsó fordulóban a hatpontos brazilok a kameruniakkal, a hárompontos svájciak pedig a szerbekkel játszanak. Kamerun és Szerbia egy-egy döntetlennel és vereséggel áll a harmadik, illetve negyedik helyen.

  • Ha már brazilok! A Sportcast vb extra mai epizódjának egyik vendége Ribeiro da Silva, azaz Roni lesz, aki anno a Lombard Pápa és a BFC Siófok színeiben igyekezett őrületbe kergetni a magyar védőket, jelenleg pedig az MTK utánpótlásában dolgozik nevelőedzőként. Természetesen a brazil focin lesz a fókusz. 

    Addig is, ha valaki még nem tette volna, itt visszahallgatható a legutóbbi epizód, melyben Vincze Dávid sportmarketing-szakemberrel jártuk körbe a katari rendezés anomáliáit. 

  • Egészen elképesztőnek tűnik, de 180 perc alatt Brazília egyetlen (szabályos körülmények között eleresztett) lövést sem kapott a kapujára. Az első körben Szerbia, a másodikban Svájc volt Casemiróék ellenfele. 

    Az Opta adatai (1966-ig visszamenőleg vannak meg) szerint ehhez hasonlóra csak egy válogatott volt képest a foci-vb-n, méghozzá 1998-ban Franciaország. Emlékezetes, Zinédine Zidane-ék akkor – a döntőben épp a brazilokat legyőzve – megnyerték a tornát. 

    Jó előjel? 

  • Az Opta statisztikái szerint a kanyarban sincs a többi játékos a támadásokban való szerepvállalást illetően. Mbappé két meccs alatt 23 lövéssel befejezett akcióban vállalt szerepet, ami kilenccel több, mint bárki más tette. Igaz, ezek közül tizenhárom támadást ő maga fejezett be lövéssel vagy fejessel, ami szintén a legtöbb a jelenlegi mezőnyben…

    Kiemelendő még Adrien Rabiot aktivitása, no meg az, hogy három franciát is találunk a legaktívabb négy játékos között. 

  • A 9. játéknap eredményeit, legérdekesebb híreit itt találja! 

    LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG

    G CSOPORT, 2. FORDULÓ
    Brazília–Svájc 1–0 
    (Casemiro 82.) Kamerun–Szerbia 3–3  (Castelletto 29., Aboubakar 64., Choupo-Moting 66., ill. Pavlovics 45+1., Milinkovics-Szavics 45+3., Mitrovics 53.)
    A csoport állása: 
    1. Brazília 6 (3–0), 2. Svájc 3 (1–1), 3. Kamerun 1 (3–4), 4. Szerbia 1 (3–5)
    H CSOPORT, 2. FORDUL Ó
    Portugália–Uruguay 2–0 (Bruno Fernandes 54., 93. – a másodikat 11-esből)
    Dél-Korea–Ghána 2–3 (Cso Ku Szung 58., 61., ill. Salisu 24., Kudus 34., 68.)
    Az állás: 1. Portugália 6 pont (5–2), 2. Ghána 3 (5–5), 3. Dél-Korea 1 (2–3), 4. Uruguay 1 (0–2) 

  • Jó reggelt kívánunk olvasóinknak! Kezdődik a katari labdarúgó-világbajnokság 10. napja. Egyúttal jön a csoportkör utolsó fordulója, emiatt változik az eddig megszokott időrend is. 

    A mai programunk

    16 óra: Hollandia–Katar, Szenegál–Ecuador (A csoport)

    20 óra: Anglia–Wales, Irán–Egyesült Államok (B csoport)

    Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.