új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Izgalmas összecsapásokat hozott a D jelű négyes zárófordulója, ahol a harmadik kör előtt Franciaország 6 ponttal, már biztos továbbjutóként várta a Tunézia elleni mérkőzést. Ausztrália Tunézia legyőzésével 3, míg Dánia a Tunézia elleni döntetlennel 1 ponttal vágott neki az egymás elleni mérkőzésnek.

    Néhány percig úgy tűnt, Tunézia meglepheti a világot, hiszen Hazri góljával megszerezték a vezetést a világbajnok ellen, és ezzel továbbjutásra álltak, ám két perccel később Leckie is előnyhöz juttatta az ausztrálokat. Egyik mérkőzésen sem esett több (szabályos) gól, így Franciaország mögött Ausztrália jutott a legjobb 16 közé.

    A D CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
    1. Franciaország 6 pont (6–3)
    2. Ausztrália 6 pont (3–4)
    3. Tunézia 4 pont (1–1)
    4. Dánia 1 pont (1–3)

  • Tunézia – igen érdekes játékvezetői döntéssel a végén – 1–0-ra legyőzte Franciaországot. Bravúrgyőzelem ide vagy oda, mivel Ausztrália is nyert Dánia ellen, ez az afrikai együttesnek nem sokat ér: a dánokkal karöltve mennek haza a vb-ről. 

  • Elsőre megmutatták, hogy Griezmann lesről indult volna, ha egyenesen megjátssza a labdát, de ugye nem ez történt. Utána meg néhányszor kilassították, ahogy Talbi és Saliba küzdenek a labdáért, és ütköznek...

    Aztán a spori visszajött a pályára, és jelezte, nincs gól. Érdekes ítélet. Úgy mindenképp, hogy a képernyőre azt írják ki, les miatt nem ért a gól. Pedig a beinduló Saliba épp nem volt lesen. A négy legelőrébb helyezkedő francia közül egyedüliként. 

  • Lehet, hogy mégsem ér Griezmann gólja? A játékvezetőt kihívják a monitorhoz. A kérdés az lesz, szabálytalanul ütközött-e az egyik francia támadó Talbival, és ezért lett-e olyan gyatra a tunéziai felszabadítása. 

  • A franciák viszont nem fognak kikapni! Talbi szabadítana fel az ötös bal csücskénél, de a fejese rövidre sikerül, Griezmann érkezik, és egy igazítás után 6-7 méterre a kaputól, jobbról laposan a hálóba lő. 

  • Maradt az 1–0, ezzel Dánia kiesett. Már csak az a kérdés, csoportutolsóként búcsúzik-e az együttes a vb-től. 

  • Ennyi ideje van Franciaországnak és Dániának (legalább) egyenlíteni. 

  • Jelen állás szerint (Tunézia–Franciaország 1–0, Ausztrália–Dánia 1–0) a franciák csoportelsőként, az ausztrálok másodikként jutnának a legjobb 16 közé.

  • Az afrikaiak gólszerzője a legutóbbi három kezdőként lejátszott vb-meccsén gólt szerzett. Ilyenre egyébként egyetlen afrikai labdarúgó sem volt eddig képes. S a legutóbbi öt tunéziai vb-gólból kivette a részét (három találat, két gólpassz)...

  • A játéktér minden pontjára jön erősítés: Mbappé, Rabiot és Saliba a pályán, lement a támadósorból az igen halovány teljesítményt nyújtó Coman, a középpályáról Veretout és a védelemből a sok-sok sérülés után még mindig formán kívül játszó Varane... 

    A 63. percben járunk. 

  • Tunézia nem érezhette magát sokáig továbbjutónak, Mathew Leckie kapott remek kiugratást a felező vonal magasságában, rávezette a labdát a védőre, akit egy csellel oda-vissza megforgatott, majd a 16-oson belülre érve ballal kilőtte a hosszú (bal) alsó sarkot. Centire pontos volt, ha kicsit beljebb jön, Schmeichel elérhette volna, ha kicsit kintebb, úgy a kapufa tövéről pattan ki. 

    A 60. percben jött a gól. 

  • Hazri góljával az 58. percben megszerezte a vezetést Tunézia! A Franciaországban született, karrierje legnagyobb részét ott is töltő játékos – egyedül a Sunderland kedvéért távozott onnan – a 16-os előterében lerázta ellenfelét, majd 14 méterről, okosan, laposan, ballal a bal alsóba lőtt – szinte a pálya tengelyéből, hogy a kapusnak esélye se legyen.  

  • A tunéziaiak és a franciák csere nélkül vágtak neki a folytatásnak. 

    Az ausztrál–dán összecsapáson mindkét szövetségi kapitány egyet változtatott: a dánoknál Rasmus Kristensen helyét Alexander Bah, az ausztráloknál Craig Goodwin helyét Keanu Baccus vette át. 

  • Eddig viszonylag eseménytelen a két 16.00-kor kezdődött találkozó. Viszont az Opta statisztikusai által közzétett adatból meríthetünk némi reményt: 1966 óta biztosan (és meglehet, a vb-k történetében összességében is, csak arról nincs megbízható adat) ezen a világbajnokságon kell a legkevesebb gólszerzési kísérlet egy találathoz, átlag 8,6. Vagy a támadók lettek pontosabbak, mint az elmúlt években bármikor, vagy a kapusok teljesítménye esett vissza... Esetleg a vb-labda sikerült egész jól!

  • Az Opta Analyst posztolt a nem épp hétköznapi statisztikáról: a dánok ellen küzdő Ausztrália egyetlen mezőnyjátékosa sem tudott annyi pontos passzt összehozni mezőnyben, mint a kapus, Matt Ryan (20). 

    Döbbenet. 

  • A francia–tunéziai találkozón némi meglepetésre – igen, a franciák kezdőjét látva is az – Tunézia jóval közelebb járt a gólhoz, lesről a kapuba is talált. A már biztos továbbjutó gallok mindössze kétszer próbálkoztak gólszerzéssel, az sem találta el a célfelületet… 

    A dán–ausztrál meccsen nagyobb a tempó, Dánia jobban is kezdett, de hiába van az európaiaknál többet a labda, a kapu előtt nagyjából ugyanannyi lehetősége volt mindkét félnek, sőt Kasper Schmeichelnek eggyel többször kellett védenie (3), mint Matt Ryannek. 

  • A portugál válogatott és az AC Milan sztárja, Rafael Leao a világbajnokság után ül le tárgyalni klubjával a szerződéséről – értesült a Daily Mail. Az olasz együttesnek nem lesz könnyű dolga, ha meg akarja tartani egyik legjobbját, ugyanis Leao játékjogáért a Manchester United és a Chelsea is ádáz harcot fog vívni.

    A támadót 2024-ig köti szerződés a Milanhoz. Leao 2018-ban csatlakozott a klubhoz, a francia Lille csapatától érkezett, és eddigi 135 mérkőzésén 34-szer volt eredményes.

  • Pénteken zárul a 2022-es katari világbajnokság csoportköre, 16:00-tól a továbbjutásról dönthet a Ghána–Uruguay-összecsapás. Az afrikai csapat számára extra motivációt jelenthet a 2010-es világbajnokság egyenes kieséses szakaszában elszenvedett vereség.

    Mint ismert, az uruguayi csapat büntetőkkel ejtette ki Ghánát a legjobb nyolc között, miután a hosszabbítás utolsó perceiben Luis Suárez kézzel ütötte ki a kapu torkából a labdát. A megmozdulásért a támadó piros lapot kapott, Gyan pedig tizenegyeshez készülődhetett, büntetője azonban a felső lécen csattant, a többi pedig már történelem.

    Suárez kezezésével megfosztotta Ghánát attól, hogy a történelem első afrikai csapata legyen, aki bejut a legjobb négy közé, így egyértelmű, van miért bosszút állnia a ghánai válogatottnak.

  • Balról, a tizenhatos előteréből jöhettek szabadrúgással az afrikaiak, a középre ívelés után a röviden berobbanó Gandri 6 méterről, jobbal, átvétel nélkül, a levegőben a kapu jobb oldalába lőtt. Pechjére 30-40 centis, szemmel is jól látható lesről indult. Igaz, rajta kívül két másik tunéziai még jobban belógott... 

    Hiába a szépségdíjas gól, természetesen nem ér. 

  • A már biztosan kiesett franciák alaposan felforgatott kezdővel, a vb-n eddig még csak gólt sem szerző Tunéziával meccselnek, míg a másik összecsapáson az ausztrálok a dánokkal mérkőznek. 

  • Ez a 17. alkalom, hogy a meccs előtti megnyitót láthatom a helyszínen, de még mindig elképesztő érzés: ezek a hangok, ezek a fények... Szenzációs!

  • A harmadik argentin meccsre is elutasító választ kaptunk a szervezőktől, de ezúttal is a médiacenterbe vezetett az első utam reggel, és nem sokkal a dánok Ausztrália elleni ütközete előtt jött az értesítés, hogy ezúttal már a helyszínen tekinthetem meg Lionel Messiéket is.

  • A héten olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Karim Benzema sérülése a vártnál gyorsabban gyógyul, így pedig csatlakozhat a francia labdarúgó-válogatotthoz a katari világbajnokság kieséses szakaszában.

    Didier Deschamps szövetségi kapitány azonban nem volt hajlandó foglalkozni a pletykákkal.

    „Most nem ez foglalkoztat a legjobban. Beszéltem Karimmal, miután elutazott, ismeri a helyzetét és a felépülésére vonatkozó határidőket” – mondta Deschamps a támadó esetleges visszatérését firtató kérdésre válaszolva.

  • A The Sun Twitter-oldalán egy rövid videóban szedett össze néhány olyan rekordot, amelyek egyelőre megdönthetetlennek tűnnek. Nézzük, melyek ezek:

    1. A legtöbb néző egy világbajnoki mérkőzésen

    1950-ben 173 830 szurkoló gyűlt össze a brazíliai Maracana Stadionban, hogy megnézze a házigazda Uruguay elleni mérkőzését. Mint ismert, ez volt az egyetlen torna, ahol négyes döntőt rendeztek, és nem egy mérkőzésen dőlt el a trófea sorsa. A döntő fontosságú mérkőzést végül Uruguay 2–1-re megnyerte Brazília ellen, így a közel kétszázezer néző többsége biztos nem volt boldog a lefújást követően.

    2. A legtöbb gól egy mérkőzésen

    Oleg Szalenko, az orosz válogatott támadója egy mérkőzésen öt gólt szerzett Kamerun ellen az 1994-es világbajnokság B csoportjának záró fordulójában, de a 6–1-es győzelem sem volt elég az orosz csapatnak, hogy továbbjusson, hiszen Brazília és Svédország is le tudta győzni őket (előbbi 2–0-ra, utóbbi 3–1-re).

    3. A legtöbb gól egy világbajnokságon

    Az 1958-as világbajnokság gólkirálya Just Fontaine lett, aki 13 gólt szerzett a tornán. A francia válogatott végül harmadikként zárta a mundialt, miután a bronzmérkőzésen 6–3-ra legyőzte az NSZK-t. Fontaine négy gólt szerzett ezen a mérkőzésen.

    4. A legtöbb egymást követő világbajnoki győzelem

    Talán nem meglepő, hogy ezt a rekordot a brazil válogatott tartja, akik 2002 és 2006-os tornán zsinórban 11 mérkőzésen múlták felül aktuális ellenfeleiket. A Ronaldo vezette Brazília a 2002-es tornát százszázalékos mutatóval nyerte meg, hét mérkőzésből hetet nyerve, a döntőben a Fenomén duplájával 2–0-ra simázták le Németországot. A fantasztikus sorozatot a 2006-os vb döntőse, Franciaország törte meg a nyolc között, Thierry Henry góljával győztek a gallok.

    5. A legtöbb egymás utáni világbajnoki vereség

    Az érme másik oldalán a mexikói csapat van, akik 1930 és 1958 között egymás utáni kilenc mérkőzésükön kaptak ki. Ettől a rekordtól biztosan szívesen megszabadulnának az észak-amerikaiak.

    6. A leggyorsabb gól a vb-ken

    A török labdarúgó-válogatott támadója, Hakan Sükür a 2002-es tornán a házigazda Dél-Korea ellen szerezte a világbajnokságok leggyorsabb gólját, 10,8 másodpercre volt szüksége, hogy betaláljon, ez a találat pedig hozzásegítette Törökországot a bronzéremhez, 3–2-re győztek Sükürék.

    7. A leggyorsabb piros lap

    Az 1986-os viadalon az uruguayi Jose Batista mindössze 56 másodpercet töltött a pályán Skócia ellen, mielőtt kiszórták volna, így még zuhanyoznia sem kellett, ugyanis nem sok ideje volt megizzadni. Hiába a skót emberelőny, a mérkőzésen végül nem esett gól, ezzel mindkét csapat a csoportkörben búcsúzott a tornától.

    7+1. A legnagyobb különbségű győzelem

    Végül pedig a számunkra legkedvesebb rekord, ami valamiért kimaradt a brit lap összeállításából, de nem túl valószínű, hogy valaha is megdönti valaki. Ugyan a spanyol válogatott közel volt hozzá, de a 7–0-s győzelem nem volt elég ahhoz, hogy felülmúlják Magyarország 10–1-es sikerét Salvador ellen, ami az eddigi legnagyobb különbségű győzelem volt a világbajnokságok történelmében. Hiába azonban a remek kezdés, Nyilasiék Argentína ellen 4–1-re kikaptak, Belgiummal szemben pedig csak 1–1-es döntetlenre futotta, így harmadik helyen zárt a magyar csapat a csoportjában, amivel nem sikerült továbbjutnia.

  • Nem hétköznapi úton sikerült elérni az ausztrál–dán meccs helyszínére, hiszen a délelőtti túráról idefelé tartva előbb a bal hátsó, majd a jobb első felni is ledobta magáról a gumit (plusz egy szelep is eltörött). De minden jó, ha a vége jó, itt vagyunk már a stadionban!

  • 16:00 órától Ausztrália–Dánia-mérkőzést rendeznek az al-Dzsanúb Stadionban a katari labdarúgó-világbajnokságon. Christian Eriksen ezúttal is bekerült a dánok kezdőcsapatába, és a csapatkapitányi karszalagot is megkapta a Manchester United játékosa.

    Ausztrália: M. Ryan – Degenek, Rowles, Behich, Souttar – Leckie, Mooy, J. Irvine, Goodwin – McGree, Duke.

    Dánia: Schmeichel – J. Andersen, Maehle, A. Christensen, R. Kristensen – M. Jensen, Eriksen, Skov Olsen, Höjbjerg, J. Lindström – Braithwaite.

  • A Nemzeti Sport szúrta ki, mi lehetett az oka annak, hogy sem Dusan Vlahovics, sem Luka Jovics, illetve az előzetesen szintén a kezdőbe várt Nemanja Gudelj sem kapott szerepet a szerb válogatottban Kamerun ellen. A Sesta kolona nevű Twitter-oldal azt állítja, a futballisták egymás nejével töltötték az éjszakát, de nem ám a házassági fogadalmaiknak megfelelő társ mellett. 

    „Megvan annak az oka, hogy Szerbia úgy játszott, ahogy. Vlahovics együtt töltötte az éjszakát Rajkovics kapus feleségével, Gudelj pedig Jovics nejével. November 28-án reggel Gudelj és Jovics összeverekedett. Következmények: Vlahovics nincs a jegyzőkönyvben, Gudelj és Jovics sem lépett pályára. Talán mégsem Pikszi a hibás” – olvasható az nso.hu által fordított bejegyzésben.

    Pikszi Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány beceneve, akiről a helyi sajtó leszedte a keresztvizet, miután 3–1-es vezetésről sikerült döntetlent játszaniuk az afrikai válogatottal.

    A lap megjegyzi: a sztorinak lehet alapja, ugyanis a játékosok párjai is Katarban tartózkodnak, és Pikszi a csoportmeccsek között kimenőt biztosított a labdarúgóknak, hogy találkozzanak a feleségükkel. A jelek szerint nem mindenki találta meg a megfelelő ajtót a szálláson...

  • A katari labdarúgó-világbajnokság D csoportját két forduló után Franciaország vezeti hat ponttal, a harmadik körben a címvédő Tunéziával találkozik. Didier Deschamps szövetségi kapitány alaposan belenyúlt a kezdőbe, Hugo Lloris és Kylian Mbappé is a kispadon kezd. A másik oldalon a Ferencváros légiósa, Aissa Laidouni ott lesz a pályán, amikor a játékvezető jelt ad a kezdésre.

    Tunézia: Dahmen – Talbi, Meriah, Gandri – Maalul, Laidouni, Szkiri, Kesrida – Kazri, ben-Romdan, ben-Szliman.

    Franciaország: Mandanda – Disasi, Varane, Fofana, Konaté – Guendouzi, Tchouaméni, Camavinga – Kolo Muani, Veretout, Coman.

  • Biztos a német labdarúgó-válogatott nyolcaddöntőbe jutásában a katari világbajnokságon Lothar Matthäus.

    A 150-szeres válogatott játékos szerint Hansi Flick nem Joachim Löw. Részletek itt!

  • Az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja kedden 1–0-ra legyőzte Iránt Christian Pulisic góljával, amivel Anglia mellett a tengerentúli csapat jutott a torna legjobb 16 csapata közé.

    Köztudott, hogy az Egyesült Államokban a labdarúgás sokadrangú sportnak számít az amerikai futball, kosárlabda, baseball, jégkorong négyes mögött, de a világbajnokság még az amerikai embereket is lázba hozza.

    A keddi siker után az NBA két ikonikus alakja, a kilencvenes és kétezres évek kosárlabdázásának nagyágyúja, Charles Barkley és Shaquille O’Neal is arra figyelmeztette Hollandiát, hogy kezdhetnek csomagolni, ugyanis az amerikai csapat át fog gázolni rajtuk.