Meghökkentő dolog derült ki a világbajnokság hivatalos labdájáról

2022-11-29T190323Z 1030236504 UP1EIBT1GXKXK RTRMADP 3 SOCCER-WOR
2022.11.30. 18:31
A katari labdarúgó-világbajnokság mérkőzésein használt labdák valóban csúcstechnológiásak, ugyanis nem elég őket levegővel feltölteni – meglepő módon áramot is igényelnek, írja a Dialy Mail.

Az Adidas által gyártott al-Rihla (a szó magyarul utazást jelent) olyan érzékelőkkel van felszerelve, amelyek különböző adatokat rögzítenek, és a VAR dolgát is megkönnyítik a leshelyzetek megállapításánál. Az érzékelőt egy kis akkumulátor táplálja, amely az Adidas szerint egy feltöltéssel hat órát bír ki aktív használat mellett.

A Redditre feltöltött fotó azt mutatja, hogy a labdákat, akárcsak egy okostelefont, a meccs előtt szépen feltöltik árammal, ehhez csak egy áramforrásra és egy elosztóra van szükség.

A mindössze 14 gramm súlyú szenzor valós idejű labdakövetést biztosít; a pálya körül elhelyezett kamerák segítik a játékvezetőket abban, hogy meghozzák a helyes döntést a vitatott leshelyzetek és egyéb kérdéses szituációk esetében.

„Bármikor, amikor a labdához hozzáérnek lábbal, fejjel vagy kézzel, a rendszer másodpercenként 500 képkockát rögzít” – nyilatkozta Maximillian Schmidt, az érzékelőt gyártó KINEXON társalapítója és ügyvezető igazgatója.

„Az adatokat az érzékelők valós időben továbbítják a helyi helymeghatározó rendszerbe (LPS), amely a játéktér körül elhelyezett hálózati antennákból áll, amelyek rögzítik és tárolják az adatokat az azonnali felhasználás érdekében. Amikor a mérkőzés során egy labda kirepül a pályáról, és egy új labdát dobnak vagy rúgnak be helyette, a KINEXON rendszere automatikusan átvált az új labdára, anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség” – tette hozzá Schmidt.

A Hawk-Eye, azaz Sólyomszem, amely sok nézőnek a teniszvilágból lehet ismerős, szintén támaszkodik a technológiára.

Franziska Loffelmann, az Adidas labdarúgó-grafikákért és keményítményekért felelős tervezési igazgatója szerint a labda villámgyors is. Az új kialakítás lehetővé teszi, hogy a labda jelentősen nagyobb sebességet tartson fenn, miközben a levegőben száll – mondta.

Ezt az állítást az uruguayi kapus, Sergio Rochet is megerősítette, aki szerint az extra sebesség sokkal nehezebbé teszi a hálóőrök munkáját.

„Ezek a labdák megkönnyítik a csatárok dolgát, miközben a kapusoknak rémálmokat okoznak a kiszámíthatatlanság miatt” – kesergett a kapus az újságíróknak, amikor arról beszélt, hogy a labda összevissza száll a levegőben.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Carl Recine / Reuters)  • Hírek
  • Hírek