új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Horvátország Belgiummal, Marokkó Kanadával mérkőzik. A helyzet nem túl egyszerű, de nem is olyan bonyolult, ha a marokkóiak pontot szereznek, az egyik európai csapattól biztosan elbúcsúzunk, ahogy már a játéknap előtt biztos volt, hogy a kanadaiak holnap utazhatnak is haza Katarból. Ha a horvát–belga meccsen a belgák nyernek, miközben Marokkó kikap, akkor az afrikai a csoport másik búcsúzó együttese, ha belga siker mellé marokkói pontszerzés társul, akkor a horvátok. 

  • A másik 16 órai kezdetű mérkőzésen Marokkó – amennyiben legalább egy pontot szerez a már kiesett Kanada ellen a csoportkör utolsó fordulójában – egészen biztosan továbbjut a legjobb 16 mezőnyébe. 

    Marokkó kezdőcsapata: Bono – Mazraoui, Saiss, Aguerd, Hakimi – Amrabat, Sabiri, Ounahi –Zijes, En Nesyri, Boufal. 

    Kanada kezdőcsapata: Borjan – Johnston, Vitoria, Miller – Hoilett, Osorio, Kaye, Adekugbe – Buchanan, Davies, Larin.  

  • Nem a brazilokat szeretné elkerülni, hanem egy nappal több pihenőt szeretne csapatának Fernando Santos, a portugál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, ezért tartja fontosnak, hogy az élen végezzenek a katari világbajnokság H csoportjában.

    A szakvezető a dél-koreaiak elleni pénteki találkozójukat felvezető sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem ugyanaz három, mint négy nap pihenővel játszani a következő mérkőzést.

    Amikor egy ilyen tornán veszel részt, és nagy eredményt szeretnél elérni, nem foglalkozol ilyesmivel. Megértem, hogy felmerül ez a gondolat, de sem én, sem Tite nem fogunk aggódni emiatt

    – utalt a G csoportban élre várt brazilok elkerülésére vonatkozó felvetésekre. 

    Santos hangsúlyozta: sokkal fontosabb a plusz egy nap pihenő, amit azzal érhet el a portugál válogatott, hogy elsőként végez a négyesében. A H csoport győztese kedden játszik a G csoport másodikjával, míg a H jelű kvartett másodikja már hétfőn a G csoport elsőjével. Két forduló után a G-ben Brazília, a H-ban Portugália áll az élen egyformán két győzelemmel – írja az MTI. 

    A szövetségi kapitány megerősítette, hogy Nuno Mendes, aki az uruguayiak elleni hétfői mérkőzésen megsérült, nem lesz már bevethető a világbajnokságon, de saját kérésére a csapattal marad, amihez klubja, a Paris Saint-Germain is hozzájárult.

  • Horvátország–Belgium és Kanada–Marokkó – azaz az F csoport utolsó mérkőzéseivel kezdődik a mai napon a világbajnokság, magyar idő szerint 16.00-kor startol a fenti két találkozó. Egy dolog biztos: Kanada nem juthat tovább, mert 0 ponttal áll a csoportban. Ám a másik három csapatból – köztük van a 2018-as vb bronzérmese, Belgium – csak kettő juthat tovább. 

    Helyezés Ország Győzelem Döntetlen Vereség Gólkülönbség Pontok
    1. Horvátország 1 1 0 4–1 4
    2. Marokkó  1 1 0 2–0 4
    3. Belgium 1 0 1 1–2 3
    4. Kanada  0 0 2 1–5 0

    Ön szerint melyik két csapat jut tovább az F-csoportból?

  • A kórházban ápolt Pelének üzent a brazil labdarúgó-válogatott, amely pénteken találkozik Kamerunnal a katari világbajnokság utolsó csoportkörében.

    A 82 éves, háromszoros világbajnok legenda szerdán került kórházba, de – mint az Egyesült Államokban élő lánya elmondta – a korábbi médiaértesülésekkel szemben nincs életveszélyben, a vastagbélrák elleni gyógyszeres kezelését állítják be az orvosok.

    A szövetségi kapitány, Tite a már biztos nyolcaddöntős csapat nevében „a legjobbakat és mielőbbi gyógyulást” kívánt Pelének, akinél tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot, és emiatt többször kapott kórházi kezelést.

    Az egykori játékos 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-t a brazil válogatottal, amelynek színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Teljes pályafutását tekintve 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) alkalommal volt eredményes.

  • Videós blogunk legújabb részében a Kalifa Stadion melletti bevásárlóközpontba látogattam el, ahol megidézték nekem Velencét – na meg egy vidámparkot is.

    Az új rész ide kattintva tekinthető meg!

  • Azzal, hogy kikapott Marokkótól, rendkívül nehéz helyzetbe került a legutóbbi vb bronzérmese, hiszen Horvátország és az afrikai rivális is 4-4 ponttal áll az utolsó kör előtt.

    Ha Marokkó nem kap ki a már kiesett Kanadától, akkor Belgium már csak úgy juthat tovább, ha legyőzi most a 2018-as ezüstérmes Horvátországot.

  • A német válogatott korábbi kiválósága, Mesut Özil is Katarba utazott, ahol jó eséllyel ma már a helyszínen szoríthat Németország csoportból való továbbjutásáért is, a Costa Rica elleni, 20 órakor kezdődő találkozón.

    A 34 éves játékos 92 alkalommal szerepelt a Nationalelfben, összesen 23 gólt szerzett a csapatban. Ugyan a válogatottságtól már visszavonult, a pályán kívülről most is segítené a németeket. 

    Nagyszerű Katarban lenni a világbajnokságon. Köszönjük a remek vendéglátást és a tökéletes szervezést, mindig öröm itt lenni. Minden jót kívánok a világbajnokság hátralévő részéhez is Katarnak

    – írta bejegyzéséhez Özil.

  • 16 órai kezdettel sorsdöntő mérkőzésen lép pályára a négy évvel ezelőtti vb-ezüstérmes Horvátország Belgium ellen. A belgák számára kulcsfontosságú lenne a győzelem, mivel ha nem nyernek, úgy szinte biztosan búcsúznak a katari labdarúgó-világbajnokságból. 

    Horvátország kezdőcsapata: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovic, Modric, Kovacic – Perisic, Livaja, Kramaric.

    Belgium kezdőcsapata: Courtois – Castagne, Vertonghen, Alderweireld, Dendoncker, Meunier – De Bruyne, Witsel – Carrasco, Trossard, Mertens.  

  • Talán kevés olyan futballszurkoló van, aki nem emlékszik a 2010-es világbajnokságon lejátszott Uruguay–Ghána negyeddöntős mérkőzésre. Azon a találkozón ugyanis Luis Suárez a hosszabbítás utolsó percében kézzel hárított a gólvonalon állva, ami miatt kiállították, az ellenfél pedig tizenegyeshez jutott. 

    A meccslabdát azonban az afrikaiak nem tudták értékesíteni, Suárez így a pokolból a mennybe jutott, csapata pedig végül tizenegyespárbajt követően tovább. 

    A katari világbajnokságon azonban visszavághat az afrikai együttes, ugyanis a torna pénteki játéknapján még bármelyik csapat kiharcolhatja a továbbjutást a H csoportból, ehhez azonban Ghána és Uruguay újra egymás ellen küzd majd a vb-folytatásért. 

    A találkozót megelőzően emiatt elkerülhetetlen volt az is, hogy szóba kerüljön Suárez kezezése.

    Nem kérek bocsánatot érte. Elnézést kérek akkor, ha megsértek valakit, de piros lapot kaptam a kezezésért. Nem az én hibám, mert én nem hagytam ki a büntetőt

    – mondta a csatár.

    Szavaira a ghánai együttes egyetlen, 2010-ben is szereplő tagja, André Ayew reagált.

    Mindenki rosszul érezte magát 2010-ben, de én most csak szeretnék továbbjutni. Bosszú vagy sem, ugyanolyan elszántsággal lépünk pályára, mint eddig, nyerni akarunk. Nem nézek vissza, nem akarok a múltra koncentrálni

    – emelte ki a ghánai játékos.

  • Először fordult elő egy médiaterületre beléptetést követően, hogy egy golfkocsi sofőrje felajánlja, hogy elvisz minket a központig, úgyhogy ezt is kipróbáltuk az Ahmad bin Ali Stadionnál. Azért ennél vannak jóval nagyobb séták is, szóval megmarad élmény szinten.

  • A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) hivatalosan panasz tett a nemzetközi szövetségnél (FIFA) Antoine Griezmann-nak a katari világbajnokságon Tunézia ellen szerzett, majd les címén érvénytelenített gólja miatt.

    A franciák a csütörtöki beadvánnyal azt szeretnék elérni, hogy az 1–0-s afrikai sikerrel zárult szerdai összecsapás végeredményét utólag 1–1-re módosítsák. Szerintük a videobírós elemzésre „a játék folytatása, sőt a találkozó lefújása után” került sor, ami ellentétes a VAR alkalmazási szabályzatával. Griezmann a 98. percben lőtte a furcsa körülmények között érvénytelenített gólt – írja az MTI.

    A FIFA egyelőre nem reagált a történtekre. A mérkőzés eredményének esetleges módosítása nem befolyásolná a csoport végeredményét: a tunéziaiak mindenképpen búcsúznak, míg a franciák a lengyelekkel találkoznak a vasárnapi nyolcaddöntőben.

  • Tegnap látott napvilágot a szerb sajtóban az a hír – amiről az Index is beszámolt –, miszerint igen erős ellentétek feszülnek a szerb válogatott játékosai között, aminek egyik fő forrása az lehet, hogy a válogatott több futballistája is másik csapattársa nejével töltötte az éjszakát. 

    A Sesta kolona nevű Twitter-oldal továbbá ezt látta annak okának, hogy se Dusan Vlahovics, se Luka Jovics nem kapott szerepet a Kamerun elleni mérkőzésen. A lap hozzátette: az esetnek komoly alapja lehet, mivel a játékosok feleségei is Katarban tartózkodnak a világbajnokság ideje alatt. 

    Ezekre a hírekre reagált szinte rögtön a Juventus támadója, Dusan Vlahovics sajtótájékoztatóján, ahol elmondta: ilyen híreket csak azok találnak ki, akik frusztráltak, komplexusaik vannak és a válogatott ellen dolgoznak. 

    Egységesebbek vagyunk, mint valaha. A megjelent dolgoknak nincs valóságalapjuk, de sajnos ez jellemző mifelénk. Meg fogom védeni a becsületemet törvényes és jogi úton is, ha erre szükség mutatkozik. Nem először történik ilyen, korábban nem reagáltam hasonló esetekben, nem az én stílusom, most azonban kénytelen voltam megszólalni. Ahelyett hogy mindenki támogatna bennünket, lényegtelen dolgokról esik szó. Nem rovom ezt fel nekik, ugyanis ezek olyan emberek, akik semmit sem értek el az életben, azonban nem fognak az én nevemmel népszerűségre szert tenni. Ezekkel a dolgokkal kapcsolatban nem kívánok többet megszólalni

    – mondta Vlahovics. 

    A szerb válogatottra sorsdöntő mérkőzés vár pénteken Svájc ellen, mivel ha nem győznek, úgy egészen biztosan búcsúznak a világbajnokságtól. 

  • A csapathoz közel álló forrás szerint Nuno Mendes játékára nem számíthat a továbbiakban a katari labdarúgó-világbajnokságon már biztosan nyolcaddöntős portugál válogatott.

    A Paris Saint-Germain húszéves hátvédjét az Uruguay elleni csoportmérkőzésen le kellett cserélni, a legfrissebb hírek szerint január végéig harcképtelen lesz. Mendes bal combja sérült meg, azóta pedig a portugálok hivatalos tájékoztatása szerint nem tud részt venni a csapatgyakorlatokban.

    Mendes az együttes első, Ghána elleni összecsapását izomfáradtság miatt hagyta ki, és bár a dél-amerikaiak ellen a kezdőcsapatban kapott lehetőséget, 42 perc után, a könnyeivel küszködve elhagyta a pályát.

    A portugálok hat pontjukkal már biztosan nyolcaddöntősök, a csoportkör pénteki zárásán Dél-Koreával találkoznak.

  • A biztonsági erők agyonlőttek egy iráni férfit, miután az ország nemzeti együttese 1–0-s vereséget szenvedett az Egyesült Államokkal szemben, és búcsúzott a katari labdarúgó-világbajnokságtól – miközben az országban a rezsim ellen továbbra is heves tüntetések zajlanak.

  • A spanyolok szövetségi kapitánya, Luis Enrique azt mondta a mai, Japán elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón, hogy nem kockáztat, ezért az eddigiekhez hasonló felállásban küldi pályára együttesét az utolsó, sorsdöntő csoportmeccsen.

    Bár a 2010-es vb-győztesnek csak egy pontra van szüksége ahhoz, hogy a legjobb 16 közé juthasson, matematikailag az E csoportban még mind a négy nemzetnek van esélye a továbbjutás kiharcolására csütörtökön.

    A spanyol 26 fős keretből hét mezőnyjátékos még nem szerepelhet Katarban, ám Enrique csak azért nem küld senkit pályára, hogy bemutatkozzon az idei világbajnokságon. 

    Lesz olyan, aki egyáltalán nem fog pályára lépni a vb-n, mindannyian tudjuk, hogyan működik ez. Ez a valóság, beszéltünk erről a játékosokkal is. Azért vagyunk itt, hogy hét meccset megnyerjünk, és szeretnénk ennek a csoportnak a győztesei lenni

    – tisztázta a tréner, akinek válogatottja ma 20 órakor lép pályára. 

  • Hiába csak 16 órakor lép pályára Marokkó válogatottja, a Kanada elleni találkozót megelőzően három órával már teljes focilázban égnek az afrikai válogatott szurkolói, akik ezúttal a dohai metróban dobták le a hangulatbombát. 

  • Nem akármilyen találatot szerzett szerda este, a Lengyelország ellen 2–1-re megnyert meccsen az argentin Julián Álvarez, ugyanis a 22 éves támadó gólját 27 sikeres passz előzte meg, amely a hivatalos statisztikák vezetése óta a legtöbb, ami világbajnoki mérkőzésen esett. 

  • Az Argentína ellen elveszített 2–0-s mérkőzésen büntetőt hárító lengyel kapus, Wojciech Szczesny nem csak a tizenegyeseket hárítja elképesztően a katari világbajnokságon. 

    A Juventus kapusa ugyanis az összes kapust figyelembe véve a legtöbb gólt hiúsította meg az idei tornán, maga mögé utasítva a szintén kimagaslóan teljesítő szaúdi Mohammed al-Ovajszt, a holland Andreis Noppertet és a japán Gonda Szuicsit is. 

  • Ahogyan arról az Index is beszámolt, történelmi pillanatoknak lehetnek szemtanúi a ma esti, Costa Rica–Németország-mérkőzés nézői, ugyanis első alkalommal dirigál női játékvezető a férfi labdarúgó-világbajnokságok történetében. A találkozót a francia Stéphanie Frappart fújja majd, segítői pedig egyaránt nők lesznek. 

    A játékvezető ehhez mérten hatalmas megtiszteltetésnek érzi azt, hogy ő lehet az első női bíró a vb-n. 

    Nem számítottam rá, hogy nevezni fognak, büszkeséget és hatalmas megtiszteltetést érzek amiatt, mert Franciaországot képviselhetem én is a tornán

    – mondta még kinevezésekor Frappert. 

  • A Szaúd-Arábia ellen 2–1-re megnyert mérkőzés ellenére sem sikerült továbbjutnia csoportjából Mexikó válogatottjának a világbajnokságon. A vereség miatt a szövetségi kapitány lemondott tisztségéről, a mexikói szurkolók közül pedig ki dühösen, ki könnyes szemmel, végtelenül letörve fogadta a válogatott búcsúját. 

    Akadt azonban olyan is, aki egyszerre volt szomorú és mérhetetlenül ideges is a búcsút miatt, egy mexikói szurkoló ugyanis a lefújást követően azonnal ököllel esett neki a tévéjének, majd kést ragadva folytatta tovább az eszköz rombolását. 

  • Javában dübörög a labdarúgó-világbajnokság Katarban, helyszíni tudósítónk pedig ismét a kulisszák mögé enged bepillantást. Megnéztük Velencét. Igen, Velencét. Igen, Katarban. Ilyen az újságíró élete a tornán, avagy vb-vlog, harmadik rész.

    Nézze meg a videót itt!

  • Bár az előzetesen a végső győzelemre legesélyesebbnek tartott Brazília nemzeti együttesének szakmai stábjából Rodrigo Lasmar neve aligha mond sokat az átlagembereknek, mostanában mégis a csapatorvosról szólnak a hírek, aki alaposan megdolgozik a pénzéért Katarban.

    A sérült játékosok kezelése – Neymar, Danilo, Alex Sandro – mellett ugyanis a brazil sajtó szerint a napokban többen megfázásos tünetek miatt keresték fel a szakembert: 

    állítólag Antony, Vinícius Júnior, Lucas Paquetá, Alisson és Raphinha sincs 100 százalékos állapotban, hányingerrel és lázzal küzdenek. 

    A brazil válogatott mindkét eddigi meccsét megnyerte a csoportjában, így már biztos továbbjutóként várhatja a pénteki, Kamerun elleni zárómeccset.

  • A labdarúgás és a sportfogadás hosszú évek óta együtt jár, azonban a legtöbb esetben a sportfogadásokat nem a pályán, a játékosok, hanem a kívülállók kötik.

    Emiatt is számít annyira különlegesnek a Marca cikke, a spanyol lap írása szerint ugyanis Argentína lengyelek elleni 2–0-s győzelme során Lionel Messi és Wojciech Szczesny fogadást kötött az ominózus tizenegyes megítélése előtt arról, hogy a videobíró vizsgálata után a kapus szabálytalansága miatt büntetőt ítélnek-e, vagy sem. 

    Mint azt már tudjuk, a VAR tizenegyest ítélt, így az erre fogadó Messi – aki végül a büntetőt nem tudta értékesíteni Szczesny védésének köszönhetően – megnyerte a fogadást. Vagyis csak megnyerte volna, ugyanis a lengyel kapus ennek ellenére sem szeretne fizetni Messinek. 

    Száz euróban fogadtam Messivel, hogy a játékvezető nem ítéli meg a büntetőt, így elvesztettem azt. Nem tudom, hogy szabad-e ilyet csinálni, lehet, hogy szankcionálnak majd. Ennek ellenére az biztos, hogy nem fogok fizetni neki, hiszen már van elég pénze

    – számolt be az esetről a Juventus kapusa.

  • Ma, a továbbjutás szempontjából sorsdöntő Costa Rica–Németország-mérkőzés napján ünnepli 23. születésnapját a Borussia Dortmund hátvédje, Nico Schlotterbeck.

    A futballista játékára az első két találkozóból kiindulva vélhetően ma is számít majd Hansi Flick, így Schlotterbeck számára aligha lenne szebb ajándék annál, ha a jeles napon csapata tovább is jutna az E csoportból. 

  • Anglia az A csoport első helyén végezve jutott tovább a katari világbajnokság nyolcaddöntőjébe, vasárnap 20 órakor Szenegál válogatottja lesz az ellenfél. 

    Az angol együttes játékosai ehhez mérten a Wales elleni találkozó után azonnal ráfeküdtek a regenerációra:

    Harry Kane és Jordan Pickord például biciklire pattant: 

    Jude Bellingham pedig a medencében kapcsolódott ki: 

  • A mexikói labdarúgó-válogatott az utolsó pillanatokig versenyben volt a nyolcaddöntőbe jutásért, de „csak” 2–1-re győzte le szerdán este Szaúd-Arábia csapatát, így utazhat haza a katari világbajnokságról, szövetségi kapitánya pedig távozik posztjáról.

    A mexikóiaknak a párhuzamosan zajló Argentína–Lengyelország-összecsapásra is figyelniük kellett, ott a dél-amerikaiak minél nagyobb különbségű győzelme lett volna számukra kedvező. Lionel Messiék végül 2–0-ra diadalmaskodtak, így Mexikónak legalább háromgólos siker ért volna 16 közé kerülést, vagy pedig az, hogy a sárga és piros lapokat összegző sportszerűségi versenyben a lengyelek mögéjük kerülnek. Rengeteget támadott a közép-amerikai együttes, 2–0 után mindent egy lapra tett fel, a védekezésre már kevésbé figyelt, a szaúdiak pedig a ráadásban eredményesen zártak le egy ellenakciót.

    A találkozó utáni sajtótájékoztatón Gerardo „Tata” Martino szövetségi kapitány jelezte, hogy az ő szerződése a lefújás pillanatában véget ért. Úgy összegzett, hogy a kiesés hatalmas kudarc.

    Vállalnom kell a felelősséget, az utóbbi nyolc tornán nem volt ilyen. Én vagyok a fő felelős, a szomorúság forrása. Jelenleg nincs okom arra, hogy a jövőn gondolkodjak.

    A 2–0-s, továbbjutást elérhető közelségbe hozó állást az 58. percben kialakító Luis Chávez úgy véli, nemcsak a kapitánynak, hanem nekik, játékosoknak is viselniük kell a következményeket. Szerinte, az argentinok elleni második fordulós összecsapáson amelyen 20-ra kikaptak  múlott a továbbjutásuk.

    Azt mondanám, hogy azon a meccsen nem sikerült teljesen megérteni, mit akart látni a kapitány a pályán. Egy ideig jól védekeztünk, de nem alakítottunk ki elég helyzetet.

    Hervé Renard, a szaúdiak szövetségi kapitánya elismerte, hogy nem érdemeltek továbbjutást a Mexikó ellen mutatott játékukkal. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az argentinokkal szemben elért, mindenkit sokkoló nyitógyőzelmük miatt nagyon büszke csapatára.

    Gratulálok a játékosoknak. Mindent megtettünk. A mostani mérkőzés nehezebb volt a számunkra, de nem kell elfelejtenünk, hogy mit vittünk véghez együtt. Mindig megvédem őket, büszke vagyok a vb-jükre.

  • A katari világbajnokság kapcsán az elmúlt napokban több videó és fénykép is napvilágot látott a közösségi médiában, amelyeken egy, a brazilok klasszisára, Neymarra megszólalásig hasonlító férfi a helyiekkel elhiteti, hogy ő a sérüléssel bajlódó futballista – szúrta ki az As

    A szurkolókkal szelfiző, aláírásokat osztogató férfi egyébként Thiago Duque, aki a közösségi médiában pont amiatt lett népszerű, mert Neymart utánozza. 

    Azonban Katarban nemcsak a szurkolók, hanem a rendőrök és a biztonságiak is bedőltek a játékosra megszólalásig hasonló férfinak, ugyanis a Svájc elleni találkozót megelőzően még a gyepre is felkísérték a brazil klasszist, akivel még fotózkodni is leálltak. 

    Az eset az alábbi videóban látható: 

  • A labdarúgók számára amellett, hogy karrierjük szempontjából talán az egyik legnagyobb álom az, hogy egyszer egy világbajnokságon léphessenek pályára, a tornán való, akár hosszú hetekig való szereplés, távol az otthontól és családtól, érthetően mindenkit megvisel. 

    Ennek a hiánynak az enyhítésére több esetben is a helyszínre látogat egy-egy focista párja és családja, szerettei támogatására pedig most már a spanyol válogatott támadója, Álvaro Morata is számíthat, ugyanis olasz modell párja, Alice Campello, és három kisfiuk is megérkezett Katarba. 

    Hamarosan szurkolhatnak is Moratának, ugyanis Spanyolország ma 20 órakor, Japán ellen lép pályára. 

  • Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a katari világbajnokság C csoportjában szerdán Argentína 2–0-ra legyőzte Lengyelországot, míg Mexikó 2–1-re felülmúlta Szaúd-Arábiát, így az utóbbi két együttes búcsúzott a tornától. 

    A mindössze rosszabb gólkülönbsége miatt kieső mexikóiak szövetségi kapitánya, Gerardo Martino a vereség és a búcsú után magát hibáztatta a vb-kudarcért. 

    Én vagyok felelős ezért a mai kudarcért

    – mondta a mérkőzést követően a tréner.