Megérkezett a bejelentés Neymarról, amire a brazil drukkerek vártak

A katari labdarúgó-világbajnokság 15. napjának legérdekesebb hírei

Index
2022.12.04. 17:23
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 64. perc: A Juventus támadója, Arkadiusz Milik a pályán, a középpályás Sebastian Szymanski helyén. Innentől jöhet a kétcsatáros játék az egyenlítés reményében? 

  • 57. perc: Szczesny paskolja el a labdát Varane elől a szögletet követően, elsőre nem áll meg a játék, mert a labda messzire elszállt, a játékvezető is a labda ívét kíséri szemmel, csak késve néz vissza, mi történt a kapussal – aztán Giroud ugyan látványos mozdulattal a kapuba ollóz 9 méterről, kissé balról, de ez már nem ér, mert a játékvezető eszmélt és közbefújt, lehessen ápolni Szczesnyt, Casht és Varane-t is. 

  • 56. perc: A francia szélső szokás szerint a jobb oldalon gyorsít fel, a 16-os előterében befelé húz, 18 méterről, jobbal lő, két lengyel vetődik, hogy blokkoljon, Krychowiakon irányt vált, de végül elpattog a bal alsó mellett. Nem sokon múlt, főleg, hogy Szczesny már elindult a másik irányba... 

  • S némi meglepetésre ebben a félidőben eddig a lengyeleknél volt többet a labda: 57 százalékban járatta a közép-európai csapat. Igaz, így is a franciák előtt adódott csak helyzet... 

  • Bereszynski kapott lapot. Ez a meccsen a második sárga. Az első, amit lengyel játékos kap. 

  • Egyik csapat sem cserélt a szünetben. 1–0-ról megyünk tovább. 

  • Giroud 44. percben született góljával vezetnek a franciák! A lengyeleknek volt még a hosszabbítás pillanataiban két nagy esélyük, az egyik abból, hogy Lloris kiejtette a labdát a rövidnél, de ezt is megúszta a címvédő! Eddig izgalmas a meccs, nyitott a csata, pedig az első 10-15 percben még nem így indult. Viszont jobb helyzetkihasználással a franciák hozzák a papírformát. 

  • Olivier Giroud az ausztrálok elleni nyitómeccsen lőtt duplájával beérte a válogatott örökranglistájának élén 51 góllal állt Thierry Henryt, most pedig le is hagyta az Arsenal és a Barcelona korábbi klasszisát. Henry ráadásul 123 meccsen jutott 51 találatig, Giroud-nak 117 kellett a rekord megdöntéséhez, az 52. gólhoz a kakasos szerelésben. 

  • A 45. percre fordulunk, már-már úgy tűnt, a francia fölény teljesen megfakult, sőt, az elmúlt percekben a lengyelek játszottak jobban. Erre jön Giroud, villan egyet és ezzel vezetnek a franciák! Mbappé teszi a két védő közt, a leshatáron helyezkedő Giroud bal lábára a labdát, aki átveszi, majd 14 méterre a kaputól, kissé maga alól ellövi – tökéletesen a bal alsóba, úgy, hogy a kivetődő Szczesny ne érhessen bele! 1–0

  • Elképesztő, a partjelző a 42. percben állítja meg a játékot, mert csak most sikerült kiszúrni, hogy Koundé nyaklánccal futballozik. Amit ugye nem lehet biztonsági okokból. De hogy a fenébe nem sikerült kezdés előtt észrevenni? Elvileg kötelező lenne ellenőrizni a játékosokat... 

  • 38. perc: Két nagy mentés a védőktől, egy nagy bravúr Lloristól!  Bereszynski fut el a bal szélen, az alapvonallal párhuzamosan mozogva lehagyja Koundét, erőből, laposan centerez, a második hullámban érkező Zielinski 9 méterről lő – Lloris óriásit véd, de pont Zielinski elé pattan vissza, ezt Theo Hernández blokkolja, majd az újabb kipattanóra Kaminski érkezik, és küldi vissza a kapura 7 méterről, jobbról, ezt meg Varane blokkolja a gólvonalon! Tüzijáték volt a javából! 

  • 36. perc: Újabb párharcot nyert a bal szélen Mbappé, ráadásul igen látványosan egy csellel méterekre elrepítve Casht az útból, éles szögből 8-9 méterről lőtt ezután – az oldalhálóba. Aztán a visszajátszásból kiderül, Szczesny ujja is benne volt abban, hogy ez a labda nem kötött ki a rövidben! Így már bravúr. 

  • 32-33. perc: Frankowskival ütközött a labdát támadva a francia szűrő, a spori pedig utóbbit látta szabálytalannak. A kaputól 25 méterre, enyhén balról jöhet ígéretes szabadrúgással a lengyel csapat. 

    A labda mögé Lewandowski állt oda, a lövése viszont levágódott a sorfalról... 

  • 29. perc: Frankowski akar hősködni a bal szélen, de csak a francia kontrához tartja benn a labdát az oldalvonalnál, Koundé azonnal indítja a 16-os jobb oldalánál meglóduló Dembélét, aki éles szögből laposan centerez, a hosszún ajtó-ablak ziccerben jön Giroud, dobja is magát, de estében a kapu mellé perdít! Néhányan már gólt kiáltottak a lelátón... Nem a lengyel védelmen múlt, hogy nem így lett. 

  • 25. perc: Igaz, még mindig a franciák birtokolták többet a labdát összességében a játékrész eltelt 25 percében, de az elmúlt tíz már sokkal kiegyenlítettebb játék mellett telt el belőle. A lengyeleknek két lehetőségük is volt, s kontrák közben egy-egy egész ígéretes cselre is futja a fehér mezesektől. A francia rohamok elültek, bár az is lehet, mindez tudatos lépés Didier Deschamps-éktól, és szeretnék, hogy a meccs elején kifejezetten mélyen védekező, jól tömörülő lengyelek kicsit kijöjjenek abból a bizonyos sündisznóállásból. 

  • 21. perc: Négy a négy ellen indulhatott kontrára a lengyel csapat, a jobb szélről Kaminski beadása pocsék, de Varane felszabadítása is, a francia védők bizonytalanok, Lewandowski a kaputól 25-26 méterre megnyer egy párharcot a labdáért Tchouamenivel szemben, megtolja, és 22 méterről megcélozza a kapu bal oldalát, alig egy méterrel bombázva mellé! 

  • 17. perc: Dembélé a lengyel kaputól jó 35-37 méterre gyorsított rá egy szabad labdára, el is vitte, a 16-os előterében befelé húzva bedobott két cselt, majd ballal 17 méterről lőtt, de laposan, nem is túl erősen, így nem tudta valódi kihívás elé állítani Szczesnyt. 

  • Az első 15 percben 67 százalékban birtokolta a labdát a francia válogatott. A gallok három gólszerzési kísérlettel próbálkoztak, és egyszer találták el a kaput. A lengyelek 0/0-nál járnak. S őszintén megvallva nem is nagyon lépték át a felezővonalat labdával a lábukon... 

  • 12. perc: A Real Madrid középpályása jó 25 méterről, jobb lábbal kínálja meg a lengyel kapust, kellően erős, olyan klasszikus, a fű felett suhanó löket volt, jó helyre is ment a jobb alsó irányában, de Szczesny egy gyors vetődéssel oldalra tudta ütni. A kesztyűjéről egészen az oldalvonalig elpattant a labda – ez is jól mutatja, volt ám erő a lövésben. 

  • 10. perc: Mbappé eddig nagyon él a bal szélen, rendre megveri lendületből a lengyelek jobb oldali védőjét, Matty Casht, az előbb erőből, középmagasan centerezett, amit Bereszynski mentett az érkező Giroud elől, majd alig egy perccel később ismét párharcot nyert balról, ezúttal nagyobb ívben adta be a labdát az ötös előterében jobbról érkező Dembélének, aki a blokkba lőtt. 

  • 3. perc: Griezmann jobbról elvégzett szöglete után középről, a kaputól 5-6 méterre Varane emelkedik a legmagasabbra, és fejel, jó egy méterrel, de ránézésre kifejezetten veszélyesen megy a labda a bal kapufa mellé!

  • A franciák kezdték a mérkőzést! Ez a katari világbajnokság harmadik nyolcaddöntője. 

  • A himnuszok már lementek, kezdéshez készülnek a csapatok. Az esélyesebb franciák kék felsőben, fehér nadrágban és piros sportszárban, a lengyelek fehér felsőben, piros nadrágban és fehér sportszárban futballoznak majd. 

  • Szombaton arról számoltunk be, hogy a Kamerun–Brazília-mérkőzésen Alex Telles és Gabriel Jesus is megsérült. Később a Brazil Labdarúgó-szövetség közleményben jelezte, hogy mindkettőjük számára véget ért a világbajnokság.

    Az Arsenal játékosának térdét meg kell műteni, és három hónapos kihagyás várhat rá – írja az Eurosport. A Premier League a világbajnokság után rögtön folytatódik, az Arsenal december 26-án fogadja a West Hamet.

    Egy jó hír is jutott a braziloknak mára, a válogatott szövetségi kapitánya, Tite bejelentette, hogy Neymar felépült sérüléséből, és pályára léphet a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben.

    Gabriel Jesust néhány éve a Manchester Cityben az angol sajtó jó része a menedzser, Pep Guardiola „aduászaként” emlegette, mert bár nem volt állandó kezdő, középcsatárként és a két szélen is bármikor bevethető volt, így pedig Sergio Agüero, Raheem Sterling és Rijad Mahrez árnyékában is egész szép játékperceket tudott gyűjteni. Valami hasonló szerepkör juthatott volna neki ezen a vb-n Richarlison, Neymar, Antony és Gabriel Martinelli mellett is. 

  • A Sportcast legutóbbi epizódjában a németek meglepően korai búcsúja mellett az angol labdarúgó-válogatott eddigi szereplése játszotta a főszerepet. Katari tudósítónkkal, Borbély Lászlóval, valamint a korábbi válogatott játékossal, az ARENA4 szakértőjeként hétvégente 8–10 Premier League-meccset látó Juhár Tamással beszélgettünk arról, a nagy reményű angol fiatalok számára hol lehet a végállomás a vb-n. Szenegál nem tűnik kemény diónak, a legjobb nyolc közül továbbjutni azonban bravúr lenne számukra. Hogy miért gondoljuk így? Alább kiderül! 

  • Lionel Messi megnevezte a katari labdarúgó-világbajnokság favoritjait, miután Argentína szombaton 2–1-re legyőzte Ausztráliát a nyolcaddöntőben.

    Argentína az egyik jelöltem a végső sikerre, hiszen mindig ott van a legjobbak között. Brazília nagyon jól teljesít, a Kamerun elleni vereség ellenére is. Még mindig a brazilok számítanak az egyik legnagyobb favoritnak a végső győzelemre. Franciaország szintén jól teljesít, Spanyolország pedig a Japán elleni fiaskó ellenére is egy olyan csapat, amely nagyon jól játszik. Sokat birtokolják a labdát a spanyolok, nehéz legyőzni őket” – idézte Messit a spanyol Marca.

  • Sofyan Amrabat a 2022-es világbajnokságon nyújtott játékával, úgy tűnik, lenyűgözte a liverpooli vezetést, ugyanis felreppentek olyan pletykák, hogy az Anfield Roadon köthet ki.

    A Fiorentina középpályását korábban szóba hozták egy másik angol klubbal, de az Eurosport értesülései szerint a Tottenhamet beelőzheti Jürgen Klopp csapata.

    A marokkói válogatott kedden lép pályára Spanyolország ellen, a tét pedig a legjobb nyolc közé jutás lesz.

  • Folytatódik a kieséses szakasz, vasárnap 16 órától Franciaország és Lengyelország csap össze egymással. A francia válogatott semmit nem bíz a véletlenre, legerősebb összeállítását küldi harcba Didier Deschamps. Íme, a két kezdőtizenegy:

    Franciaország: Lloris – Kounde, Varane, Upamecano, Hernández  Tchouaméni, Rabiot  Dembele, Griezmann, Mbappé  Giroud.

    Lengyelország: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior, Bereszynski – Krychowiak – Kaminski, Zielinski, Szymanski, Frankowski – Lewandowski.

  • Az Arsenal korábbi menedzserét az eddig látott meglepő eredményekről kérdezték Katarban. Mint ismert, Belgium, Uruguay és Németországgal nem jutott be a nyolcaddöntőbe, miközben Ausztrália és Japán sikerrel kvalifikálta magát a torna kieséses szakaszába (bár előbbi a legjobb 16 között kikapott Argentínától).

    Arsene Wenger a FIFA technikai tájékoztatóján beszélt a világbajnokság csoportköréről, és megjegyzést tett a politikai tüntetéseken részt vevő csapatokra. „Azok a csapatok jobban teljesítettek, amelyek a játékra fókuszáltak, nem pedig a politikai kinyilatkoztatásokra” – jelentette ki a szakember.

    A FIFA korábban arra figyelmeztette a szövetségeket, hogy „súlyos” sportszankciókkal kell szembenézniük, ha megszegik a versenyszabályokat azzal, hogy megengedik a kapitányuknak, hogy viselje a sokszínűséget és befogadást hirdető szivárványos karszalagot. A döntés nagy vihart kavart, erről itt írtunk részletesen.


  • A brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Tite azzal kezdte a vasárnapi sajtótájékoztatóját, hogy elárulta, Neymar ott lesz a pályán Dél-Korea ellen a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében. A szakember tájékoztatása szerint a PSG sztárja felépült a bokasérüléséből, és elég fitt ahhoz, hogy vállalni tudja a játékot hétfőn.

    Neymar a csoportkör első fordulójában, Szerbia ellen sérült meg, Svájc és Kamerun ellen nem is játszott. A kieséses szakaszra viszont az orvosi stábnak sikerült összedrótoznia a támadót, ehhez a NASA segítségét is igénybe vette a Selecao.