új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint Brazília sorozatban a nyolcadik tornáján jutott a nyolc közé a tegnap esti, 4–1-es sikerrel, ez korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült, aktuális világranglista-vezetőként legutóbb éppen a Selecao játszhatott negyeddöntőt, még 2010-ben – emelte ki az MTI.

    A brazilok történetük során eddig csak egyszer, 1954-ben, Mexikó ellen szereztek egy félidő alatt négy gólt világbajnokságon, akkor 5–0 lett a meccs vége.

    A harmadik találatnál Thiago Silva 38 évesen és 74 naposan jegyezte a gólpasszt, a vb-k történetében nála idősebben csak a kameruni Roger Milla (42 évesen és 39 naposan) vette ki a részét egy találatból, ő az 1994-es egyesült államokbeli tornán, Oroszország ellen volt eredményes.

    A csereként pályára lépő Dani Alves 39 évesen és 214 naposan a világbajnokságok történetének legidősebb mezőnyjátékosa lett, aki szerepelt az egyenes kieséses szakaszban. A korábbi rekordot Stanley Matthews, az angolok legendás futballistája tartotta (39 évesen és 145 naposan) az 1954-es tornáról. Alves – aki már a Kamerun elleni csoportmeccsen a vb-n szereplő legidősebb brazil játékossá lépett elő – 126. alkalommal játszott a Selecaóban, ezzel Roberto Carlost megelőzve a második helyre jött fel az örökrangsorban, amelyet Cafu vezet 142-vel.

    (MTI)

  • Váratlan kijelentést tett Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya, mikor azt mondta, hogy a kedd esti, Svájc elleni nyolcaddöntőn csapata összeállításáról és a csapatkapitányi karszalag viselőjéről is csak akkor dönt, mikor megérkeznek a stadionba. Sajtóhírek szerint a portugál válogatott edzőjének nem tetszett Cristiano Ronaldo reakciója, mikor lecserélte a klasszist a Dél-Korea elleni mérkőzésen. 

    Santos hozzátette, hogy az esetről többet nem akar elárulni, igyekeznek a problémákat házon belül elrendezni. 

    Érdekesség, hogy a portugál közvélemény jelentős része szerint Cristiano Ronaldónak már közel sem lenne helye a portugálok kezdőcsapatában, az egyik ismert portugál lap olvasóinak 70 százaléka száműzné a 37 éves ötszörös aranylabdást a kezdő tizenegyből Svájc ellen. 

    A katari labdarúgó-világbajnokság utolsó nyolcaddöntője, a Portugália–Svájc-mérkőzés este 20 órakor kezdődik. 

  • A portugálok és a svájciak a föderáció miatt nyilván lényegesen gyakrabban találkoznak, eddig már 25-ször futottak össze, az örökmérleg talán kissé meglepő módon nem a nyugatiak fölényét hozza, hiszen Svájc 11 sikerével szemben Portugália „csak” kilencszer győzött öt döntetlen mellett.

    Nem is olyan rég a Nemzetek Ligájában kétszer is összecsaptak egymással, és bár a portugálok előbb 4–0-ra nyertek, a genfi találkozón Haris Seferovic első percben szerzett találata a házigazda sikerét hozta.

    Ezzel kapcsolatban a szerbek ellen eredményes Breel Embolo a következőt mondta az Indexnek:

    Nehéz mérkőzés lesz, mert a portugál válogatottban kiváló képességű futballisták szerepelnek. Az elmúlt hónapokban többször is játszottunk velük, tudják, hogy képesek vagyunk arra, hogy gondot okozzunk nekik, de mi is azt, hogy remek csapatuk van, minden poszton csodálatos játékosokkal, úgyhogy rendkívül nehéz mérkőzés lesz, mint mindegyik ebben a szakaszban. Ezen a világbajnokságon láthatjuk, hogy mindenhol nüanszok dönthetnek, úgyhogy rajtunk áll, hogy koncentráljunk, elemezzük ki az ellenfelet, legyünk kompakt együttes, teljesítsünk jól, és szerezzünk eggyel több gólt, mint a portugálok

    mondta lapunknak a Monaco 25 éves támadója.

  • A világbajnokságon minden mérkőzés legjobbjának jár egy trófea a Budweisertől, az esemény alkoholszponzorától. Nem véletlen azonban, hogy Kylian Mbappé ugyan háromszor már megkapta az elismerést, a serleggel pózolós képein sosem látszik a Budweiser logója – a francia játékos ugyanis nem szeretné, ha az alkoholfogyasztással azonosítaná bárki, így szeretne jó példát mutatni a fiataloknak – írja a Fox News a L’Équipe-re hivatkozva. 

    A PSG támadója korábban már kijelentette, hogy ő biztosan nem fog alkoholt, gyorskaját vagy sportfogadást reklámozni, mert tudja, hogy sokak számára példakép, és jó példát szeretne mutatni. 

  • Megdöbbentő lehet, de a katari világbajnokságnak úgy vágtunk neki, hogy az elmúlt 15 év két legnagyobb klasszisának, Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak sincs egyenes kieséses szakaszban szerzett gólja mundiálon. Messi pocsék sorozata megszakadt az Ausztrália elleni nyolcaddöntőben, most CR lehet a soros. 

    Az ötszörös aranylabdás veteránnak is inkább illene valamit kezdeni a pocsék lőlapjával, mert az Opta statisztikái szerint csak egy játékos van a vb-k történetében (legalábbis 1966 óta), aki nála is több próbálkozásból maradt gólképtelen ebben a szakaszban: Roberto Carlos. A brazilok világbajnok bal oldali védője 29 lövéssel/fejessel próbálkozott karrierje során világbajnoki döntőben, elő-, negyed- és nyolcaddöntőben, és így nem szerzett egy gólt sem e mérkőzéseken. CR jelenleg 25 kísérletnél jár. 

    Ha ma sem sikerül, azzal csak újabb olaj kerül a Portugáliában egyébként is lángoló, Ronaldo-ellenes tűzre…

  • Az F jelű csoportot megnyerő Marokkó és az E-ben második Spanyolország egymást követő második vb-n csap össze egymással, 2018-ban a csoportkörben Hervé Renard fiai Halid Butaib, majd Jusszef en-Nesziri találatával is vezettek, de az európai gárda Isco és Iago Aspas révén mindkétszer egyenlíteni tudott – a 90. percben alakult ki a 2–2-es végeredmény.

    Ezt megelőzően az 1962-es világbajnokságra kvalifikáló európai–afrikai selejtezőben idegenben Del Sol 80. percben szerzett góljával nyert Spanyolország, hazai pályán pedig 3:2-re nyertek Alfredo Di Stéfanóék.

    Sok köszönet a vb-szereplésben nem volt, Csehszlovákia a 80. percben szerzett góllal fektette két vállra a spanyolokat, Mexikó ellen a 90. percben Peiró kicsikarta a győzelmet, de a brazilok a végjátékban két Amarildo-találattal fordítottak, és kiejtették az európai együttest.

    Hogy milyen erős volt ez a kvartett? A fináléban ismét összecsapott egymással Brazília és Csehszlovákia, és a csoportkörös 0:0 után ezúttal Vaváék 3:1-re diadalmaskodtak. A mieinket épp a csehszlovákok verték meg 1:0-ra a negyeddöntőben.

  • Sokszor szinte észrevétlen Antoine Griezmann játéka, főleg a korábbi idényekhez képest, amikor klubcsapataiban és a válogatottban is támadóként számoltak vele. Ezúttal viszont a francia középpálya közepén, amolyan nyolcas pozícióban kap szerepet, s amellett, hogy kulcspasszaival igyekszik segíteni a támadásokat (a vb-n eddig csak Leo Messi alakított ki nála több, közvetlen lövéshez vezető helyzetet a passzaival), a védekezésben is óriási melót visz.

    Az Opta hívta fel a figyelmet arra, hogy egyedül a németek már búcsúzott középpályása, Jamal Musiala szerzett Griezmann-nál is több labdát ezen a vb-n, illetve a támadók közt (a nevezési listák alapján idesorolják még a franciát) senki nem mutatott be több sikeres szerelést (5/7 próbálkozásból) nála.  

     

    A 31 éves játékos szerepéről, Didier Deschamps rendszerében betöltött bizalmi pozíciójáról Zombori Zalánnal is beszélgettünk a Sportcast legutóbbi epizódjában. Az adás alább elérhető.  

     

     

  • Mivel az elmúlt napokban rendre pozitív e-mail érkezett, már egészen elszoktunk a hajnali sorban állástól, de sajnos a Marokkó–Spanyolország miatt ismét korai kelésre kárhoztattunk.

    Oda is mentünk Lantos Gábor kollégámmal a nyitás (otthoni idő szerint 7 óra) előtt jóval, így az első két helyen vártuk a várólistára feliratkozást. Kérdésünkre, hogy melyik összecsapásra van nagyobb esélyünk, gyorsan jött a válasz, hogy természetesen a portugálokéra, 5 perc múlva jön az egyik kollégája, törli a spanyolok meccsére elutasított kérelmünket, és nagyjából 10 perc múlva meg is lesz a jegyünk az esti összecsapásra.

    És valóban, helyi idő szerint 9.19-re már kézhez is került a tikettünk, úgyhogy este Cristiano Ronaldóék összecsapásáról is helyszíni beszámolóval érkezünk.

  • A katari labdarúgó-világbajnokságon egy percet sem futballozó Cameron Devlinhez került Lionel Messinek, az argentinok világsztárjának az a meze, melyet a hétszeres aranylabdás pályafutása 1000. tétmérkőzésén, a múlt szombaton rendezett, Ausztrália ellen 2–1-re megnyert vb-nyolcaddöntőben viselt.

    A skót élvonalbeli Heartsban játszó Devlin a lefújás után előbb saját csapattársait próbálta megvigasztalni a kiesés miatt, aztán pedig odalépett Messihez, hogy gratuláljon neki a továbbjutáshoz, valamint az 1000. meccsén szerzett góljához – írja az MTI. 

    Senki nem szólt semmit, úgyhogy szerencsét próbáltam, ő pedig azt mondta, az öltözőfolyosón találkozunk, és valóban ez történt

    – mesélte Devlin a sydney-i repülőtéren, amikor az ausztrál válogatott hazaérkezett Katarból. Az interneten megosztott videók alapján Messi valóban átnyújtotta a mezét a 24 éves ausztrál játékosnak, akit meg is ölelt.

    Nem tudom, hogy az én mezem kikerül-e valaha az ő falára, vagy még mindig a katari stadion öltözőjének padlóján hever, de emiatt nem aggódom, hiszen az is meglepett, hogy egyáltalán elfogadta az enyémet

    – mondta Devlin, akinek meggyőződése, hogy Messi arra sem fog emlékezni, hogy kivel cserélt dresszt a lefújás után. „Ettől függetlenül elég kedves és alázatos fickó ahhoz, hogy ebben a formában is kifejezze a tiszteletét” – tette hozzá.

    Az ausztrál középpályás elárulta, hogy a 35 éves argentin klasszis mezét az otthonában tartja majd, és édesapja vigyáz rá. „Nem hiszem, hogy valaha is megengedi, hogy hozzáérjek” – jelentette ki Devlin.

  • Az ötszörös aranylabdás játékos Instagramon tüzeli a követőit. Posztjában azt írja, a mai nap Portugáliáé, a mai nap azé az álomé, amit mindannyian hordoznak magukban. Portugália Svájccal csap össze a legjobb nyolc közé jutásért, a mérkőzés magyar idő szerint 20.00-kor kezdődik. 

  • A világbajnokságon bombaformában futballozó brazil Richarlison három gólt és egy gólpasszt halmozott fel három mérkőzésen. A Dél-Korea elleni sikert követően volt idő az ünneplésre, így megtanította a kétszeres világbajnok Ronaldót a nyaknyújtogatós gólörömére, majd a végén megérintette Fenomén lábait is, hogy egy kis szerencse és tudás is ragadjon rá a brazil ikonról. Ezt korábban Rodrygo is elsütötte egy interjúban. 

  • A brazil válogatott ifjú titánja, a mindössze 22 éves Vinícius Júnior Dél-Korea ellen megszerezte első gólját a világbajnokságon. A bátyja a lelátón szurkolt a Real Madrid támadójának, a testvére első góljánál pedig eltört a mécses. Bár a videót elnézve először az is eszünkbe juthatna, hogy Vinícius Júnior a saját góljának örül a lelátón, annyira hasonlítanak a testvérek. 

  • Amint arról beszámoltunk, Brazília parádés első félidei játékkal 4–1-re verte Dél-Koreát a nyolcaddöntőben. A találkozón tizenegyesből talált a kapuba a brazilok közönségkedvence, Neymar, aki ezzel már a harmadik vb-jén tudott eredményes lenni. Az Opta hívta fel a figyelmet arra, hogy erre korábban csak két honfitársa volt szintén képes: Ronaldo és Pelé. 

    Nem rossz társaság…

  • Miután André Onana összekülönbözött a kameruni válogatott edzőjével, a stáb hazaküldte a válogatottól az Inter kapusát. Az egyet nem értés oka egyébként az volt, hogy Rigobert Song, a válogatott szövetségi kapitánya inkább a klasszikus kapusjátékot szerette volna látni sok előreívelt labdával, ám Onana inkább a sokpasszos hátulról építkezés híve. 

    Úgy tűnik, Onana jól érzi magát a válogatott és az Inter nélkül, az alábbi videón épp Kamerun fővárosában, Yaoundéban rúgja a bőrt a helyiekkel egy klasszikus homokos-földes afrikai grundon. 

  • Eddig összesen négy válogatott mondhatta el magáról, hogy Észak- és Dél-Korea ellen is játszott a világbajnokságokon, ám közülük csak Brazília tudta mindkettőt legyőzni. 2010-ben 2–1-re nyertek a brazilok Észak-Korea ellen, tegnap este pedig 4–1-re legyőzték Dél-Koreát is. 

    Portugália 1966-ban 5–3-at, 2010-ben 7–0-t játszott Észak-Korea ellen, de Dél-Koreával szemben 2002-ben (0–1) és 2022-ben (1–2) is alulmaradt. 

    Olaszország 1986-ban ugyan 3–2-re legyőzte Dél-Koreát, de Észak-Korea ellen 1966-ban 1–0-ra kikapott az Azurri. Egyébként Olaszország az egyetlen, amely mindkét válogatott ellen rendelkezik vereséggel, ez is mutatja az olaszok legendás, „bárki ellen ki tudunk kapni egy vb-n” képességét. 

    Ha Oroszország és a Szovjetunió eredményeit egynek tekintjük, akkor az 1966-os, Észak-Korea elleni 3–0-s győzelem után az orosz válogatott járt a brazilok után a legközelebb a történelmi bravúrhoz, de 2014-ben csak 1–1-et tudtak Dél-Korea ellen összehozni. 

  • A portugál A Bola című sportlap Cristiano Ronaldót kritizálja a Svájc elleni nyolcaddöntő előtt. Az újság cikke szerint olvasóik 70 százaléka kitenné a kezdőből az ötszörös aranylabdás támadót, akinek eddigi teljesítménye elmarad a várttól.

    „Megvolt a lehetősége, hogy vezető szerepet töltsön be még ezen a világbajnokságon is, de ehelyett inkább már csak akadály. Összetöri azt a képet, amelyet felépített önmagáról az elmúlt évtizedekben. Elvesztette önmagát, elvesztette kiváltságos képességeit. Többé már nem CR7, hanem CR37” – olvasható a szerkesztők által válogatott olvasói reakciók egyikében.

    A Bola újságírója, a FIFA honlapján is böngészhető statisztikai adathalomra hivatkozva már az egy nappal korábbi lapszámban is kritizálta a válogatottsági rekordert: a cikk állítja, Ronaldo csaknem észrevehetetlen egyetlen tizenegyesből lőtt gólját leszámítva, a csapatjátékból alig-alig veszi ki a részét, a passzmutatókban, az intenzitást mérő számokban, a labdaszerzésekben is átlag alattit nyújt. „Úgy tűnik, sem ő, sem a szövetségi kapitány, Fernando Santos nem találja a megoldást erre a helyzetre” – írják. Ronaldo 0.66 kaput eltaláló lövést tudott felmutatni 90 percekre vetítve, és párharcait pontosan ötven százalékra hozta a csoportkörben, amely tényleg messze elmarad egy világklasszis szintjétől. Főleg, ha hozzátesszük, hogy Ghána, Dél-Korea és Uruguay volt az ellenfél ezen meccseken.

    „Cristiano itt van, de mostanság már nem Ronaldo” – olvasható A Bola publicisztikájában.

  • A brazil szövetségi kapitány, Tite elárulta: egyszerűen nem tudta megállni, hogy fiatal játékosaival ne perdüljön táncra a meccs közben, miután csapata bátor támadójátéka nagy örömmel töltötte el. Ugyanakkor azt is elmondta: vigyáznia kell az ilyen pillanatokkal, mert vannak „rossz emberek”, akik szerint ez tiszteletlenség.

    Nagyon fiatalok a játékosaim és megpróbálok az ő nyelvükön beszélni. És az ő nyelvük egy része a tánc. A táncomnak semmi más jelentése nem volt, csak örültem a gólnak, a csapatomnak és a teljesítményüknek. Ez nem volt tiszteletlenség az ellenféllel vagy Paulo Bentóval szemben, akit nagyon tisztelek

    – fogalmazott a 61 éves Tite, aki a Richarlison által szerzett harmadik brazil találat után kapcsolódott be játékosai ünneplésébe.

    A meccs legjobbjának megválasztott Neymar – aki büntetőből lőtte a második gólt – azt mondta, lépésről lépésre haladnak céljuk, a világbajnoki cím felé.

    Álmodunk a végső győzelemről, és lépésről lépésre haladunk előre. Még három mérkőzés hiányzik, jó helyzetben vagyunk. A sérülésem után megijedtem, hogy már nem léphetek pályára ezen a tornán, de szerencsére rendbe jöttem. Minden nap órákig dolgoztam a fizioterapeutákkal, és ez kifizetődött

    – árulta el a Paris Saint-Germain klasszisa, aki a brazilok első csoportmeccsén szenvedett bokasérülést, és most tért vissza.

    Neymar nagy elődjét is megemlítette:

    Pelének a lehető legjobbakat kívánom és remélem, hogy hamarosan újra egészséges lesz. Nincs jól, mi pedig sokat gondolunk rá. Érte is játszunk. Reméljük, velünk örül!

  • A Dél-Korea elleni nyolcaddöntő hajrájában, a 80. percben 4–1-es Alisson helyére a kapuba állt a brazil válogatott harmadik számú kapusa, Weverton is, aki a Palmeirasban futballozik. A 34 éves hálóőr becserélésével a 26 fős brazil keret összes tagja pályára lépett Katarban, ezzel megdőlt a rekord, hiszen egy világbajnokságon még sosem játszott 26 játékos egy válogatottból. Igaz, eddig soha nem volt 26 fős keret sem a vb-k során. 

    Ez a csere egyébként tökéletesen jelképezte a brazil válogatott összetartását. Ilyen csapatszellemmel, és a tegnap látható örömfocival kérdés, tud-e bárki a világbajnoki cím és Brazília közé állni. 

  • Az utolsó két nyolcaddöntő előtt így áll a góllövőlista élmezőnye…

    5 gólos: Mbappé (Franciaország)
    3 gólos: Gakpo (Hollandia), Giroud (Franciaország), Messi (Argentína), Morata (Spanyolország), Rashford (Anglia), Richarlison (Brazília), Saka (Anglia), Valencia (Ecuador)

    Mbappéra és a francia válogatottra a legjobb nyolc között a kemény diónak ígérkező angol válogatott vár majd. A Sportcastben a PSG-s támadó szerepét, stílusát, illetve az angolok Mbappé megállítására vonatkozó lehetőségeit is elemeztük.

    Az epizód itt hallgatható meg! 

  • Paulo Bento, a dél-koreai válogatott szövetségi kapitánya bejelentette, hogy távozik a posztjáról, miután csapata 4­–1-re kikapott Brazíliától a katari labdarúgó-világbajnokság hétfő esti nyolcaddöntőjében.

    „Ez volt az utolsó napom Dél-Korea edzőjeként – közölte az MTI által idézett  portugál tréner, aki 2018 óta irányította az ázsiai ország nemzeti csapatát. – Először is kipihenem magam, aztán meglátom, mihez kezdek. Ezt már a játékosokkal és a szövetség elnökével is tudattam. A döntésem már szeptemberben megszületett. Mindenért köszönet a szövetségnek és a futballistáknak, amit értem tettek. A koreai labdarúgásban elég régen fordult elő, hogy egy szövetségi kapitány egy teljes világbajnoki ciklust végigdolgozzon. Mindig is hűek maradtunk a játékstílusunkhoz, ez büszkeséggel és boldogsággal tölt el.”

     

  • Megvolt az első tizenegyespárbaj, Brazília pedig megmutatta, hogy egy nyolcaddöntőben is simán rúgnak négy gólt bő félóra alatt. Pattanásig feszülő idegek, összeomló japán szurkolók, bulizó horvátok és brazilok. A tegnapi nap legjobb képeit ide kattintva érheti el. 

  • A 2004 óta a válogatott mellett dolgozó Oliver Bierhoff hétfő este rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy búcsúzik a DFB-től. Német sajtóhírek szerint hamarosan több vezetőségi tag is követheti az 54 éves szakembert, az elnök Bernd Neuendorf lehet a következő hivatalos búcsúzó. Részletek alább! 

  • Izgalmas napon vagyunk túl ma is, újabb két csapattal egészült ki a világbajnokság negyeddöntős mezőnye. A délutáni találkozón a vb-döntős Horvátország már nagy falatnak bizonyult Japán számára. Hiába vezetett az ázsiai csapat Maeda Daizen góljával, a második félidőben Ivan Perisic egyenlíteni tudott. A hosszabbítás nem hozott döntést, így tizenegyespárbajra került sor, ahol Livakovic három büntetőt is védett, oroszlánrészt vállalva csapata győzelméből.

    Az esti mérkőzésen már az első percekben világossá vált, hogy ezen a napon Brazília legyőzhetetlen. Már a nyolcadik percben előnyhöz jutott a Selecao, Vinícius Junior volt eredményes. A folytatásban Neymar és Richarlison növelte a brazilok előnyét, így 30-s eredménnyel vonulhattak öltözőbe a csapatok. A második játékrészben egy-egy gól esett, Paik Szunk Ho találata ráadásul különösen látványosra sikerült, ezzel pedig kialakult a 4–1-es végeredmény.

  • Jó reggelt kívánunk! Indul a keddi vb-nap. Délután jön a katari torna utolsó két nyolcaddöntője. A mai program:

    16.00: Marokkó–Spanyolország

    20.00: Portugália–Svájc

    Az már biztos, hogy a negyeddöntőben Argentína–Hollandia-, Horvátország–Brazília- és Anglia–Franciaország-mérkőzéseket rendeznek.

    Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.