Szabolcs
20 °C
35 °C

Ghánai halálosztót igazolt az Inter

2008.07.29. 10:56 Módosítva: 2008.07.30. 13:57
Kőkemény, igazságtalan és gonosz: Muntari hírneve meg sem közelíti a valóságot. Az Inter középpályájának stabilitása a mostani belső középpályásokhoz csatlakozó ghánaival tökéletesen megoldottnak látszik. Csak ne legyen eltiltva a szezon nagy részében.

Ha Lamparddal több szempontból sem állja az összehasonlítást, az érte fizetett összeg nagysága és a neki szánt szerep miatt mindenképpen érdemes megemlékezni az Inter egyik fontos nyári igazolásáról, a ghánai Sulley Muntariról. Ki ez a még mindig csak 23 éves játékos, akiről a Gazzetta már három éve azt írta, hogy jobb, mint Edgar Davids, és Mourinho sem sajnált érte 16 millió eurót?

Muntari először a ghánai U21-es válogatottnál tűnt fel, amely hatalmas meglepetésre világbajnoki döntőt játszott 2001-ben, és csak a rendező Argentína ellen maradt alul. A csapatból már akkor kitűnt a remek bal lábbal rendelkező, általában mégis belső középpályást játszó fedezet. Pedig nem akárkik alkották az ezüstérmes gárdát (Essien a Chelsea, Appiah a Juve után most a Fenerbahce alkalmazottja).

A torna után a Manchester United tesztelte, de konkrét ajánlattal az olasz Udinese találta meg, ahol öt teljes szezont gyűrt végig. Agresszivitása, keménysége a Serie A egyik sokra tartott labdaszerző középpályásává tette, nem volt véletlen, hogy az udineiek nem akarták országon belül eladni, pedig érdeklődő minden átigazolási szezonban bőven akadt.

Tavaly nyáron végül a Portsmouth igazolta le (bár a hírek szerint a Milan és a Juventus is többet kínált a kifizetett 9 millió eurónál), és remek szezont produkált a Fratton Parkban. 29 meccsen lépett pályára, és négy gólt szerzett, köztük a Manchester United ellen az FA-kupa hatodik fordulójában, és két látványos távoli lövése is beakadt az Aston Villa ellen.

Az FA-kupa-győztes csapat az érte ajánlott összeg nagysága miatt nem tartóztatta, így Muntari egy év kihagyás után visszatér a Serie A-ba, most azonban már nem egyike lesz a meghatározó játékosoknak, hanem a csapatba kerülésért is keményen meg kell küzdenie. Cambiasso, Vieira és Zanetti mellett kell bizonyítania (az Inter minden valószínűség szerint 4-3-3 rendszerben lép majd pályára).

Tavaly Vieira a fél szezont kihagyta sérülések – majd később eltiltások – miatt, és bár Zanetti elnyűhetetlenségéről mindennél többet mond, hogy 14. szezonját kezdi a milánóiaknál, Cambiasso a legrosszabbkor esett ki a legutóbbi szezon végén, Pelét pedig várhatóan eladja az Inter. Így kétség sem férhet hozzá, hogy szükség lesz a ghánai fedezet játékára.

A felnőtt válogatott tagjaként Muntari tagja volt a 2006-os világbajnokságra kijutott csapatnak, de a szövetséggel olyan rossz viszonyt ápolt (már a 2004-es athéni olimpiáról is magaviseleti gondok miatt zavarták haza), hogy világrekordot felállítva 21 évesen visszavonult a válogatottságtól. Néhány hét alatt azonban barátai meggyőzték, hogy kérjen bocsánatot, így ott lehetett a németországi eseményen.

Játszott az olaszok elleni vereséget hozó mérkőzésen, a csehek 2-0-ás legyőzéséből már góllal vette ki a részét, de kisárgult a harmadik csoportmeccsről, így csak a végállomást jelentő, brazilok elleni nyolcaddöntőn léphetett pályára. Az idei Afrika Kupán az elődöntőbe jutott csapat tagjaként a torna válogatottjába is beválasztották, erősítve azokat, akik szerint jelenleg ő az egyik legjobb afrikai labdarugó.

Az Afrika Kupán a tíz legszebb gól közé választották (a nyolcadik hely a többi találatot elnézve egyáltalán nem sértő) Muntari Guinea elleni ballábas löketét, amelyet úgy ágyúzott a kapu bal felső sarkába, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.