Jenő
-2 °C
6 °C

Van Buuren: Nem a magyarok a legjobbak

2009.04.06. 16:04
8 hozzászólás

Az U20-as labdarúgó-világbajnokság vasárnapi sorsolásán a magyar válogatott az F csoportba került, Alexandriában vívja vb-csoportmeccseit. Az Egyesült Arab Emirátusok, Dél-Afrika és Honduras lesz az ellenfelünk az első körben. Abból a szempontból szerencsés a sorsolás, hogy a magyarok elkerülték a dél-amerikaiakat, illetve a házigazda Egyiptomot is. Wilco van Buurent, az utánpótláscsapatok mellett dolgozó szakmai team vezetője értékeli a sorsolást, és mi is utánajártunk ellenfeleinknek.

„Első látásra valóban kedvező csoportba kerültünk, reális elvárás, hogy a magyar válogatott a legjobb 16 közé jusson – kezdte értékelését a holland szakember. – Egyelőre ott tartunk, hogy igyekszünk minél több információt szerezni ellenfeleinkről. Bár most sem mondhatnám, hogy sötétben tapogatózunk, hiszen a sorsolás előtt igyekeztünk képet kapni lehetséges riválisaink játékerejéről.

Mégsem gondolom, hogy elsősorban az ellenfelekkel kellene foglalkoznunk. Fontos lesz, hogy a keretünkből mindenki egészséges legyen, és sokat tudjunk együtt készülni, mert – ahogy már többször elmondtam – még nagyon sokat kell fejlődnünk. Alakul a csapat, visszaköszönnek a közös gyakorlásokon elsajátított dolgok, de van hiányérzetem. Az a dolgunk, hogy minél jobb edzettségi állapotban lévő, motivált és legfőképpen tudatos magyar válogatottat küldhessünk pályára Alexandriában. Nem szabad tartanunk semmitől, saját erősségeinket kell előtérbe helyeznünk, de tisztelünk kell ellenfeleinket, mert egyelőre azt sem jelenthetjük ki biztosan, hogy a csoport legjobb csapata a magyar lenne.

A kapitány elmondta, körvonalazódik a válogatott programja, szeptemberig sok mérkőzést igyekszenek lekötni a csapat számára, mert éles körülmények között több minden derül ki, mint az összetartásokon és edzőtáborokban.

Dél-Afrika

„A dél-afrikaiak sokáig nem számítottak a legjobbak közé, de a közelgő világbajnokság miatt sok pénzt és energiát fektettek az utánpótlásukba, ennek eredményeként lehetnek ott a világbajnokságon. – elemezte ellenfelünket Van Buuren. – Nem tipikus afrikai foci az övék, a játékosaik magasak, jó felépítésűek, amikor láttam őket játszani, úgy tűnt, akár két meccset is végig tudnak futni megállás nélkül. Taktikailag talán kevésbé erősek, de aki hagyja magát, azt kegyetlenül bedarálják."

Az Afrika-bajnokság 4. helyezettje

Az afrikai kontinensről négyen kvalifikálták magukat. Az idén januárban, Ruandában rendezett U20-as Afrika-bajnokság elődöntőjébe jutott négy válogatott és a rendező Egyiptom képviseli a kontinenset. Dél-Afrika az első körben Reuniont, a másodikban Botswanát győzte le, így jutott a ruandai tornára. Nigériával, Egyiptommal és Elefántcsontparttal került egy csoportba, ez utóbbit és Nigériát legyőzte, Egyiptomtól kikapott. Hármas holtverseny végén az egymás elleni eredmény döntött Nigéria és Dél-Afrika javára. A helyosztók már nem hoztak sikereket. Az elődöntőben a későbbi győztes Ghána, a 3. helyért Nigéria győzte le Dél-Afrikát, de a negyedik hely is vb-részvételt ért. Dél-Afrika először vesz részt U20-as vb-n. A csapat edzője Serame Letsoaka, aki eddig kizárólag utánpótlás együttesekkel foglalkozott. A dél-afrikai csapatról elmondható, nagyon kreatív játékot mutat, a játékosok gyorsak, főleg a kontráik életveszélyesek. A csapat legjobbja a kapitány Ramahlwe Mphahlele, a Moroka Swallows játékosa. Meg kell említeni a szélső Masibusane Zongo, valamint a Hollandiában foglalkozó Kermit Erasmus nevét.

Egyesült Arab Emirátusok

„Óvatosan kell fogalmaznom, de őket tartom a csoport leggyengébb válogatottjának. Az ázsiai foci nem annyira erős, mint az afrikai és az európai, de az utánpótlásképzést ott is fejlesztik, és hogy jó úton járnak, azt bizonyítja vb-részvételük is. A játékosok fizikailag nem erősek annyira, viszont nagyon technikás focit játszanak.”

Az U19-es Ázsia-bajnok

Az Egyesült Arab Emirátusok eddig két U20-as vb-n vettek részt. 1997-ben egy győzelemmel kiestek a csoportkörben. 2003-ban rendezőként csoportjuk harmadik helyén léptek tovább. A nyolcaddöntőben Ausztráliát verték, a negyeddöntőben Kolumbia búcsúztatta őket. Eddigi vb-mérlegük: 6 mérkőzés, 3 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség. A gárda a tavaly Szaúd-Arábiában U19-es Ázsia-bajnok csapatra épül. Az együttes erejét jelzi, hogy csoportjában olyan csapatokat utasítottak maguk mögé, mint Irak, a Koreai Köztársaság és Szíria. A gárda edzője Mahdi Ali Hasszan, legjobb futballistája pedig a kontinens viadal gólkirálya és legjobbjának választott játékosa Ahmed Kalil, valamint a felnőtt csapatban is szerepelt Ahmad Ali és Tejab Avanah.

Honduras

„Hondurasról tudunk a legkevesebbet, bár őket is láttam játszani nemrég, de akkor nagyon kikaptak, így nem sok mindenből tudok kiindulni. Az látszott, hogy alacsony, mozgékony játékosokból áll a csapat, akik egytől egyik nagyon gyorsak is, nem lesz könnyű ellenük. Azt már most tudjuk róluk, hogy több játékosuk is első osztályú felnőtt csapatokban nyomul, kemény tempóhoz szokott játékosokból pedig mi nem állunk olyan jól.”

Észak-Amerika 3. legjobb csapata

A harmadik ellenfél Honduras lesz, amely már ötödször jutott ki a vb-re, igaz, a csoportkört még egyszer sem élte túl. A legutóbbi tornájukon 2005-ben 0-15-tel búcsúztak. Honduras a márciusi Concacaf-bajnokság harmadik helyén végzett, ezzel kvalifikálta magát. Honduras az Egyesült Államok mögött lépett tovább a csoportból. Az elődöntőben Costa Ricától büntetőkkel kapott ki, majd a 3. helyért Trinidadot verte. A tornát Costa Rica nyerte az amerikaiak előtt. A csapat edzője Emilio Umanzor, aki az U20-as mellett az U17-es válogatottat is irányítja. Umanzor a Real Juventud csapatát is viszi, együttese a 2008/2009-es szezonban az Aperturát és a Clausurát is megnyerte. A gárda legjobbja a közép-amerikai régió legjobb utánpótláskorú játékosának megválasztott Roger Rojas. A szakemberek szerint szenzációs a csapat Mario Martínez, Wilmer és Angel Gabriel összetételű középpályássora.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?