Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Még nem végeztünk, megyünk az éremért

2009.10.08. 14:47 Módosítva: 2009-10-08 14:47:47
46 hozzászólás

Az előzetes, de különösen az első csoportmeccs utáni számításokat magasan felülmúlva a magyar U20-as válogatott bejutott a világbajnokságon a legjobb nyolc közé. Egervári Sándor csapata nagyot harcolt Csehországgal, a kiegyenlített, de kicsit több cseh helyzetet hozó mérkőzésen úgy jutott tovább, ahogy magyar csapat FIFA-tornán még soha: a hosszabbításban egyenlítve, büntetőkkel.

A csapat kiutazása előtt azt kérdeztük Egervári Sándortól, hogy az U20-as válogatott az egy évvel idősebbek között is meg tudja-e tartani azt a szokását, hogy az erősebb csapatok ellen játszik igazán jól, képesek lesznek-e Egyiptomban is borítani a papírformát.

A kapitány erre csak annyit mondott, bár beválogatott néhány új embert, a csapatgerinc, amit Both József és Sisa Tibor összerakott, megmaradt, a szellemiség semmit nem változott.

D KOS20010421252

„Ahogy korábban is mondtam, csapatunk nagy erénye az összeszokottság, hiszen régóta együtt játszik a társaság magja – kezdte értékelését a kapitány az Index kérdésére. – Ennek óriási jelentősége volt Csehország legyőzésében, az a szervezettség, az egymást kisegítő játékosok önfeláldozó mentalitását hozták magukkal a fiúk a korábban sikerrel megvívott csatákból. Mondanom sem kell, nagyon büszke vagyok mindenkire.”

A kapitány úgy véli, a csapat töretlen hite eredményezte, hogy a hosszabbítás elején kapott góltól sem esett össze, hanem holtfáradtan is megindult az egyenlítésért. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez a mentális erő kivételesnek mondható magyar válogatottak esetében, a jelenlegi U20-as csapatnál nyoma sincs kishitűségnek vagy önbizalomhiánynak.

1954 után először nyertünk vb-n a kieséses szakaszban

Az 1954-es világbajnoki döntőnk előtt tudott utoljára magyar válogatott mérkőzést nyerni egy FIFA-torna egyenes kieséses szakaszában. Az Aranycsapat előbb Brazíliát (a vébék történetének legdurvább meccsén), majd a címvédő Uruguayt verte egyaránt 4-2-re. U20-as világbajnokságon még soha nem szerepeltünk ilyen jól, a legjobb négy közé jutás nem csak nekünk, az olaszoknak is a legjobb szereplése lenne.

Egervári higgadtan értékelte csapata játékát, az óriásit játszó Koman Vladimirről is visszafogottan nyilatkozott: „Azt eddig is tudtuk, hogy kivételes képességű játékos, aki képes a hátára venni a csapatot bármilyen nehéz helyzetben, de képzeljék el, hol tartana most, ha folyamatos játéklehetőséget kapna, és állandó meccsterheléssel fejlődhetett volna az utóbbi 2-3 évben.”

A kapitány elmondta, Koman mellett mindenkivel elégedett volt, még a számára új poszton idegenül mozgó Dudás Ádámot sem marasztalta el, véleménye szerint a győri játékos minden tőle telhetőt megtett, és akadt több jó szerelése. Hogy Olaszország ellen is ő lesz-e a jobbhátvéd, egyelőre nem tudja, hiszen sok függ a sérültek állapotától.

„Debreceni András és Korcsmár Zsolt javulgat, még külön edzenek a többiektől. Meg kell jegyeznem, hogy az óriási csata ellenére igen sportszerű mérkőzést játszottunk a csehekkel, úgyhogy új sérültünk nincs.”

Nem számíthatunk ugyanakkor két eltiltott kulcsemberre, a védelem baloldaláról Présinger Ádám, a fedezetsor közepéről Simon Ádám sárgult ki. A FIFA csak a negyeddöntők után törli a lapokat, a két játékos hiánya mellett nem rossz hír, hogy az olaszoktól is két kulcsember középpályás tölti majd eltiltását Magyarország ellen.

„Ahogy a cseheket, úgy az olaszokat is jól ismerik a fiúk, sokszor találkoztak velük mindenféle korosztályos mérkőzésen, és szinte kivétel nélkül szoros meccseket játszottak. Pisont István ott volt a spanyolok elleni nyolcaddöntőjükön, és vannak dvd-felvételeink is, amiket a csapattal együtt fogunk kielemezni.”

A magyar válogatott formája felfelé ível, a torna folyamán az egyenes kieséses szakaszban játszotta legjobb meccsét, ráadásul a legerősebb ellenféllel. „Nem végeztünk még, a csapat elképesztően motivált, nagyon feldobta a játékosokat, hogy a következő kör tétje már az éremesély lesz. Tudjuk, hogy ezért nagyon sokat kell tennünk, de úgy érzem, mentálisan olyan állapotban van most a társaság, amelyre alapozva legszebb álmainkat is valóra válthatjuk.”