Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Costa Rica 3 vereséggel játszik vb-éremért

2009.10.16. 10:44
1 hozzászólás

Costa Rica hetedszer jutott el az U20-as világbajnokságra, a nyolcaddöntőnél tovább még sosem jutott. Idén kontinensbajnok lett, észak-, illetve közép-amerikai csapat másodszor játszik U20-as vb-éremért.

A közép- és észak-amerikai térségből idáig egyetlen válogatott jutott elődöntőbe: Mexikó 1977-ben, az először kiírt U20-as világbajnokságon előbb Brazíliát (1-1-es döntetlen után 11-esekkel) győzte le, majd a fináléban (2-2 után büntetőkkel 9-8-ra) kikapott a Szovjetúniótól.

Costa Rica 1989-ben mutatkozott be a korosztályos világbajnokságon, Kolumbiát megverte, de Szíriától és a Szovjetuniótól kikapott, csoportutolsóként kiesett. Ugyanígy végzett 1995-ben is, azzal a különbséggel, hogy megelőzte a nyeretlen németeket, de a csoportból ekkor sem sikerült továbblépni. 1997-ben csak egy döntetlenre futotta, akkor a másik csoportban a magyarok pont nélkül zárták a malajziai vb-t.

1999-ben sikerült először a továbbjutás, igaz ekkor is – Paraguay és Nigéria mögött – csak harmadikként, majd a nyolcaddöntőben Ghánától kaptak ki. Costa Rica 2001-ben veretlenül nyerte csoportját, de ekkor Csehország volt jobb nála az egyenes kieséses szakasz elején. Ezután két tornáról lemaradtak, 2007-ben egyből kiestek: csak Skóciát sikerült megverniük, de három pont kevés volt a továbbjutáshoz.

Costa Rica a 2009-es világbajnokságra a márciusi kontinenstornáról kvalifikálta magát, amit veretlenül nyert meg. A fináléban Jouse Martínez duplájával és Diego Estrada góljával 3-0-ra verték az az amerikai válogatottat.

A csapat az idei vb-n csoportharmadikként jutott tovább. Az első fordulóban egy hatalmas vereségbe szaladtak bele, Brazília 5-0-ra nyert. Remek játékkal javítottak, Diego Madrigal és David Guzman góljával, valamint Luke Devere öngóljával Ausztráliát győzték le. Nem volt ekkora különbség a két csapat között, de ami az ausztráloknak nem jött be, az Costa Ricának igen.

A harmadik csoportmeccsen a remek cseh csapat - amelyet a magyar válogatott búcsúztatott később - 3-2-re nyert, Costa Rica góljait Martínez és a CONCACAF-torna döntőjében is eredményes Estrada lőtték.

Az egyenes kieséses szakaszban előbb óriási meglepetésre - José Mena és Marcos Urena találataival - kiverték a házigazda Egyiptomot, majd az utolsó utáni pillanatban legyőzték az Egyesült Arab Emirátusokat is: Urena a 122. percben lőtte tovább Costa Ricát.

Brazília állította meg a menetelést. A borzasztóan rossz meccs nagy részében a dél-amerikai csapat játszott fölényben, de Costa Rica előtt is adódtak lehetőségek. Brazília így kétszer verte meg Costa Ricát a vb-n, az utóbbira csak azért lehet büszke, mert ez vb-döntőt ért.

Costa Rica keretében egyetlen légiós sincs. Kilenc játékost ad az ország egyik legerősebb csapata, a 28-szoros bajnok és 2005-ben a FIFA klub-vb-n harmadik CD Saprissa. A kapus Esteban Alvarado, a védő Ricardo Blanco, Bryan Oviedo, a középpályás David Guzman, Esteban Luna és a csatár Jouse Martínez tagja a klub felnőttcsapatának is.

Az eddigi meccseken Marcos Urena és Josue Martínez 2-2 gólt lőtt, Bryan Oviedo kettőt készített elő, rajtuk kívül Diego Estradára érdemes figyelni. Az is biztos, hogy - a ghánaiakhoz hasonlóan - kiváló technikájú játékosokkal játszik a válogatottunk. Nagy meccsre van kilátás, állítják, a magyarok stílusa nagyon is fekszik Costa Ricának.

„Minden meccsünket egyformán kezeltük, ezért jutottunk ilyen messzire. – mondta Ronald Gonzales, Costa Rica szövetségi kapitánya. – Fantasztikus érzés lenne úgy hazatérni, hogy megnyerjük az utolsó meccsünket. Mindent megadnék ezért.”