Buda, Richárd
-2 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kik ezek a fiúk és mire vihetik?

2009.10.19. 20:05
83 hozzászólás

A húsz év alatti magyar utánpótlás-válogatott valamennyi, mind a huszonegy tagja a jövőben külföldön folytathatja, képességeik alapján ott a helyük, és így a versenyeztetésben, iramban sokat fejlődhetnek. Még erősödniük és gyorsulniuk kell, de ha külföldön folyamatosan játszanak, a nagyválogatott is reális esélyt kaphat, hogy előbb-utóbb világbajnokságra jusson.

A jelenleg itthon játszók közül is már többen megfordultak külföldön, például Dudás Ádám vagy Balajti Ádám, többen már voltak próbajátékon. Nem véletlen, hogy a liverpooli vonal – Gulácsi Péter, Simon András, Németh Krisztián - mellett a Bariból érkező Koman Vladimir volt a csapat legjobbja, ők más ritmushoz szoktak. És ebben a más ritmusban is labdabiztosak.

Komanról már a tavalyi Eb-bronzérem után áradoztak, mennyire lát a pályán, de az csak most derült ki, mennyire megköveteli a társaitól a fegyelmet. Mi lehet számára a végállomás? És a többieknek? Szaladjunk végig a csapaton, mit értek el eddig, és ezen belül hová juthatnak.

Gulácsi Pétert, mint a csodakapust mutatták be az MTK legendájának, Sándor Károlynak a vasárnap esti bajnokin, a kapus tényleg nagyon sokra viheti, még ha a Liverpool nem is nevezte a Bajnokok Ligájába, mert Pepe Reina mellett Diego Cavalieri és David Martin kapott esélyt. A Debrecen liverpooli BL-meccsét is ő vezette fel a hivatalos műsorfüzetben, kétoldalas portrét írtak róla.

Gulácsit 18 meccsre egyszer már kölcsönadta a sztárcsapat, a harmadosztályú Hereford Unitedba került az előző szezonban, a feljutásért küzdő Leeds ellen tizenegyest hárított. Gulácsi az U17-es Eb-n még csak egy meccsen – Luxemburg - védett, a másik két, fontosabb csoportmeccsen Balikó Milán állt a kapuban. A fejlődésben viszont lehagyta őt, és mivel hozzászokott az angol körülményekhez, a sok felíveléshez, nem lehet gondja a Premier League-ben sem.

A kapus még nincs 20 éves – jövő májusban tölti be -, és az biztos, hogy már most biztosabban mozdul ki a magas labdákra, mint a felnőttválogatott korábbi kapusai, akik a vonalon érezték igazán jól magukat. Úgy érzi, a Liverpool hosszútávon számol vele, és miért is ne kerülhetne a legjobbak közé?

Megyeri Balázs pár nagy védést mutatott eddig be a Ferencvárosban, a Debrecen ellen nem rajta múlt, hogy vezetés után 2-1-re kikapott csapata. Kényszerhelyzetbe hozták, amikor elrántotta Coulibalyt, amiért jogosan kiállították. Eddig négy meccsen védett. Kovácsik Ádám ugyancsak a Fradiban nevelkedett – a Simon Tibor-díjat már megkapta -, a Regginához szerződött, egyikük sem jutott szóhoz Gulácsi mellett Egyiptomban. Megyeri stabil ember lehet a Fradiban hamarosan, Kovácsik talán Olaszországban.

A védelem vezéralakja Debreceni András volt, aki az erős felépítésű ghánaiakkal szemben is alig veszített párharcot. A magyar bajnokságban hétszer kezdett, egyszer cserélték le. A Honvéd tulajdonosa, George Hemingway így ír róla blogjában.

Szeretném tudni, hol is állna ez a csapat az egész gárda legstabilabb tagja nélkül? Rendkívül nagy nemzetközi rutinnal rendelkező belső védőket is megszégyenítő teljesítménye kihatott az egész csapatra. Nem csak akkor, amikor az egyik mérkőzésen átvette a csapatkapitányi karszalagot, hanem leginkább akkor, amikor nyugodt, higgadt, megadást nem ismerő játékával megállította az ellenfél támadásait, visszaszerezte csapattársai eladott labdáit, és bástyaként akadályozta meg a magyar kapu veszélyeztetését. Kevés olyan szerény, tisztességes, valóban nagy tehetséggel megáldott sportembert ismerek, mint Debreceni András.”

A 190 centi magas védőnek különösen érdeke, hogy egy jobb csapatban fejlődhessen, több sikerélménye legyen. Adottságai alapján a felnőttválogatottban is évekig helye lehet, Hollandia vagy Belgium lehetne jó elsőre neki.

Szekeres Adrián is kimagaslóan játszott a vb-n, a magyar bajnokságban eddig idén nyolc meccsen szerepelt, az MTK védelme elképzelhetetlen lesz nélküle az ősz hátralévő részében. Hollandia neki is megoldást jelenthetne, kivált, mert csapata erős is ezen a vonalon.

A Pécsről indult Korcsmár Zsoltot a West Ham United leigazolta volna 2007 telén, de nem tudott megegyezni az Újpesttel. A játékos 2006 áprilisában mutatkozott be az Újpest felnőttcsapatában, decemberben már első gólját is megszerezte. Január kilencedikén múlt 20 éves, már 76 élvonalbeli meccs és kilenc gól van mögötte. Amiről még eszünkbe juthat a neve: a Steaua ellen kiállították a júliusi Európa Liga-mérkőzésen. Anglia nem rossz irány számára.

A paksi Szabó János meglepetésre került be a csapatba, Gellei Imre elismerte, jó versenyzőtípus, ezért nem lepődött meg, amikor beválogatták a keretbe. Ő lett a legnagyobb felfedezett, magabiztosságával tűnt ki. Ballábas védő, itthon nyolc meccsen játszott a szezonban. A szintén bal oldalon játszó Présinger Ádám nagy reményekkel érkezett az MTK-ból Fehérvárra, de Mezey doktor eddig csak egy meccsen vetette be, igaz, akkor mindjárt gólt is lőtt a Honvédnak. Hibája nagy hátrányba hozta a csapatot az elődöntőben. Talán az esetükben a legnehezebb megítélni, meddig juthatnak el, de Ausztriáig nyilván igen.

A győri Zámbó Bencének nincs NB I.-es múltja, a másik két győri, Dudás Ádám és Kiss Máté idén már lehetőséget kapott Pintér Attilától, gólt egyikük sem szerzett. Előbbi 73 percet játszott átlagban a hat meccsen, utóbbi 67-et, de őt csak háromszor küldték pályára. Kiss a vb legszebb gólját lőtte, ezzel rögtön felfigyelhetnek rá, de mivel ő a legfiatalabb, neki most még a Győr kell a szeme előtt lebegjen.

A jobbhátvédban gondja akadt Egervári Sándornak, ha Szekerest nem tudta bevetni, Dudásról kiderült, nem ez az igazi posztja. Ő amúgy az egyik legígéretesebb játékos volt még két vagy három éve, amikor a 17 év alattiak Európa válogatottjába meghívták, ebben a korosztályban azonban már nem számított meghatározó játékosnak. Ebben remélhetőleg korábbi sérülése játszott közre, és nem mentális probléma.

Simon Ádámé a 46-os mez Szombathelyen, de élvonalbeli bemutatkozására még várni kell. Takács Péter a Diósgyőr tízese, nyolc meccsen játszott idén, gólig nem jutott. Tóth Bencét a Fradi-szurkolók nagyon dicsérték a vb előtt, de a bajnokságban is csak két meccset kapott, Egyiptomban ennyit sem. Nehéz belőni, meddig juthatnak, de a német kettőt elérhetik.

Koman Vladimir talán a góljai mellett arra a legbüszkébb, hogy felbosszantotta a Bari edzőjét, Giorgio Venturát.Ha visszajön, minimum egy fülest kap tőlem, amiért csak a magyar válogatottnak tartalékolta ezt a formát. A Bariban lábujjhegyen játszott, ott meg lövi a gólokat és adja az asszisztokat. Ezután itt is ezt várom tőle, vagy megcibálom a fülét.”

Koman eddig kétszer játszott az olasz élvonalban, mindkétszer a Sampdoriában, kölcsönadták, egyelőre még az újonc Bari padját sem érte el bajnokin. Az elmúlt szezont az Avellinónál töltötte, 28 meccsen 4 gólt lőtt.

Koman nevét akkor ismerhettük meg igazán, amikor a feltétel nélküli fiatalítás hősi halottja, Várhidi Péter valamiért többre tartotta nála Filkor Attila teljesítményét, aki az Inter Primavera-csapatában játszott, Koman ellenben 18 évesen az olasz élvonalban adott gólpasszt. Várhidi nem is hívta meg a nagyválogatottba, de erre szimpatikusan reagált az Ukrajnából Szombathelyre kerülő játékos: 45 kilósan nem sok keresnivalója lett volna ott. És nézzük meg, azok hol tartanak most, akiket akkor meghívott a kapitány, tette fel a kérdést. Koman a Sampdoria fix kezdője lehet, ezért kell harcolnia, és a védekezésben sokat fejlődnie.

A 2008 februárjában a Bresciába szerződő Varga Roland az augusztus végén kezdődő Serie B-ben mindjárt az első meccsen 80 percet kapott, a Cittadella volt az ellenfél. A Crotone ellen 10 perc járt neki, Vass Ádámot váltotta, utána csatlakozott a válogatott kerethez. Varga a liga egyik legerősebben rúgó játékosa, aki hamarosan az élvonalbeli Bresciában is megállhatja a helyét.

Futács Márkót 100 ezer euróért engedte el a Ferencváros a Nancyhoz, onnan igazolta le 2009 telén a Werder Bremen. Júliusban a Szuperkupa-döntőn mutatkozott be – a Wolfsburg volt az ellenfél -, félórát kapott, és a lapok kiemelték veszélyes játékát.

„Márkó fiatal, tehetséges játékos, akit már hosszú ideje figyelünk. A lehetőség most elérkezett, bemutatkozhatott, de ez csak az első lépés volt. Reménykedünk benne, hogy hasonló ütemben és sikeresen fejlődik” – mondta róla Klaus Allofs, a Werder igazgatója. Az amatőrcsapatban 9 meccsen 4 gól volt a mérlege, a bajnokságban eddig egyszer sem játszott. Ha ő bekerülne a legjobbak közé, az azt jelentené, hogy Lisztes Krisztián után újra van magyar a csapatban, és hogy a legjobbkor ment el itthonról.

Simon András új klubjánál, a Cordobánál nem igazán örültek, hogy elment a vb-re, utólag talán már nem is bánják, mert legalább megismerhették a Liverpooltól kölcsönbe kapott csatárt. Láthatták: megküzd a labdákért, jól tartja meg, testi erejét is használhatja majd a fontos meccseken; az szinte biztos, neki kedvező lenne a spanyol élvonal. Ha a Getafe vagy a Gijon állandó csatára lenne, büszke lehetne magára, eddig két meccsen játszott a másodosztályban.

Balajti Ádámnak összejött, ami Simonnak nem, ő gólt szerzett Egyiptomban. A Besenyőtelekről a Debreceni Olasz Focisuliba kerülő csatár már most megtapasztalhatta, mennyi zavart keltő álmenedzser ténykedik még mindig a magyar futball körül, hiszen Urbányi Kristóffal együtt az olasz Lazióhoz került, de a csapatnál a szerződés csak nem került elő. Így eljött, Egerben játszott, majd idén a Diósgyőrben nyolc meccsen négy gólt lőtt, egyszer cserélték le. Gyorsaságára maximálisan építhet, olyan helyre kell kerülnie, ahol a védekezés nem alapkövetelmény, mert abban még sokat kell fejlődnie.

A kaposvári születésű Gosztonyi András két gólt szerzett nyolc meccsen az MTK-ban. Korábban a Blackburn és a Newcastle is megnézte, de az ő stílusa nem feltétlenül Angliában érvényesülhet, sokkal inkább Spanyolországban.

Legvégül Németh Krisztián: a csatár jól gondolja, hogy pályafutása egyik nagyon fontos éve jön, mert az AEK Athénnál kitűnhet, és mindjárt jó útra is került. Négy meccs és 269 perc alatt rögtön lőtt két gólt, a másodikat az Olympiakosznak, és ha ki is kaptak, ez mindenképpen elismerésre méltó.

Liverpooli jövője nem biztos, hogy garantált, mert alkatilag sem lehet nagy küzdő, aki brusztol és megharcol minden labdáért. Lehet, hogy neki nem Anglia a legmegfelelőbb helyszín, erre utalt a blackpooli kölcsönadás is, hiszen mindjárt az első meccsen lekönyökölték, több helyen eltörött az arccsontja. Németországban viszont sztárcsapatba is kerülhet, de talán az Atletico Madridig is eljuthat.

Dárdai Pál a lustaságát és az önteltségét emelte ki fél éve, igaz, meghívását többször ajánlotta Koemannak, a holland szövetségi kapitány azonban csak mosolygott.

Ezen a vb-n sem kezdett jól, utána viszont a kapu előtt hihetetlenül jól feltalálta magát, agilis volt, hajtott, jól fedezte a labdát. Az agresszivitására is nagyon szüksége lesz, ha ki akar tűnni.

Aztán persze lehet, hogy tévedünk: többre jutnak, vagy kevesebbre. Annyi biztos, most korántsem azok a célok vannak a játékosok szemei előtt, mint az 1984-ben győztes futballistáknál, vagy az olimpiára 1996-ban kijutott korosztálynál. Már nem cél a Fradi vagy az Éjszaka császára-cím. Ezek a játékosok gyerekkorban, a sportcsatornáknak hála lemérhették, mennyire távoli a magyar szint egy angol átlagbajnokiétól, volt és van viszonyítási alapjuk, és még a sportágban dolgozó edzőknél is visszafogottabbak.