Edit
15 °C
29 °C

Nehéz csoportból juthatunk az U17 Eb-re

2010.03.25. 14:06
0 hozzászólás

Szerdán megérkezett Svájcba, csütörtök délelőtt már az Eb-selejtező helyszínén edz a magyar U17-es válogatott, amely csütörtökön Németországgal (19.30), szombaton Szerbiával (16.00), jövő kedden Svájccal (19.30) játszik. Az elitkör csoportjainak győztesei, illetve a legjobb második jut ki a liechtensteini Európa-bajnokságra, utóbbi azért, mert a rendező válogatott visszalépett a szerepléstől.

Tuboly Frigyes csapata megnyerte a selejtezőjét (egy kellemetlen döntetlen becsúszott Luxemburg ellen, de Szlovákiát és Albániát legyőzte a magyar csapat), az elitkörben ezt egyik ellenfele sem mondhatja el magáról. Az U17-es válogatott a selejtezők óta Horvátországgal játszott barátságos meccseket, hazai pályán 4-1-re nyert, idegenben 1-0-ra kikapott, majd Írország is legyőzte. A mérkőzések után a másodedzőből lett szövetségi kapitány kijelentette, elégedett a csapatával, és bár van még min javítani, a céljuk az Eb-re való kijutás.

A magyar U17-es válogatott kerete

Kapusok: Abu Attila (MTK Budapest), Dombó Dávid (Haladás)

Mezőnyjátékosok: Poór Patrik (Liverpool), Tóth Ferenc (MTK Budapest), Tar Zsolt (Videoton-Puskás Akadémia), Magyar Benjamin (MTK Budapest), Bodó Norbert (Haladás), Erdei Gábor (Ferencváros), Papp Máté (Videoton-Puskás Akadémia), Vécsei Bálint (Budapest Honvéd), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Hajdú Ádám (MTK Budapest), Adorján Krisztián (Liverpool), Vass Patrik (MTK Budapest), Fejes János (Budapest Honvéd), Banka Szabolcs (Nyíregyháza), Erdélyi László (Budapest Honvéd), Serfőző Bence (Győri ETO FC)

A csapat erőssége a két liverpooli játékos, Poór Patrik és Adorján Krisztián, de a szakemberek az egész korosztályt nagyon tehetségesnek tartják. Vécsei Bálint (Honvéd), Vass Patrik (MTK) mellett több játékos már bemutatkozott az első osztályban, nem véletlen, hogy ebben a korosztályban látják a sportág vezetői is a fantáziát, és a 2013-as U20-as világbajnokság rendezésén gondolkodnak.

A magyar válogatott három csoportmásodikkal került össze, mégsem kerülhetett volna sokkal nehezebb csoportba. Németország uralja az európai utánpótlást, szinte minden korosztályban nyert, vagy döntőbe jutott, és a 17 évesek csapatát is az esélyesek között emlegetik. Stefan Böger csapata az első selejtezőkörben meglepetésre kikapott Finnországtól, de másodikként továbbjutott, az elitkör előtt kétszer is találkozott a már Eb-résztvevő görögökkel, és mindkétszer győzött (3-2, 1-0). A németeknél a középpályás Kolja Pusch-ra (Bayer Leverkusen), és a csatár Shawn Parkerre (Mainz) kell különösen figyelni.

A svájci válogatott rendezőként nem csak azért számít esélyesnek, mert az elitkör házigazdája lesz. Svájcban rengeteg pénzt ölnek az utánpótlásba, ami már az eredményeiken is meglátszik: 2009-ben elődöntőt játszottak az Eb-n, ugyanaz a korosztály a 18 évesek között világbajnoki címet szerzett Nigériában. Svájc is csoportmásodikként jutott az elitkörbe, két győzelme mellett Csehország alaposan elverte (0-4). A csapat sztárja az Inter Primavera-csapatában szereplő Mattia Desole.

Szerbia utánpótlásáról rossz emlékeink vannak, több korosztályban is legyőzték Magyarországot, de a svájci Eb-selejtezőben az övék a leginkább verhető válogatott. Csak jobb gólkülönbségükkel jutottak tovább a csoportkörből, ahol mindössze 1 gólt tudtak szerezni, és a tornát megelőző barátságos meccseik sem sikerültek jól. Ha a magyar válogatott ki akar jutni, Szerbiát kötelező legyőznie utolsó csoportmeccsén.