Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Róth Antal: Csak a nagyválogatott számít

2010.08.13. 16:00
10 hozzászólás

Az U21-es válogatott fontos győzelmet aratott Boszniában, a 0-2-vel saját kezébe került a sorsa az Eb-selejtezőben: ha két hátralevő hazai meccsét (Wales és Bosznia ellen) megnyeri, a csoport első helyén végez, és kedvező helyzetből várhatja a pótselejtező sorsolását. Róth Antal szövetségi edző szerint reális elvárás a továbbjutás.

„Nem tudtunk sokat együtt dolgozni a csapattal, nem ismerem olyan jól a korosztályt, mint az elődeim, ezért is örülök különösen, hogy sikerült győznünk Boszniában. Nehéz meccsre számítottunk, és az is lett, rossz talajú pályán, óriási melegben kellett futballoznunk, bár utóbbi körülmény inkább a segítségünkre volt, mert erőnlétileg mi bírtuk jobban a hajrát” – mondta Róth az Indexnek.

A kapitány már korábban elmondta, a játékkal nem volt elégedett, különösen az első félidőben kapott vissza keveset abból, amit kért a játékosoktól. „Tudjuk erről a korosztályról, hogy olyan fontos erényei vannak, amiket nem feltétlenül szoktak a magyar csapatok erősségei közé sorolni. Az, hogy megnyertük ezt a meccset úgy is, hogy nem játszottunk igazán jól, azt jelenti, hogy jó úton járunk.”

„Ennek a válogatottnak megvan a lehetősége rá, hogy a múlt eredményeiből önbizalmat merítsen a jövő feladataihoz. Megdolgozott ezért, és az elvégzett munka tovább erősítheti ezt a hitet, amit az is mutat, hogy erőnlétileg múltuk felül Boszniát.”

A csoport állása

1. Wales 13

2. Magyarország 12

3. Olaszország 10

4. Bosznia-Hercegovina 7

5. Luxemburg 4

Róth Antal egyáltalán nem gondolja úgy, hogy már megvan a továbbjutás, a szakember elmondta, látta a bosnyákok összes meccsét, és tudnak ők is sokkal jobban játszani. Wales és Bosznia ellen (Székesfehérváron és az Üllői úton) ugyanolyan nehéz meccsekre számít, mint az eddigi összes selejtező, de hozzátette, reális elvárás a playoffba jutás.

Arra a kérdésre, hogy hol van jelenleg ennek a csapatnak a helye a nemzetközi mezőnyben, a szövetségi edző azt válaszolta, utánpótlásszinten nagyon gyorsan változnak az erőviszonyok, a 2009-ben mindent vivő németek például lehet, hogy ott sem lesznek az Eb-n. „Rengeteg munkával, sok képzéssel elértük, hogy egy jól menedzselt korosztály a második kalapba verekedje magát, ez mindenképpen pozitív. Hosszabb távon az első kalapba szeretnénk tartozni, de ehhez rengeteg munka, és nem kevés szerencse is kell.”

roth antal

A csapat olimpiai esélyéről a szakember szerint korai beszélni. „Először a két hátralevő selejtezőnket kell megnyernünk, aztán a pótselejtezőt. Aztán be kell kerülnünk az Eb-n a legjobb négy közé. Illetve lehet, hogy az öt közé is elég, majd meglátjuk, mert még lehet, hogy változtatnak a kiíráson, jelenleg ugyanis több brit csapat is jól áll a csoportjában, és ezek a válogatottak az olimpián nem indulhatnak el. 14 éve már, hogy utoljára olimpián jártunk, fantasztikus lenne, ha a 96-os atlantai játékok után mi lehetnénk a következők, akik kijutnak.”

A boszniai mérkőzésről látványosan hiányzott Koman Vladimir, aki egy félidőt kapott a felnőtt válogatottban. Róth elmondta, tökéletesen egyetért azokkal az elvekkel, amik szerint a felnőtt válogatott a legfontosabb. „Tisztában vagyok vele, hogy előfordulhat, Koman Vladimir után újabb játékosok kapnak meghívót Egervári Sándortól."

"Ez az én munkámat nyilvánvalóan megnehezíti, de tudnia kell mindenkinek, az A válogatott érdeke mindig elsődleges az utánpótlással szemben. Ha Egervári Sándor úgy látja, a felnőtt csapat segítségére lehet egy-egy játékos, állnak rendelkezésére, mi pedig megpróbáljuk pótolni őket. Az sajnos a meccsek közti rövid idő miatt szóba sem kerülhet, hogy itt is, ott is pályára lépjenek játékosok.”

Szeptember 4-én Walest, 7-én Bosznia-Hercegovinát fogadjuk. Már a britek ellen a csoport élére állhatunk, Bosznia ellen akár már egy döntetlen is elég lehet a csoportgyőzelemhez, mert az utolsó fordulóban Wales Olaszországban játszik.