Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Veszteséges lehet a németországi foci vb

MTI
2001.12.14. 19:11
Gerhard Mayer-Vorfelder, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke szerint veszteséges lesz a 2006-os világbajnokság, ha a FIFA nem tudja támogatni az esemény lebonyolítását.

"A 2002-es vb házigazdái, a japánok és a koreaiak összesen 200 millió dollárt kaptak a nemzetközi szövetségtől. A FIFA nekünk is megígérte ezt az összeget - mondta a sportvezető. - A végrehajtó bizottság december 18-i ülésén kizárólag a FIFA gazdasági helyzete szerepel napirenden, utána valószínűleg eldől, hogy számíthatunk-e a pénzre. Ha nem, akkor ráfizetünk a vb megrendezésére."

Mayer-Vorfelder úgy véli, hogy a FIFA anyagi gondjait nem lehet kizárólag marketingcégének, az ISMM-ISL-nek a csődjével magyarázni. "Az 1998-as franciaországi világbajnoksághoz képest a televíziós jogdíjak ára a tízszeresére emelkedett, ebből következik, hogy a FIFA bevételei is ennyivel nőttek. Nem tudom, mi történik a háttérben, de valami nincs rendben. "

Németországban pénteken járt le a jelentkezési határidő a 2006-s vb-mérkőzéseinek házigazdaságára: a tizenkét helyre tizenhat város - Hannover, Nürnberg, Mönchengladbach, Lipcse, München, Kaiserslautern, Berlin, Düsseldorf, Gelsenkirchen, Hamburg, Leverkusen, Frankfurt, Stuttgart, Köln, Dortmund, Bréma - pályázott.

Az új stadionok felépítése, illetve a régiek rekonstrukciója összesen 3.2 milliárd márkába kerül majd. Több német lap szerint a városvezetések a világbajnokság miatt elvesztették józan ítélőképességüket.