Olivér
4 °C
8 °C

Újabb vita a FIFA és az UEFA között

MTI
2002.03.26. 18:40
Két hónappal a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökválasztó kongresszusa előtt újabb vita van kialakulóban az elnök Joseph Blatter, illetve az európai szövetség elsőszámú vezetője, Lennart Johanson között. A svéd sportdiplomata legutóbb azt rótta fel svájci kollégájának, hogy Európa súlyát igyekszik csökkenteni.

Blatter a közelmúltban azt mondta, hogy nehéz olyan végrehajtó bizottsággal együtt dolgozni, amelyben az egyik földrésznek nyolc képviselője van. A jelenleg érvényben lévő szabályzat szerint a FIFA elnökét közvetlenül a kongresszus választja meg, a vb-tagokat viszont a kontinentális szövetségek delegálják. A 24 fős testületben Európának kétszer annyi - nyolc - küldötte van, mint a mögötte legerősebb afrikai, illetve ázsiai szövetségnek.

Johansson éppen ezt használta ki, amikor nemrégiben 13 támogatót szerzett a FIFA pénzügyi átvilágításának elrendeléséhez. Blatter azt szeretné, ha a 2004-ben esedékes centenárium kapcsán modernizálásra kerülne sor a legnépszerűbb sportág nemzetközi szervezetének működésében.

- Nem jó, hogy egy elnök csak azért, mert támadások érték, meg akarja változtatni az alkotmányt - reagált Johannson. - Semmi értelme sincs az UEFA-t, vagy a többi kontinentális szövetséget támadni. Már csak azért sem, mert ezek valamennyien sokat tesznek a sportág fejlesztéséért.

- Szó sincs Európa befolyásának csökkentéséről. Egyetlen elnök sem tud tevékenykedni az európaiak támogatása nélkül. Joseph Blatter csupán modernizálni akarja a jelenlegi rendszert - érkezett az azonnali válasz a FIFA központjából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?