Újabb vita a FIFA és az UEFA között

MTI
2002.03.26. 18:40
Két hónappal a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökválasztó kongresszusa előtt újabb vita van kialakulóban az elnök Joseph Blatter, illetve az európai szövetség elsőszámú vezetője, Lennart Johanson között. A svéd sportdiplomata legutóbb azt rótta fel svájci kollégájának, hogy Európa súlyát igyekszik csökkenteni.

Blatter a közelmúltban azt mondta, hogy nehéz olyan végrehajtó bizottsággal együtt dolgozni, amelyben az egyik földrésznek nyolc képviselője van. A jelenleg érvényben lévő szabályzat szerint a FIFA elnökét közvetlenül a kongresszus választja meg, a vb-tagokat viszont a kontinentális szövetségek delegálják. A 24 fős testületben Európának kétszer annyi - nyolc - küldötte van, mint a mögötte legerősebb afrikai, illetve ázsiai szövetségnek.

Johansson éppen ezt használta ki, amikor nemrégiben 13 támogatót szerzett a FIFA pénzügyi átvilágításának elrendeléséhez. Blatter azt szeretné, ha a 2004-ben esedékes centenárium kapcsán modernizálásra kerülne sor a legnépszerűbb sportág nemzetközi szervezetének működésében.

- Nem jó, hogy egy elnök csak azért, mert támadások érték, meg akarja változtatni az alkotmányt - reagált Johannson. - Semmi értelme sincs az UEFA-t, vagy a többi kontinentális szövetséget támadni. Már csak azért sem, mert ezek valamennyien sokat tesznek a sportág fejlesztéséért.

- Szó sincs Európa befolyásának csökkentéséről. Egyetlen elnök sem tud tevékenykedni az európaiak támogatása nélkül. Joseph Blatter csupán modernizálni akarja a jelenlegi rendszert - érkezett az azonnali válasz a FIFA központjából.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás