Orsolya
10 °C
21 °C

Hamisítványnak tartják Pelé elárverezett mezét

MTI
2002.03.27. 16:49
Egy ismeretlenségbe burkolózó telefonáló 157 750 fonttal nyerte meg azt az árverést, amelyen az 1970-es labdarúgó-világbajnokság döntőjében pályára lépő Pelé 10-es számú meze volt a tét.

A londoni Christie,s aukciós ház eredetileg 30-50 ezer font körüli összegre számított, a minden várakozást felülmúló végeredmény óriási rekordnak számít ebben a "kategóriában". Az eddigi csúcsot az 1966-os vb-n győztes angol válogatott legendás játékosának, Geoff Hurstnek a trikója tartotta, amely 2000. szeptemberében 91 750 fontért kelt el.

A dél-amerikai futball-legenda által viselt becses ruhadarabot az olasz Roberto Rosato ajánlotta fel árverésre: Pelé állítólag vele cserélt mezt a lefújás után. Az egykori brazil szövetségi kapitány, Mario Zagallo korábban azonban azt mondta, hogy szerinte csalás húzódik meg az eset mögött.

- Ez azért nem lehetséges, mert az első félidőben hordott trikót nekem adta, a fiamnak még mindig megvan. Azt pedig, amelyikben a második 45 percet végigjátszotta, Chirol pályaedzőnek ajándékozta, azt az ő gyermeke őrzi - mondta a 71 éves mester.

A Christie,s szóvivője megjegyezte: hallottak Zagallo kijelentéséről, de megbizonyosodtak arról, hogy tényleg az eredeti mez kerül-e kalapács alá.