Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boniek lett a lengyel kapitány

MTI
2002.07.08. 10:14
A sikertelen világbajnoki szereplés miatt menesztett Jerzy Engel helyett a jövőben a legendás Zbigniew Boniek lesz a magyarokkal azonos Eb-selejtező csoportban érdekelt lengyel labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

- Váratlanul jutottam a lehetőséghez, pedig sokáig nem is gondoltam rá. Jerzy Engel távozása után számomra is meglepő módon kerültem a jelöltek közé, de napról-napra jobban vonzott a feladat - mondta a Juventus és az AS Roma egykori világklasszis csatára. - Utálok veszíteni, ugyanakkor tudom, hogy minden azokon múlik, akik a pályán vannak. Látok reményt a sikerre. Játékosként sokat tettem a lengyel futballért, most edzőként bizonyíthatok. Egyértelmű a cél: be kell jutnunk a következő Európa-bajnokság 16-os döntőjébe!

A most 46 éves Boniek 80-szor szerepelt a lengyel válogatottban, 24 gólt szerzett. Tagja volt az 1982-es világbajnokságon bronzérmes együttesnek, abban az évben Európa 3. legjobb labdarúgójának választották. A Juventusszal 1984-ben KEK-et, egy évvel később BEK-et nyert.

Edzőként már korántsem volt ilyen sikeres: a Lecce, a Pisa és a Bari trénereként dolgozott, de csak rövid ideig. Az elmúlt években a szövetség alelnöke volt.

Az Eb-selejtező 4. csoportjában 2003. március 29-én lesz a lengyel-magyar, s 2003. október 11-én a magyar-lengyel meccs.