Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A FIFA posztumusz érdemrendet ad Kubala Lászlónak

MTI
2002.07.29. 19:12
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség posztumusz érdemrendet adományoz a május 17-én, 74 éves korában elhunyt Kubala Lászlónak, az 1950-es évek legendás játékosának.
A FIFA azért részesíti elismerésben, mert "hosszú pályafutása során rendkívül sokat tett a futballért".
Kubala egyedülálló rekordként három válogatottban is szerepelt: a magyarban háromszor, a csehszlovákban hatszor, majd a spanyolban - már világklasszisként - tizenkilencszer. Ezeken a mérkőzéseken összesen 15 gólt lőtt.
Magyarországon a Ferencvárosban és a Vasasban, Csehszlovákiában az SK Bratislava színeiben játszott, majd egy rövid olaszországi kitérő után 1951 és 1963 között az FC Barcelona futballistája volt. 1999-ben a katalán klub történetének legjobbjának választották Johann Cruyff és Diego Maradona előtt.
Spanyolországban négy bajnoki és hat kupaelsőségből vette ki a részét, továbbá csapatával kétszer a VVK-t (az UEFA Kupa elődjét) is elhódította. Megfordult még az Espanyol együttesénél, majd Kanadában és Svájcban szerepelt.
Edzőként szintén sok sikert ért el: 11 éven át volt a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, 1992-ben az olimpiai együttes másodedzőjeként aranyérmes lett, az FC Barcelonával pedig 1982-ben KEK-et nyert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?