Valér
-2 °C
0 °C

Ausztrál pályázat a 2014-es foci vb-re?

MTI
2002.11.13. 15:04
Egy magas rangú ausztrál politikus svájci látogatása során bejelentette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek, hogy a kontinensnyi ország pályázik a 2014-es világbajnokság megrendezésére.

Michael David Rann, Dél-Ausztrália szövetségi állam miniszterelnöke szerint a FIFA által hangoztatott rotációs elv alapján reálisan ekkor kerülhetne rájuk a sor.

- Mivel négy év múlva Németországban, 2010-ben pedig várhatóan Afrikában lesz a vb, az azt követő kiírás lehet az első, amelyre érdemes kandidálnunk - mondta. - Siker esetén Sydney, Melbourne, Adelaide és Brisbane lenne a mérkőzések négy fő helyszíne.

Rann bejelentése alaposan meglepte a véletlenül éppen Ausztráliában tartózkodó Joseph Blattert, s a FIFA első embere azonnal találkozót kért John Howard miniszterelnöktől, hogy magyarázatot kapjon az ötlettel kapcsolatban. A megbeszélés után Howard elárulta, hogy azt mondta vendégének: nem igazán tudja hova tenni Rann felvetését.

- Elég nehéz úgy sikerre vinni egy tervet, hogy előtte senkivel sem konzultálunk - kommentálta a történteket Howard. - Számomra inkább politikai fogásnak tűnik ez az egész.

A zavart csak tetézi, hogy az ausztrálok valóban szeretnének vb-t rendezni, és Victoria-, valamint Új-Dél-Wales állam elöljárói már augusztusban jelezték, hogy készek vendégül látni a monstre sporteseményt. Az anyagi gondokkal küszködő labdarúgó szövetség azonban felfüggesztette a pályázat előkészítését, s csak egy alapos gazdasági elemzés után akar arra visszatérni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!