Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Béketárgyalásra hívják az angol és a török szövetség vezetőit

MTI
2003.09.11. 16:06
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) béketárgyalásra hívja az angol és török labdarúgás vezetőit Zürichbe. Az UEFA azért kezdeményezte a találkozót, mert ugyan még egy hónap hátra van a csoportelsőségről döntő Törökország-Anglia Európa-bajnoki selejtező összecsapásig, de már most rengetegen tartanak egy esetleges vérfürdőtől.

Sven-Göran Eriksson, az angolok szövetségi kapitánya például kijelentette, hogy az a szurkoló, aki Isztambulba utazik, az életével játszik. A svéd szakember kijelentése csak fokozta az amúgy is könnyen felkorbácsolódó kedélyeket, hiszen erre mondatra a Török Labdarúgó Szövetség elnöke, Hanuk Ulusoy meglehetősen durván, magából kikelve reagált.

- Mindkét ország képviselőit szeretnénk meghívni az UEFA főhadiszállására, hogy végre nyugodtan meg tudják beszélni a problémáikat, hiszen senki sem szeretné, ha eldurvulna a helyzet. Az is a feladataink közé tartozik, hogy megteremtsük a kellő atmoszférát egy jó futballmeccshez - nyilatkozta az UEFA kommunikációs igazgatója, Mike Lee.

A török-angol viszály még 2000 áprilisában vette kezdetét, amikor is a Galatasaray-Leeds United UEFA-kupa-mérkőzés előtti estén heves összecsapások törtek ki a stadion környékén, s két angol szurkoló is életét vesztette.

A gyűlölködés még mindig tart, hiszen a selejtezők első körében, amikor a félholdas válogatott Sunderlandbe látogatott, 90 személyt kellett őrizetbe venni, s a dobálózásban egy török szurkoló megsérült.

A Törökország-Anglia Eb-selejtezőt október 11-én rendezik Isztambulban, ami után a győztes csapat automatikusan kijut a 2004-es portugáliai kontinensviadalra, míg a második helyezett pótselejtezőre kényszerül.