Szilárda
0 °C
6 °C

Völler több németet akar a Bundesligában

MTI
2003.10.03. 09:54
Rudi Völler, a vb-ezüstérmes német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint aggasztóan kevés hazai játékos szerepel a Bundesligában, s ez ellen sürgős lépéseket javasol.

"Meg kell beszélni ezt a problémát, annak tükrében is, hogy máshol mi a helyzet" - mondta a játékosként világbajnok szakember.

A statisztikai adatok Völler véleményét támasztják alá: a bajnokságban a pályára lépők több mint 60 százaléka külföldi, miközben a többi nagy európai pontvadászatban ez az adat 33 és 46 százalék között mozog.

A probléma egyik oka valószínűleg az, hogy a Bundesligában a csapatoknak öt Európai Unión kívüli labdarúgó szerződtetése engedélyezett, ugyanakkor Olaszországban csupán háromé.

A hazai játékosok előtérbe helyezését a német szövetség elnöke, Gerhard Mayer-Vorfelder szintén támogatja, ugyanakkor több klub, így a Bayern München is ellenzi, hogy a külföldiek igazolásának lehetőségét szűkítsék.

"Az tény, hogy a csatárok 70 százaléka külföldi, mint ahogy az is, hogy a gólok 72 százalékát nem német szerzi a Bundesligában, s ez szomorú" - mondta Mayer-Vorfelder.