Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Megmenekült a csődtől a Leeds United

MTI
2004.03.19. 19:08
Adósságleírással és átütemezéssel kombinált 30 millió fontos átvételi tranzakció révén megmenekült a teljes csődtől a Leeds United, az angol labdarúgó első liga régóta súlyos pénzügyi nehézségektől senyvedő sereghajtója.

A hitelezőkkel kötött, pénteken bejelentett egyezség szerint a Leeds United 100 millió fontnyi lejárt adósságából a magánhitelezőknek egyelőre 20 millió fontot fizetnek ki, 80 milliót pedig a vevő, az Adulant Force Limited nevű konzorcium átvesz.

A tranzakció alapján a csapatot átvevő konzorcium 10 millió fontos tőkefeltöltést hajt végre, és birtokába kerül a csapat Elland Road-i stadionja, valamint a vele szomszédos edzőpálya.

A csapat elnöki posztjára a konzorcium vezetője, Gerald Krasner kerül.

A Leeds United, amely egy-két évtizede még az angol futball egyik legjobban hangzó neve volt, az elmúlt néhány évben súlyosan eladósodott, főleg játékosvásárlások és a játékosoknak kifizetett sztárgázsik miatt.

A csapat legtöbbet kereső tagja heti 67 ezer, vagyis évente 3,5 millió fontot (1,3 milliárd forintot) visz haza. Igaz, ezzel sincs a fizetési élvonalban: a világ leggazdagabb futballklubjában, a szintén angol Manchester Unitedben nem szokatlan a heti 90 ezer fontos fizetés sem.