Emőke
-4 °C
9 °C

Kórházban köszöntötték Puskás Öcsit

MTI
2004.04.06. 17:15
A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetői, valamint a játékostársak kedden a Kútvölgyi úti kórházban köszöntötték 77. születésnapja alkalmából Puskás Ferencet.
Az ünnepségen részt vett Bozóky Imre MLSZ-elnök, Berzi Sándor főtitkár, Szepesi György tiszteletbeli elnök, az Aranycsapat részéről Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Sándor Károly és Várhidi Pál, valamint további játékostársak, Machos Ferenc, Rákóczi László, Rudas Ferenc és Szusza Ferenc.
Puskás Ferenc minden idők egyik legnagyobb labdarúgója, a világszerte legnépszerűbb, legismertebb magyar sportember április 2-án ünnepelte születésnapját. Hazai pályafutása során 349 bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett. A nemzeti tizenegyben 18 évesen mutatkozott be, majd 85 válogatott mérkőzésen 84 gólt lőtt. Az Aranycsapat felejthetetlen kapitányaként részese volt Helsinkiben az olimpiai győzelemnek, Londonban az angolok elleni 6-3-as diadalnak és egyik szenvedő hőse a svájci világbajnokság berni döntőjében elszenvedett vereségnek. Az 50-es évek végétől a világhírű Real Madridban folytatta pályafutását, hat bajnokság, három BEK-győzelem főszereplője lett. A királyi klub mezében játszott 372 mérkőzésen 324 gólt szerzett. A chilei világbajnokságon a spanyol, később a Világ- majd az Európa-válogatottban is játszott. Az 1967-ben kezdett edzői pályafutása során tucatnyi országban tevékenykedett, 1993-ban négy mérkőzésen a magyar válogatottat is irányította.
Hetvenedik születésnapján, Juan Antonio Samaranch, a NOB akkori elnöke személyesen köszöntötte és nyújtotta át neki az Olimpiai Érdemrendet. Később megbetegedett, s már évek óta a Kútvölgyi kórház egyik különszobájának lakója.