Béla
12 °C
27 °C

Legelőn edzenek az iraki futballisták

MTI
2004.04.10. 16:13
A német Bernd Stange nem csak szövetségi kapitány Irakban, megváltónak tekintik, és bíznak abban, hogy sikerül neki megvalósítania nagy álmát: kijuttatni az együttest a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságra.
Az 55 éves szakvezetőnek nap mint nap rendkívül nehéz körülményekkel kell megküzdenie, ugyanakkor szerencsés helyzetben is van, mert az iraki játékosok többsége igen képzett. A válogatott a közelmúltban szerepelt a Béke Kupa elnevezésű iráni tornán, ahol általános meglepetésre 1-0-ára legyőzte a házigazdát.
- Bagdadban valóságos népünnepély tört ki, olyan hangulat volt, mint amikor bejelentették Szaddam Husszein fiainak a halálát - mesélte az ősz hajú tréner. - Az iraki játékosok tehetségesek, de a körülmények nagyon sanyarúak. A stadionokat víz hiányában nem tudjuk használni, így estefelé a főváros melletti kecskelegelőn edzünk. A mérkőzéseinket is kénytelenek vagyunk külföldön játszani, hazai pályánk most a szíriai szövetség jóvoltából Damaszkuszban van.
A pénzhiány általános Irakban, és a szövetségnek is rendkívül nehéz az anyagi helyzete. Stange például februárban kapott utoljára fizetést, de ennek ellenére kitart és eltökélt: "Nem a pénz az elsődleges mozgatóerőm. Ki szeretnék jutni a csapattal a világbajnokságra. A játékosokban megvan ehhez a kellő tudás, és éhesek is a sikerre. Ha együtt marad a csapat és fegyelmezetten játszik, bármi megtörténhet. "