Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A Chelsea volt elnöke vette meg a Leedset

MTI
2005.01.21. 11:18
A Chelsea korábbi elnöke, Ken Bates tízmillió fontért megvásárolta az angol labdarúgás egyik legszebb hagyományokkal rendelkező csapatát, a jelenleg csak a második osztályban szereplő Leeds Unitedet. A 73 éves vezető 51 százalékos tulajdonrészt szerzett. "A megállapodás hosszú távon is biztosítja a Leeds United létét, s bízom abban, hogy Bates úr elképzelései sikeresek lesznek. Hiszünk abban, hogy folytatódik a pénzügyi konszolidáció, s még előre is lépünk" - mondta Gerald Krasner, a klub távozó elnöke.

Hírügynökségi jelentés szerint a Leeds nemrég még több mint 100 millió fontos adósság-állománya jelenleg már "csak" 24 millió. A Leeds United 2003 tavaszán a pénzügyi összeomlás szélén állt, s noha a Krasner vezetésével érkezett konzorcium révén megmenekült, tavaly már nem kerülte el a kiesést a Premier League-ből.

Pedig nemrég még Anglia legreményteljesebb együttese volt a yorkshire-i gárda, amelynek játékosa volt többek között az angol válogatott kapus Paul Robinson, valamint Alan Smith, Harry Kewell, Mark Viduka, Rio Ferdinand, Jonathan Woodgate, Lee Bowyer, Jimmy Floyd Hasselbaink. Négy évvel ezelőtt az együttes elődöntős volt a Bajnokok Ligájában, jelenleg azonban csak a 14. helyen áll a 24-csapatos másodosztályban.

Bates még 1982-ben vette meg az akkor komoly pénzügyi nehézségekkel küszködő Chelsea-t, s Roman Abramovics két évvel ezelőtti hatalomátvételét követően távozott a londoniaktól.