György
14 °C
24 °C

Putyin jó barátja lehet az Orosz Labdarúgó Szövetség új elnöke

MTI
2005.02.05. 14:23
Vlagyimir Putyin orosz államfő jóbarátja, Vitalij Mutko lehet az ország labdarúgó-szövetségének új elnöke a távozó Vjacseszlav Koloszkov helyett.

A 46 éves Mutkó - aki tagja az orosz Parlament felsőházának, és a Zenit Szanktpetyerszburg csapatának vezetője - a szentpétervári körzet futballszövetségének támogatását élvezi. Ő volt a labdarúgóliga elnöke 2001 és 2003 között, s Putyinnal együtt kezdte politikai karrierjét az ország második legnagyobb városában.

Rajta kívül a korábbi válogatott kapus, az Összorosz Labdarúgó Szervezet pártfogoltja, Anzor Kavazasvili indul az április 2-i tisztújító közgyűlésen.

A közel 26 éve elnök Koloszkov azért mondott le, mert - mint utalt rá - a Kremlből is nyomás nehezedett rá, noha elismeri a többek között a tavaly nyári gyászos Eb-szereplés miatt neki tett szemrehányások jogosságát. A leköszönő elnök - aki tagja a nemzetközi és az európai szövetség végrehajtó bizottságának is - 2003 végén szerzett újabb ötéves mandátumot, a 96 szavazati jogú közgyűlési küldött közül 95-nek a támogatását nyerve el.

Az orosz szövetségben már csak azért is lényeges, hogy az elnök élvezi-e a kormány bizalmát, mert az ország pályázik a 2012-es Eb megrendezésére. A kontinenstornának ezen kívül Magyarország Horvátországgal, Lengyelország Ukrajnával, valamint "szólóban" Görögország, Olaszország, Románia, Törökország és általános meglepetésre Azerbajdzsán szeretne otthont adni.