Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az ázsiai futballszövetség versenyeztetné Ausztráliát

MTI
2005.03.23. 11:30
Az Ázsiai Labdarúgó Konföderáció (AFC) támogatja azt az ötletet, hogy az ausztrál együttes ezentúl indulhasson a földrész csapatainak tornáin, többek között a világbajnoki selejtezőkön. Most már csak a nemzetközi szövetség (FIFA) hozzájárulása hiányzik az ötlet valóra válásához, de nagy valószínűséggel az is hamarosan megszületik.

Az ausztrálok régóta küzdenek azért, hogy átkerüljenek az AFC-hez, ezzel ugyanis az eddigieknél magasabb színvonalú összecsapásokon edződhetnének, ráadásul esélyük lenne arra, hogy közvetlenül biztosítsák helyüket a világbajnokságokon. Az óceániai selejtező győztese, vagyis az esetek döntő többségében Ausztrália a dél-amerikai kvalifikációs sorozatból kapott ellenfelet a vb-részvétel kiharcolására, s többnyire "elvérzett". Akadt ugyan olyan eset is, amikor ázsiai alakulattal szemben - 1997-ben Irán ellenében - maradt alul a pótselejtezőn, az ottani kvalifikációs sorozatban való részvétel azonban mindenképpen komolyabb esélyt jelentene a számára.

A 2006-os vb-n például Ázsiát négy automatikus hely illeti meg, s a selejtezőt ötödik helyen záró gárda a közép- és észak-amerikai térség (CONCACAF) negyedikjével mérkőzik az elitmezőnybe kerülésért. Ausztrália az esetleges mostani váltás ellenére értelemszerűen csak a 2010-es kvalifikációs sorozatban szerepelhetne Ázsiában, most még - feltételezve újabb óceániai sikerét - a dél-amerikai ötödikkel kell megküzdenie a németországi fellépésért. A távoli földrész futballistái eddig csupán egyszer, 1974-ben szerepeltek világbajnoki döntőben.

Az AFC mostani állásfoglalását követően az ausztrál szövetségnek hivatalosan kérnie kell az átlépés engedélyezését a FIFA-tól.