Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Zavargások és horogkeresztek a Lazio-Livorno meccsen

MTI
2005.04.12. 13:19
Újabb szélsőjobboldali incidens történt a rasszista híveiről is ismert Lazio mérkőzésén vasárnap az olasz labdarúgó-bajnokságban.

A Livorno ellen 3-1-re megnyert találkozó során a hazai hívek horogkeresztes zászlókat lengettek, és a Benito Mussolini egykori diktátort dicsőítő jelszavakat skandáltak. A lelátókon több helyütt SS-szimbólumok, illetve "Róma fasiszta város" feliratú transzparensek voltak láthatók, ezeket a rendezők nem távolíttatták el a meccs végéig. Sőt, még a pénteken örök nyugalomra helyezett II. János Pál pápa emlékére tartott egyperces gyászszünetet is náci rigmusok zavarták meg.

Az összecsapás után a két szurkolótábor is egymásnak esett a Vatikán közelében lévő San Pietro pályaudvaron, ugyanis a Livorno hívei közismerten baloldali érzelműek. A több kirakatot is "érintő" rendbontásnak a rendőrség vetett véget, amely dorongokat, könnygázgránátokat és botokat foglalt le, továbbá 190 személyt előállított.

Giuseppe Pisano belügyminiszter kijelentette, hogy végső esetben bezárhatják azokat a stadionokat, amelyek kiemelt biztonsági kockázatot jelentenek.

"Szeretném leszögezni, ha választanom kell a biztonsági személyzet testi épsége és a mérkőzések nyilvánossága között, akkor nem fogok habozni, bezárjuk azokat az arénákat, amelyek veszélyesek."