Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ausztráliát Ázsiához sorolta a FIFA

MTI
2005.06.29. 17:51
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elfogadta az ausztrálok kérését, így a csapat a jövőben az Ázsiai Labdarúgó Konföderáció (AFC) tornáin vesz részt, beleértve a világbajnoki selejtezőket is.

Az ausztrálok régóta küzdöttek azért, hogy átkerüljenek az AFC-hez, ezzel ugyanis az eddigieknél magasabb színvonalú összecsapásokon edződhetnek, ráadásul esélyük lenne arra, hogy közvetlenül biztosítsák helyüket a vb-ken.

"Nem volt nehéz meghozni a döntést, hiszen mindkét fél ezt a megoldást akarta. Az ausztrálok hosszú ideje egyeduralkodók voltak a kontinensükön, így a többi csapatnak gyakorlatilag esélye sem volt, hogy kijusson a világbajnokságra" - nyilatkozta Sepp Blatter, a FIFA elnöke.

Az óceániai selejtező győztese, vagyis az esetek döntő többségében Ausztrália a dél-amerikai kvalifikációs sorozatból kapott ellenfelet a vb-részvétel kiharcolására, és többnyire "elvérzett".

A 2006-os vb-n Ázsiát négy automatikus hely illeti meg, és a selejtezőt ötödik helyen záró gárda a közép- és észak-amerikai térség (CONCACAF) negyedikjével mérkőzik az elitmezőnybe kerülésért.

Ausztrália az esetleges mostani váltás ellenére értelemszerűen csak a 2010-es kvalifikációs sorozatban szerepelhetne Ázsiában, most még - feltételezve újabb óceániai sikerét - a dél-amerikai ötödikkel kell megküzdenie a németországi fellépésért. A távoli földrész futballistái eddig csupán egyszer, 1974-ben szerepeltek világbajnoki döntőben.