Ágnes
-1 °C
2 °C

Megvétózta az EU az UEFA előírásait

MTI
2005.09.29. 21:30
Az Európai Unió (EU) jogszabályellenesnek és diszkriminatívnak ítélte az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) sajátnevelésű játékosokra vonatkozó előírását, amely a következő szezontól lépne életbe. Az EU a szabály módosítására szólította fel az UEFA-t.

Az európai szövetség a következő idénytől a nemzetközi kupákban szereplő klubok számára kötelező jelleggel előírja, hogy legalább négy huszonegy éven aluli, sajátnevelésű játékost kell benevezni a 2006/2007-es Bajnokok Ligája- és UEFA Kupa-sorozatra. Az a futballista számít sajátnevelésűnek, aki tizenöt éves kora után legalább három évig folyamatosan az adott klubban szerepelt.

Az EU szerint ez a megkötés a külföldiekkel szembeni diszkrimináció, ugyanis jogtalan előnyt biztosít a hazai futballistának a légióssal szemben.

Az UEFA évente növelné a sajátnevelésű futballisták számát a csapatok kereteiben, a tervek szerint a 2008/2009-es idényben már nyolc sajátnevelésű fiatalt kellene benevezni az európai kupákba. Az UEFA ettől a határozattól azt reméli, hogy a kluboknál a drága sztárok vásárlása helyett az utánpótlásnevelés kerül előtérbe. Az EU állásfoglalását az UEFA egyelőre nem kívánta kommentálni.