Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Sporthivatal Magyarországra hozatná Puskás relikviáit

MTI
2005.10.13. 18:15
Kapcsolódó cikkek (1)
A Nemzeti Sporthivatal (NSH) csütörtökön - a sajtóból - meglepetéssel értesült arról, hogy Puskás Ferenc családja angliai árverésen óhajtja értékesíteni azokat a legendás labdarúgó pályafutásához fűződő relikviákat, amelyek nemzeti értéket is képviselnek.

Ábrahám Attila, az NSH elnöke a meghökkentő hír hallatán egyeztetett Szabó Lajossal, a Sportmúzeum igazgatójával, aki elmondta: boldog és büszke lenne, ha ezek a tárgyak méltó helyükre, a magyar sport múltját megörökítő múzeumba kerülnének, már csak azért is, mivel jelenleg csupán egyetlen öregfiúk mezt őriznek az Aranycsapat csatárától.

Az NSH - ahogy az MTI-hez eljuttatott közleményben jelzi - megpróbál kapcsolatba lépni a Puskás-család vagyonát kezelő ügyvéddel és a családdal, hogy a helyzet áttekintése után sikerüljön megtalálni azt a megoldást, amely megakadályozza, hogy a nemzeti értékek külföldre vándoroljanak.

Az egyik vezető brit aukciósház, a Bonhams szerdán jelentette be, hogy november 2-án kalapács alá kerülnek Puskás emléktárgyai. A cég előzetes katalógusa szerint száznál több cikkre lehet majd licitálni, egyebek mellett az 1954-es világbajnokságon nyert ezüstéremre, amelynek becsült leütési ára 3-5 ezer font (1-1,8 millió forint), Puskás Aranycipőjére, amelytől a Bonhams 1000-1500 fontot vár, a Pelé által Puskás 75. születésnapjára küldött brazil válogatott mez, a brazil futball-legenda kézzel ráírt jókívánságaival, és az a futballcipő, amelyet a magyar játékos az 1952-es helsinki olimpia megnyert döntőjén viselt.