Piroska
-2 °C
5 °C

A Sportmúzeum befogadná a Puskás-relikviákat

MTI
2005.11.08. 17:44
A Sportmúzeum szívesen befogadná a Londonból Magyarországra hozott Puskás-relikviákat, illetve közülük a muzeális értékkel bíró darabokat - mondta Szabó Lajos, az intézmény igazgatója az Országgyűlés Ifjúsági és sportbizottságának keddi ülésén a Parlamentben. Szabó Lajos szerint egy magára valamit is adó Sportmúzeum nem létezhet Puskás Ferenc emléktárgyai nélkül.

"Különbséget kell azonban tenni az emléktárgyak között. A múzeum számára az eredeti relikviák jelentik a valódi értéket, ilyen például az a cipő, amelyben a legendás játékos futballozott" - mondta Szabó. "Ugyanakkor a hazahozott gyűjteményben olyan darabok is találhatók, mint a Puskás által aláírt tárgyak, melyek a gyűjtők számára felbecsülhetetlen értéket jelentenek, a múzeumban azonban nem állítanánk ki őket. A Sportmúzeum számára becslésem szerint a hazahozott tárgyak tíz százaléka lenne igazán érdekes."

Szabó az MTI-nek elmondta, hogy még nem vette fel a kapcsolatot Bodnár Györggyel, aki szerinte óriási tettet hajtott végre a relikviák Magyarországra hozatalával.

Szabó Lajos a bizottság segítségét kérte annak érdekében, hogy a 2012-es Eb-pályázat kapcsán felújítandó Puskás Ferenc Stadionban a Sportmúzeum állandó, a rangját megillető helyet kapjon. Úgy vélte, mivel a múzeum jelenleg bérli azokat a helyiségeket, melyeket használ, a zavartalan működéshez 2006-ra negyvenmillió forint állami támogatásra lenne szüksége. A bizottság ígéretet tett arra, megvizsgálja, honnan lehetne átcsoportosítani a szükséges összeget.