Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ausztrália büntetőkkel jutott a vb-re

MTI
2005.11.16. 14:32
Ausztrália labdarúgó-válogatottja 1974 után másodszor harcolta ki a világbajnoki részvételt, miután a pótselejtező szerdai visszavágóján kiélezett küzdelemben, 11-esekkel bizonyult jobbnak Uruguay csapatánál.íp> A kétszeres vb-aranyérmes dél-amerikaiak, akik négy éve ugyancsak pótselejtezőn vívták ki a vb-indulás jogát Ausztráliával szemben, 1-0-ás előnnyel érkeztek a sydneyi Olimpiai Stadionba. A 83 ezer néző buzdítása közepette a Parmában játszó Bresciano 35. percben elért találatával alakult összesítésben 1-1-re a párharc, s ez a kétszer 15 perces hosszabbításban sem változott.

A büntetőpárbaj hőse a német származású ausztrál kapus, Schwarzer volt, aki a Schalkében profiskodó Rodriguez, majd a Juventusban szereplő Zalayeta lövését is kivédte, így Aloisi gólja után már nem számított, hogy a másik oldalon a csapatkapitány Viduka is hibázott.

"Harminckét éve erről álmodtunk - mondta boldogan a vb-részvételt jelentő 11-est értékesítő Aloisi. - Elképzelni sem lehet szebb befejezést, 83 ezer ember drukkolt nekünk itt, és 20 millió ausztrál nézte ezt a meccset!"

Guus Hiddink, a PSV Eindhoven vezetőedzője július 22-én vette át "mellékállásban" a Socceroos irányítását, miután elődje, Frank Farina lemondott. A holland szakember az előző vb-n óriási meglepetésre a negyedik helyet szerezte meg a dél-koreai válogatottal.