Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nem lehet változtatni az Afrika Kupa időpontján

MTI
2006.01.18. 23:07
Issa Hayatou, az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) elnöke szerint nincs lehetőség arra, hogy az európai klubok által kifogásolt január helyett júniusban vagy júliusban rendezzék meg az afrikai válogatottak kontinensbajnokságát.

"Afrika nagy részén az európaiak által javasolt időszakban szünet nélkül szakad az eső, a pályák ilyenkor játékra alkalmatlanok, nem akarunk vízilabdatornát rendezni" - mondta Hayatou. "Az éghajlati viszonyok csak ebben az időszakban teszik lehetővé, hogy ideális időjárás mellett, futballra alkalmas körülmények között rendezzük meg a tornát".

Több európai klub is kérte az Afrika Kupa időpontjának módosítását. Európa legerősebb bajnokságaiban jelenleg is zajlanak a küzdelmek és a klubok nem szívesen mondanak le két-három hétre afrikai játékosaikról. A pénteken kezdődő Afrika Kupán a pályára lépő futballisták egyharmada Európa meghatározó bajnokságaiban szerepel.

"Az európai kluboknak jobban kellene tisztelniük az afrikai futballt" - mondta Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke. "A csapatok boldogok, ha tehetséges afrikai futballistát tudnak szerződtetni, de nem akarják őket visszaengedni a válogatottba, hogy hazájukat képviseljék."