Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Németország felfüggesztené a schengeni egyezményt a focivébén

MTI
2006.01.22. 14:10
Részlegesen felfüggesztené a német kormány a schengeni megállapodás alkalmazását határain a nyári futball-világbajnokság idejére - erősítette meg a berlini belügyminisztérium egyik szóvivője a Bild am Sonntag német lapnak.

Azt ugyan nem tervezik, hogy az egész vb idejére visszaállítsák az ellenőrzést a határokon, de ehhez az eszközhöz fog folyamodni a kormány rendkívüli esetekben, így például ha huliganizmusra hajlamos szurkolók beutazására lehet következtetni vagy ha szurkolók nagy tömege tart a német határ felé - mondta a szóvivő a vasárnaponként megjelenő lapnak.

Egyre valószínűbb, hogy a rendezvény ideje alatt a NATO-tól kölcsönvett AWACS felderítő repülőgépek fognak járőrözni a német légtér felett. "Még tisztázni fogom a NATO-val a részleteket, de minden bizonnyal fogunk AWACS-gépeket használni" - nyilatkozta Franz Josef Jung védelmi miniszter szintén a Bild am Sonntagnak.

AWACS-gépeket igénybe vettek a 2004-es athéni olimpia és a 2004-es portugáliai futball-vb biztosítására is.

Németország szomszédai közül Franciaország, Ausztria, Belgium, Hollandia és Luxemburg részese a schengeni övezetnek, Csehország és Lengyelország nem. Az övezet tagjai eltörölték a határellenőrzést közös határaikon.