Valér
4 °C
8 °C

Jövő csütörtökön temetik Bene Ferencet

MTI
2006.03.02. 19:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is megemlékezett Bene Ferencről, az Újpest legendás támadójáról, aki hétfőn, életének 62. évében váratlanul hunyt el.

A szervezet hivatalos honlapján terjedelmes írásban elevenítik fel a 76-szoros válogatott futballista karrierjének legemlékezetesebb pillanatait.

Az 1944. december 17-én született Bene 1961-ben mindössze 17 évesen szerződött Újpestre, majd egy év múlva már a nemzeti csapatban is bemutatkozhatott. A világ az 1964-es tokiói olimpián ismerte meg, ahol 12 gólt szerzett az aranyérmes magyar csapatban.

Bene nyolc bajnoki címet és három Magyar Kupát nyert a lila-fehér együttessel, ötször lett gólkirály. Az 1966-os angliai világbajnokságon a brazilokat 3-1-re legyőző válogatott egyik legjobbja volt. A találkozón szerzett gólját a mai napig minden idők egyik legszebb találataként emlegetik. A dél-amerikai gárdának 12 év után az volt az első veresége világbajnokságon.

Az UEFA krónikása szerint Bene igazi hős volt, aki sportszerűségével mindig jó példát mutatott a fiataloknak.

Rendkívül sikeres pályafutásának befejezéseként Finnországban játszott, Magyarországon a Volán, a Soroksár, majd a Kecskeméti SC együtteseit erősítette, még negyvenen túl is játszott.

Edzőként Újpesten, Norvégiában, a női válogatottnál és az olimpiai csapatnál pályaedzőként tevékenykedett.

A klasszist jövő csütörtökön, 14 órakor kísérik utolsó útjára a Megyeri úti temetőben. Bene Ferencet - akit 2005-ben Újpest díszpolgárává avattak - az Újpest FC, a IV. kerületi önkormányzat, a Belügyminisztérium, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is saját halottjának tekinti.