Mátyás
-6 °C
1 °C
Gyorskorcsolya
Percről Percre

Futball-vb: minden futballistának kötelező a szívvizsgálat

MTI
2006.03.06. 19:08
Az elmúlt évek tragédiái miatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arra készül, hogy a június kilencedikén kezdődő németországi világbajnokság előtt a résztvevő csapatok valamennyi játékosát kötelező szívvizsgálatnak veti alá.

Ezt Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának vezetője jelentette be a harminckét vb-válogatott szakvezetőjének, képviselőjének hétfői, düsseldorfi egyeztetésén.

"Mi a megelőzésre összpontosítunk. Nem tudjuk átvállalni a felelősséget az orvosoktól, a nemzeti szövetségektől viszont elvárjuk, hogy vizsgáltassák meg a futballistáikat, és adjanak igazolást arról, hogy megfelelő állapotban vannak. Annak elbírálása, hogy a labdarúgó jó egészségnek örvend-e, a szövetségek hatásköre" - tette hozzá Dvorak.

Kiemelte azt is, hogy a 12 vb-helyszínen összesen 125 defibrillátort helyeznek üzembe.

A FIFA doppingellenes harcáról is szó esett a tanácskozáson: az utóbbi két évben összesen 24 pozitív eset volt, ezek java része marihuána, illetve kokain fogyasztásából eredt. A nemzetközi szövetség összesítése alapján a doppingolási arány 0,05 százalék, ami lényegesen jobb, mint az összes sportra vonatkozó 0,5 százalékos arány.

Az utóbbi két vb-n nem regisztráltak doppingesetet, 1994-ben viszont akadt egy, az argentin Diego Maradona bukott le.