Vonakodva fogadja el a doppingkódexet a FIFA

MTI
2006.06.05. 22:43

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kész követni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA normáit, amelyek két évi eltiltást helyeznek kilátásba a pozitív mintát szolgáltatókkal szemben, bár a nemzeti futballszövetségek enyhítő körülmények esetén csökkenthetik a vétséget elkövetők büntetését. A FIFA végrehajtó bizottságának ajánlását a testület amerikai tagja, Chuck Blazer ismertette, egyértelművé téve, hogy a FIFA igenje változatlanul nemet is jelent egyúttal, hiszen továbbra is megengedné a nemzeti szintű mérlegelést, holott a WADA éppen azt erőlteti jó ideje, hogy a FIFA is feltétel nélkül fogadja el az egységes doppingbüntetési szabályozást.

A vb ajánlásáról a FIFA szerdán és csütörtökön esedékes kongresszusa dönt majd, ám ha ebben a "megengedő" formában fogadja el a 2 évet, bizonyos, hogy a feszültség fennmarad közte és a WADA között, amely felerészben NOB-, felerészben kormánytámogatással működik, s mostanra egyedül a labdarúgók világszövetségét nem tudta teljesen "megtörni". A FIFA tudniillik az egyetlen a jelentős sportszövetségek közül, amely mindeddig ellenállt és nem volt hajlandó aláírni a WADA doppingellenes kódexét.

A WADA már azzal is megfenyegette a FIFA-t, hogy vonakodása miatt a labdarúgás lekerülhet az olimpia műsoráról.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön