Benedek
-4 °C
5 °C

Ötezres ellentüntetés az ecuadori meccs helyszínén

MTI
2006.06.10. 17:52
Ötezren tüntettek szombaton a szélsőjobboldal és az idegengyűlölet ellen Gelsenkirchenben, a pénteki lengyel-ecuadori meccs helyszínén, miután a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) kisebb csoportja vonult fel a településen. A tüntetők között volt Norbert Lammert, a Bundestag elnöke és Franz Müntefering szociáldemokrata alkancellár is.

Az NPD tüntetését egy münsteri bíróság a közrend veszélyeztetésére hivatkozva betiltotta ugyan, de az alkotmánybíróság engedélyezte. Az alkotmánybíróság egyebek között azzal érvelt, hogy az NPD nincs betiltva, élhet a gyülekezés és a szólás szabadságának alkotmányos jogával, az alkotmányt nem lehet kiiktatni egy hónapra, mert éppen világbajnokság van.

"Az alkotmánybíróságnak nem az a feladata, hogy akadályozza züllött szélsőjobboldaliak kis csoportjának fellépését, a mi feladatunk megmutatni, hogy meggyőződésüknek nincs helye országunkban" - mondta Lammert.

A kb 200 szélsőjobboldalinak végül egy kilométerre rövidítették a felvonulási útvonalukat, s megszabták azt is, mennyi zászlót vihetnek magukkal.