Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Nem lesz zártkapus a török-magyar Eb-selejtező

MTI
2006.06.24. 16:24

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fellebbviteli bizottsága mérsékelte a törökök büntetését, amelyet a novemberi, Svájc elleni vb-pótselejtezőn kitört botrány miatt szabott ki. Így a magyarok elleni Eb-selejtezőre már Törökországban kerülhet sor. A török válogatottnak hat helyett három mérkőzést kell semleges pályán és zárt kapuk mögött lejátszani. A találkozókat az európai szövetség (UEFA) égisze alá tartozó ország(ok)ban és minimum 500 km-re a török határtól kell megrendezni. Amennyiben azonban ezen a három tétmérkőzésen, vagy az azt következő három találkozón rendbontásra kerül sor, az eredeti büntetés lép életbe.

Törökország 2007. szeptember 11-én vagy 12-én fogadja Magyarországot - ez lesz negyedik "hazai" Eb-selejtezője -, ezt a mérkőzést már valóban hazai pályán rendezheti.

A FIFA szintén csökkentette a verekedésben részt vett két játékos, a török Emre és a svájci Benjamin Huggel büntetését, így hat helyett csak négy mérkőzést kell kihagyniuk. A fellebbviteli bizottság ugyanakkor a pénzbüntetéseket jóváhagyta, így a török szövetségnek 135 ezer, a két futballistának pedig fejenként 9800 eurót kell fizetnie.

A magyar válogatottal azonos Eb-selejtezőcsoportba került törököknek a november 16-i, Svájc elleni isztambuli vb-pótselejtező lefújása után történtek miatt kell bűnhődniük. A játékoskijáróban a két együttes futballistái összeverekedtek egymással, a vendégek bántalmazásába a helyi biztonsági erők is beszálltak. Svájc 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal bizonyult jobbnak.