Natália
1 °C
7 °C

A harmadik ligába száműznék a Juventust

MTI
2006.07.04. 14:37
Az olasz labdarúgás legnagyobb bundabotrányát tárgyaló perben kedden az ügyész azt kérte a bíróságtól, hogy döntésével száműzze a címvédő Juventust a bajnokság harmadosztályába, azaz a Serie C-be. Stefano Palazzi emellett az ügyben érintett többi élvonalbeli klub, az AC Milan, a Fiorentina és a Lazio második ligába sorolását javasolta.

Az ügyész egyben az utóbbi két évben szerzett bajnoki címétől is megfosztaná a Juventust, amely mínusz hat ponttal kezdhetné a következő idényt. A Milan mínusz 3, a Fiorentina és a Lazio mínusz 15 pontról indulna.

Palazzi Luciano Moggira, a Juventus leköszönt igazgatójára, valamint Franco Carraróra, a szövetség (FIGC) lemondott elnökére ötéves eltiltás és 5000 eurós büntetés kiszabását kérte. Adriano Galliani ligaelnök, a Milan alelnöke két évig, Gianluca Paparesta játékvezető egy évig nem foglalkozhatna labdarúgással.

A FIGC által indított perben huszonhat klubvezetőt, játékvezetőt és asszisztenst vádoltak meg. A bundabotrányt kivizsgáló ügyész - aki összesen 62 személyt hallgatott ki - a nyomozás lezárta után 180 oldalas jelentést nyújtott át a bíróságnak.

Az olasz futball történetének legnagyobb botránya május ötödikén robbant ki. A kulcsfigura Moggi, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Carraro, és nem működhet közre a világbajnokságon Massimo De Santis FIFA-játékvezető.

A bíróság a tervek szerint július 10-én, azaz hétfőn hozza nyilvánosságra első fokú döntését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?