Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

A harmadik ligába száműznék a Juventust

MTI
2006.07.04. 14:37
Az olasz labdarúgás legnagyobb bundabotrányát tárgyaló perben kedden az ügyész azt kérte a bíróságtól, hogy döntésével száműzze a címvédő Juventust a bajnokság harmadosztályába, azaz a Serie C-be. Stefano Palazzi emellett az ügyben érintett többi élvonalbeli klub, az AC Milan, a Fiorentina és a Lazio második ligába sorolását javasolta.

Az ügyész egyben az utóbbi két évben szerzett bajnoki címétől is megfosztaná a Juventust, amely mínusz hat ponttal kezdhetné a következő idényt. A Milan mínusz 3, a Fiorentina és a Lazio mínusz 15 pontról indulna.

Palazzi Luciano Moggira, a Juventus leköszönt igazgatójára, valamint Franco Carraróra, a szövetség (FIGC) lemondott elnökére ötéves eltiltás és 5000 eurós büntetés kiszabását kérte. Adriano Galliani ligaelnök, a Milan alelnöke két évig, Gianluca Paparesta játékvezető egy évig nem foglalkozhatna labdarúgással.

A FIGC által indított perben huszonhat klubvezetőt, játékvezetőt és asszisztenst vádoltak meg. A bundabotrányt kivizsgáló ügyész - aki összesen 62 személyt hallgatott ki - a nyomozás lezárta után 180 oldalas jelentést nyújtott át a bíróságnak.

Az olasz futball történetének legnagyobb botránya május ötödikén robbant ki. A kulcsfigura Moggi, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Carraro, és nem működhet közre a világbajnokságon Massimo De Santis FIFA-játékvezető.

A bíróság a tervek szerint július 10-én, azaz hétfőn hozza nyilvánosságra első fokú döntését.