Auguszta
-3 °C
2 °C

Adómilliókat követelnek az UEFA-tól Svájcban

MTI
2006.10.09. 22:26

A berni adóhivatal hatszámjegyű svájci frank forrásadó befizetésére szólította fel az európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA). A határidő október vége. Az UEFA vitatja a követelés jogosságát és ha nem sikerül megállapodást kötni, akkor bírósághoz fordul. Maya Weber, az adóhatóság szóvivője a Sonntagszeitung című lapban elmondta, hogy az előző szezonban a Bajnokok Ligája csoportkörében az Ajax Amsterdam és az Arsenal svájci vendégszereplése után az UEFA komoly prémiumot fizetett ki a játékosoknak. Az ország törvényei előírják, hogy a külföldiek által kitermelt profit egyharmadát adó formájában be kell fizetni.

William Gaillard, az UEFA kommunikációs igazgatója szerint a futballszervezet nem a játékosoknak, hanem a kluboknak fizet és nem meccsenként, hanem az egész szezonra különít el egy összeget, melyeket a mutatott teljesítmény arányában oszt szét a csapatok között, de kizárólag egy meccs alapján senki sem kap pénzt, ezért Svájcban senki sem termelt profitot, ezért adót sem lehet fizetni.

A helyzetet bonyolítja, hogy 2008-ban Ausztria Svájccal közösen rendezi az Európa-bajnokságot. A két ország pályázati anyagában teljes adómentességet garantált az UEFA és a pályára lépő válogatottak számára. A svájci adóhivatal szerint a forrásadó fizetése alól az Eb sem ad felmentést és a két szövetség úgy tett ígéretet az adómentességre, hogy előtte nem egyeztetett az illetékesekkel. Ausztriában az adóhivatal is garantálja az adómentességet. "Nem lesz könnyű dolga a svájci adóhivatalnak, hiszen a válogatottak mindkét országban pályára lépnek és a kontinensbajnokság után kíváncsian várjuk, hogyan állapítják meg, melyik válogatott, mennyi pénzt keresett az ausztriai és mennyit a svájci eredményeivel" - mondta Gaillard.