Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Politikus lett a foci-vb-döntő bírója

MTI
2007.05.11. 17:20

Horacio Elizondo labdarúgó-bírót, aki a 2006-os vb-döntőn kiállította a francia Zinédine Zidane-t, kormánya tagjává nevezte ki Nestor Kirchner argentin elnök. Az új államtitkár-helyettes legfőbb feladata a labdarúgó stadionokban tapasztalható erőszak megfékezése lesz.

A ma 43 éves focibíró akkor vonult be végleg a sporttörténelembe, amikor 2006. július 9-én piros lapot adott a francia labdarúgó válogatott legendás kapitányának, Zinédine Zidane-nak, aki a mérkőzésen annyira elvesztette a fejét, hogy mellbefejelte az őt szánt szándékkal ingerlő olasz játékost, Marco Materazzit.

Elizondo hivatalosan a sportprogramok koordinálásával fog foglalkozni, külön erre a célra létrehozott államtitkár-helyettesi rangban. A határozottan döntő bíró óvatosan nyilatkozott új feladatáról. "Rövid távon az erőszakot nem lehet felszámolni. Ez közép- és hosszú távú feladat. Az új nemzedékeknek készen kell állniuk erre a kulturális változásra, amelyet a társadalom jelentős része sürget."

Ami ennek módszerét illeti, a sajtónak kifejtette: "Semlegesíteni kell a barrabravákat, a szurkolók szövetségeit, amelyek a fő felelősei az argentin stadionokat elöntő erőszaknak".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!