Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Gondban a 2010-es foci-vb szervezői

MTI
2007.05.24. 19:56
Jabu Moleki dél-afrikai pénzügyminiszter-helyettes elismerte, hogy akadnak nehézségek a 2010-es labdarúgó-világbajnokság stadionjainak építéseinél, illetve felújításainál, de kijelentette: a létesítmények időben elkészülnek.

"Kevés a megfelelően képzett szakember és építőanyagból sem áll mindenhol annyi rendelkezésre, amennyire szükség lenne, de ezeket a gondokat meg fogjuk oldani és 2009. október 31-re, a nemzetközi szövetség által megjelölt határidőre minden készen fog állni a válogatottak fogadására" - mondta Moleki. "Akik most kétkednek, egyenként lesznek kénytelenek bocsánatot kérni tőlünk."

A Dél-afrikai Köztársaságban öt új stadion épül a vb-re, további ötöt pedig fel kell újítani. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vasárnap kezdődő zürichi kongresszusán hét miniszter képviseli a 2010-es vb házigazdáit, akik a tervek szerint különböző garanciákkal igyekeznek megnyugtatni a FIFA képviselőit.

"A vb megrendezése minden házigazdának hatalmas kihívást jelent, a határidők nagyon szűkek, késlekedésre nincs lehetőség" - mondta Urs Linsi, a FIFA főtitkára.

Linsi hozzátette: Fokvárosban az időpontok betartása érdekében annak ellenére elkezdték az új stadion építését, hogy a Legfelsőbb Bíróság még nem hozott jogerős döntést a helyi zöld szervezetek tiltakozása ügyében. A környezetvédők szerint a munkálatok során helyrehozhatatlan károk keletkeznek a környék élővilágában.

A vb zavartalan lebonyolítása érdekében a FIFA 650 projektből álló listát készített, s mindegyik megvalósításához megadott egy határidőt, melyet a házigazdák nem léphetnek túl.