Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A svédek 3-0-val kapták meg a három pontot a dánok ellen

MTI
2007.06.08. 15:16
A svéd labdarúgó-válogatott 3-0-ás gólkülönbséggel megkapta a három pontot a dánok ellen múlt szombaton félbeszakadt Európa-bajnoki selejtezőért - így döntött pénteken az európai szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága.

A koppenhágai találkozó a 89. percben, 3-3-as állásnál szakadt félbe, mert egy dán szurkoló megtámadta Herbert Fandel bírót, aki éppen kiállított egy hazai játékost és 11-est ítélt a vendégek javára.

A dán szövetségnek 100 ezer svájci frankos bírságot is be kell fizetnie, míg a piros lapot kapott Christian Poulsen - aki megütötte ellenfelét - három mérkőzésen nem szerepelhet. Ebből egyet már szerdán, a lettek elleni összecsapással letöltött.

A fegyelmi bizottság arról is határozott, hogy a dánoknak a következő négy hazai Eb-selejtezőjüket Koppenhágától legalább 250 km-re kell lejátszaniuk, ebből a szeptember 12-i, Liechtenstein elleni találkozót zárt kapuk mögött.

A dán szövetségnek három napja van a mostani ítéletek elleni fellebbezésre.

Jim Stjerne Hansen, a DBU főtitkára kijelentette, biztos, hogy fellebbeznek: "Ez minden kétséget kizáróan kemény ítélet, és túl megy azon a határon, amit hasonló esetekben az UEFA fegyelmi bizottsága korábban hozott. Tizenhét éve dolgozom a futballban, és ez alapján elmondhatom: van esély, hogy csökkentsék a büntetésünket."

Lars-Ake Lagrell, a svéd szövetség elnöke megjegyezte: az UEFA az érvényben lévő fegyelmi szabályzat alapján járt el.

"Amikor egy mérkőzés félbeszakad, az a kérdés, hogy ki miatt történt. Nem mi voltunk a felelősök! A dánok a szabályzat alapján 3-0-ra kikaptak, és ez a döntés is született."

A csoport állása: 1. Svédország 18 pont/7 mérkőzés, 2. Spanyolország 15/7, 3. Észak-Írország 13/6, 4. Dánia 10/6, 5. Izland 4/7 (5-15), 6. Liechtenstein 4/7 (4-18), 7. Lettország 3/6