József, Bánk
-6 °C
0 °C

Engedett a magasságkorlátból a FIFA

MTI
2007.06.27. 16:19

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága bejelentette, hogy ismét "engedett a magasságkorlátból", így a jövőben csak a tengerszint felett 3000 méternél magasabban fekvő stadionokban nem rendezhetnek nemzetközi mérkőzéseket. A FIFA először május 28-án az orvosi bizottság útmutatására döntött úgy, hogy a játékosok egészségének védelme érdekében 2500 méternél magasabban nem kerülhet sor a szövetség égisze alá tartozó találkozóra.

Ez hatalmas port kavart: elsőként az andokbeli nemzetek közössége (CAN) fejezte ki tiltakozását, majd az Amerikai Nemzetek Szervezete (OAS) is nemtetszését fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Evo Morales bolíviai elnök például egy 5270 méter magasan fekvő pályán játszott barátságos mérkőzésen, ily módon tüntetve a szankció ellen.

A probléma legtöbbször Dél-Amerikában vetődött fel, ugyanis például Bolívia rendszeresen a 3600 méter magasan fekvő fővárosában, La Pazban játszotta le világbajnoki selejtezőit. A riválisok játékosai ott rendre oxigénhiánnyal küszködtek, így a hazaiak a körülményeket tekintve jelentős előnnyel várhatták az összecsapásokat. Perunak szintén több, 3000 méter magasan fekvő arénája van.