Edina
-12 °C
-3 °C

Különengedélyt kapott Bolívia a magaslati meccsekre

MTI
2007.06.29. 10:41
A bolíviai elnök személyes közbenjárására a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) különengedélyt adott a 3600 méteres tengerszint feletti magasságon lévő La Paznak hivatalos mérkőzések rendezésére.

A FIFA szerdán döntött arról, hogy a korábban meghatározott 2500 helyett csak 3000 méter felett nem engedélyezi egészségügyi okokból futballmeccsek megtartását. A bolíviaiak azonban ezzel sem voltak elégedettek, mivel éppen a fővárosukban kerül sor a legtöbb válogatott összecsapásra.

Evo Morales köztársasági elnök most a FIFA svájci főhadiszállásán igyekezett kieszközölni hazája számára a módosítást, és küldetése sikerrel járt.

A FIFA május huszonnyolcadikán az orvosi bizottság útmutatására döntött úgy, hogy 2500 méternél magasabban nem kerülhet sor a szövetség égisze alá tartozó találkozókra. Ez az érintett országokban nagy felháborodást váltott ki: elsőként az andokbeli nemzetek közössége (CAN) fejezte ki tiltakozását, majd az Amerikai Nemzetek Szervezete (OAS). Evo Morales személyesen egy 5270 méter magasan fekvő pályán futballozott barátságos mérkőzésen, ily módon tüntetve a szankció ellen.